Strona 56 z 85 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Bywalec

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Należy zdawać sobie sprawę z tego, że obiektywy pod FF od zawsze były projektowane w taki sposób, aby maksimum swoich osiągów dawać w okolicach f/11
    I już mi się dzień dobrze zaczął
    A

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    I już mi się dzień dobrze zaczął
    Z C1DX pewnie masz do czynienia z ostrymi już od f/2,8 i ostrymi jak brzytwa na f/4,0÷5,6. Nie ma z czego się cieszyć, to buble, które nawet do piet nie dorastają prawdziwym EF-S .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Jest dobra strona
    Canon EOS (APS-C) Lens Tests / Reviews
    gdzie są wyniki testów obiektywów dla :
    - FF (EF)
    - i APS-C (EF, EF-S)

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Bechamot

Czy możesz ten wykres jakoś skomentować dokładniej, dla mnie bardzo "nowatorskie" sumowanie wpływów

jp
    to nie jest sumowanie.

to jest ograniczanie.

z pewnoscia takie wykresy sa gdzies w sieci .

gdyby nie bledy wykonawcze ( to skrot pojeciowy) itp rozdzielczosc spadalaby wedlug krzywej dyfrakcji , a tak na mniejszych przyslonach przez te bledy wystepuje ogranicznie ( krzywa bledu na rysunku )

do momentu przeciecia sie krzywych , pierwsza krzywa limituje rozdzielczosc , ona jest nizej polozona , a wiec w obiektywie bedzie nizsza rozdzielczosc niz by byla , gdyby nie te bledy wykonawcze , bledy skupienia itd
    dalej po przecieciu sie krzywych, bledy wykonawcze nie odgrywaja decydujacej roli - promienie skrajne z najwiekszym bledem zostaly obciete przyslona , ale zaczyna rozdzielczosc limitowac dyfrakcja , czyli ugiecie na lamelkach przyslony.

postac tej krzywej jest a/x a = 1,63 , x to przyslona - to w idealnym przypadku.

i mimo ze optyka bylaby w stanie dac wysoka rozdzlelczosc to nie da, gdyz wystepuje ugiecie swiatla na lamelkach , czyli ogniskowanie w innym miejscu promieni skrajnych niz dla promieni przechodzacych srodkiem soczewki .

im lepiej skorygowany obiektyw , tym blizej idealu , czyli krzywej dyfrakcji , tym wczesniej nastapi przecieci tych krzywych . Tzn maksimum zostanie osiagniete dla mniejszej przyslony i bedzie wyzsze.

super obiektywy zawsze maja wyoka rozdzielczosc na stosunkowo niskich przyslonach.

taki c 50/1.2 na otwarciu przy tej srednicy ma tyle bledow wykonawczych ( pojecie umowne ) , ze rozdzielczoc gwaltownie spada . przymykajac przyslone , odcinamy te skrajne promienie obarczone najwiekszym bledem - rozdzielczosc wiec rosnie do momentu przecieci sie z krzywa dyfrakcji.

sonnar zeissa 135 / 2 - swietnie skorygowany osiaga juz max gdzies pomiedzy 2,8 a 4.0 i jest ono wysokie ( krzywa dyfrakcji a/x przyspiesza stromo w gore dla tych mniejszych przyslon)

obiektywy kitowe , tanie dla aps - nie mam wszystkich w pamieci- ale te 50-250 czy cos w tym rodzaju osiagaja max jak sadze dla ok 8-11. nie swiadczy to dobrze o ich korekcji.

Pełne uzależnienie

Należy zdawać sobie sprawę z tego, że obiektywy pod FF od zawsze były projektowane w taki sposób, aby maksimum swoich osiągów dawać w okolicach f/11, a na pełnych dziurach bywają bardzo cienkie.
    chyba jakieś zabytkowe 20 letnie modele canona

Tymczasem dedykowane do APS-C są projektowane tak, aby ostre obrazy były uzyskiwane już na pełnych otworach, a przy f/8 kończy się przyrost rozdzielczości, a zaczyna się degradacja obrazu przez dyfrakcję.
    u mnie na wsi mówią o tym wishful thinking, nie należy wierzyć we wszystkie materiały marketingowe jakie się czyta - małe, lepsze i lżejsze obiektywy apsc to nigdy nie spełniona obietnica firmy canon, może sigma robi coś w tym zakresie ale jeden kanarek wiosny nie uczyni jak to mawiają u mnie na wsi.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    to nie jest sumowanie.
    to jest ograniczanie.
    z pewnoscia takie wykresy sa gdzies w sieci .
    Są w dość prostej liniowej postaci, jako zależność od dyfrakcji i wad optycznych.

Jak wybrać aparat cyfrowy? Cz. III | portretnia – blog
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-01-2015 o 11:44

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    chyba jakieś zabytkowe 20 letnie modele canona ...
    A co rocznik do jakości optyki? Ja tam lubię swoje stare konstrukcje:
    - C 85/1,8 USM - 1992 rok,
    - C 70-200/2,8 L USM - 1995r.
    I tak są lepsze optycznie od wynalazków EF-S.
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    A co rocznik do jakości optyki? Ja tam lubię swoje stare konstrukcje:
    - C 85/1,8 USM - 1992 rok,
    - C 70-200/2,8 L USM - 1995r.
    I tak są lepsze optycznie od wynalazków EF-S.
    niestety rocznik wpływa niekorzystnie - też mam C85/1.8 - obiektywy to nie whisky
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    niestety rocznik wpływa niekorzystnie - też mam C85/1.8 - obiektywy to nie whisky
    Nie wiem jak Twój egzemplarz, ale ja na swoją 85-tkę nie mogę powiedzieć złego słowa. Używałem do portretu, do robienia piłki ręczeń na ciemnej hali i np do panoramowania na żużlu. Z Canonem 7D daje radę.
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Są w dość prostej liniowej postaci, jako zależność od dyfrakcji i wad optycznych.

Jak wybrać aparat cyfrowy? Cz. III | portretnia – blog
    ok, znana krzywa.
    Zauważ jednak że tutaj krzywa zielona np. w punkcie przecięcia jest sumą niebieskiej i czerwonej i to jest zgodne z fizyka i logiką.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 28-01-2015 o 12:10
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 56 z 85 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów