Strona 30 z 85 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    [Liczy się
    - co było gdy robiono zdjęcie miarek, wtedy na obu obszar ostrości był taki jaki został zarejestrowany
    - co widać teraz, z odległości dobrego widzenia, na dowolnym monitorze
    Liczy się tylko to drugie. "Obszar ostrości był taki jaki został zarejestrowany" zalezy od mocy lupy czy mikroskopu przez jaki oglada się obraz na monitorze, zdjęciu czy negatywie.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ja widzę w obu przypadkach (A i C) ten sam zakres ostrości na miarkach, co oznacza że GO z FF i APS-C jest taka sama.
    Nie ma najmniejszego znaczenia czy miarka jest szersza, kard większy, szerszy , jaśniejszy, itd.

jp
    Ja Ci wierze, że tak widzisz. Np. na zdjęciach z mydlanego obiektywu też ktoś może dostrzec szerszą GO niż na zdjęciach z ostrego obiektywu, bo tak sie wydaje. Mimo, że takie jest wrażenie, to nie znaczy, że w celu uzyskania wiekszej GO (np. do makro) warto walnąć obiektyw młokiem.
    Komu innemu się wyda, że GO jest zero, bo nic nie jest ostre. Ale przecież chciałbyś, żeby liczyła się fizyczna definicja a nie wrażenie, czyli co się komu widzi?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Comparison of fast standard lenses in the four main formats when used for portraiture with appropriate circles of confusion to produce an uncropped image at 10x8 inches to be viewed at 25 cm show that the following settings with similar aperture diameters produce similar DoF:

67 medium format using a 90 mm lens set to f/2.8 (32 mm aperture) gives a hyperfocal distance (H) of 49m. If focussed on a subject at 2m (s) the depth of field ranges from Dn=1.921m to Df = 2.085m (DoF = 163mm).
    35mm (FX) 50 mm lens set to f/2 (25 mm aperture) gives H = 43m. If focussed to 2m the DoF is 1.911 to 2.097m (186mm).
    APSc (DX) 35 mm lens set to f/1.4 (25 mm aperture) gives H = 46m. If focussed to 2m the DoF is 1.917 to 2.091m (174mm).
    Four thirds 25 mm lens set to f/0.95 (26 mm aperture) gives H = 44m. If focussed to 2m the DoF is 1.913 to 2.095m (183mm).
    For any of these, doubling the f-number will approximately double the depth of field.

Source : en.m.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 14-01-2015 o 12:34

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    To wsadziłeś Panu Janu w mrowisko , bo piszą też, że:

"Pośrednio, na zakres głębi ostrości ma wpływ:

rozdzielczość i wielkość sensora/filmu

"

A przy okazji zrobiłeś krzywdę wszystkim nam, bo watek zdawał się szczęśliwie przygasać, a tu znów taki klops
    Rozdzielczość ma duży wpływ.
    Jeśli jedna matryca będzie przenosiła ostrzej od drugiej to na obserwowanym wydruku będziemy widzieli wszystko ostrzej więc i punkt "gdzie zaczyna się" ostrość i punkt "gdzie kończy się ostrość" będą dalej od punktu ostrzenia, będzie obserwowana większa GO

Wielkość sensora jako filmu to nie ulega wątpliwości.
    Zgadzam się również, że pośrednio także rozmiar matrycy ma wpływ, na większą matrycę można wepchnąć więcej pikseli w więc dostać większą rozdzielczość.

Spór dotyczy jednak czy powierzchnia matrycy, jako zmienna, bez względu na ilość pikseli, ma czy nie ma wpływu na GO.
    Czy prawdziwe jest twierdzenia FF ma (większą/mniejszą) GO od APS-C! ?

Praktycznie wszystkie "lokalne" własności matrycy (szum, ostrość, dynamika,...) zależą głównie od tego "jakie są piksele", od technologii

Dlatego, by wyostrzyć/uściślić" temat FF vs, APS-C w przykładach matryce są "z tego samego wafla"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-01-2015 o 13:30
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

O co chodzi z tymi waflami? Ze narzekania na matryce canona sa to wiedziałem, ale żeby oni je robili z jakiegoś wafla? W dodatku z tego samego! Przecież taki wafel ma termin przydatności do spożycia, wiec sanepid powinien skontrolować wpływ daty produkcji wafli na glebie ostrości!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    O co chodzi z tymi waflami? Ze narzekania na matryce canona sa to wiedziałem, ale żeby oni je robili z jakiegoś wafla? W dodatku z tego samego! Przecież taki wafel ma termin przydatności do spożycia, wiec sanepid powinien skontrolować wpływ daty produkcji wafli na glebie ostrości!
    Chodzi o to, ze JP twierdzi:

Maluch i Ferrari ma to samo przelozenie km na kg pod warunkiem, ze z malucha zostawimy sam silnik. - tak to moxna podsumowac.

Pełne uzależnienie

bo to nie o wafla chodzi bo tak naprawdę liczy się czy matryca jest ze środka wafla czy z brzegu wafla , taki wafel jest inny z brzegu a inny w środku - jak to wafel - warto to zbadać głębiej - można by się postarać o jakiegoś granta unijnego na takie badania - już mam gotową tezę "wpływ jest znaczący ale z punktu widzenia fotografii nieistotny" lub odwrotnie "wpływ nieistotny jest ale z punktu widzenia fotografii znaczący " jeśli będzie taka potrzeba chwili jak to pięknie zabrzmiało.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Koledzy (bo Koleżanek nawet szkoda w tą dyskusje angażować)!
    Czy ja dobrze rozumiem, ze jak sobie z tego wafla wykroję taka malutką matryckę do swojego samsunga s4 mini, to właściwie niczym ten mój samsung w obrazowaniu czynionych fotek nie będzie sie różnił od 1dX na ten przykład?

Pełne uzależnienie

Koledzy (bo Koleżanek nawet szkoda w tą dyskusje angażować)!
    Czy ja dobrze rozumiem, ze jak sobie z tego wafla wykroję taka malutką matryckę do swojego samsunga s4 mini, to właściwie niczym ten mój samsung w obrazowaniu czynionych fotek nie będzie sie różnił od 1dX na ten przykład?
    to oczywiste
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cały ten nieszczęsny test z linijką jest zawarty w innym wątku:

http://www.canon-board.info/roznosci-o-fotografii-23/glebokie-rozwazania-nad-glebia-ostrosci-98419/index30.html

Teoretycznie wycinek z FF o wielkości APS-C i zdjęcie zrobione na APS-C tym samym obiektywem i w tych samych pozostałych warunkach powinny mieść tę samą GO.

Teoretycznie mają. Praktycznie nie mają.

Teoretycznie nie ma znaczenia ROZDZIELCZOŚĆ matrycy, a praktycznie ma. Zdjęcie z APS-C mającej większą rozdzielczość jest nieinterpolowane, natomiast wycinek z FF, aby był "pikselowo zgodny" z APS-C, musi być ekstrapolowany, a więc pomiędzy pikselami zajdzie interpolacja, szczegóły niezarejestrowane z braku rozdzielczości matrycy muszą być dorobione przez oprogramowanie, a to rozmywa obraz, i to własnie jest widoczne na zdjęciu "B" (powiększony krop z FF). Ono powinno mieć taką samą GO i ostrość w poszczególnych miejscach, jak zdjęcie "C" z APS-C, ale nikt mi nie wmówi, że liczby "10" albo "20" są tak samo ostre na wszystkich trzech zdjęciach. Nie są, a to jest w jednym zestawieniu (B+C) zasługa przeskalowania zdjęcia o innej rozdzielczości niż drugie,a w drugim zestawieniu (A+C) porównania różnych kadrów. Nawet w przypadku, gdy zostawi się nietknięte piksele z kropniętego FF, to trzeba zmniejszyć ich ilość z pełnego formatu APS-C, czyli zadziałać w drugą stronę wyostrzając zdjęcie z APS-C- inaczej się nie da, kiedy matryce mają różną rozdzielczość fizyczną.

Gdyby matryce były z tego samego "wafla", czyli wycinek z FF miałby tyle samo pikseli, co cała matryca APS-C, to powyższe negatywne zjawisko w porównaniu (B+C) by nie wystąpiło, ale było by widać różnicę GO w porównaniu (A+C).

Natomiast wysnuwanie wniosku, że fizyczne wymiary matrycy nie mają wpływu na GO jest absurdalnym nadużyciem, albowiem po raz enty należy przypomnieć, że jp porównuje pełny kadr zarejestrowany na APS-C z wycinkiem kadru z FF. Jest to zupełnie niezgodne z procedurą określania GO, która z góry wymaga porównywania pełnych kadrów, a nie wycinka z innym pełnym kadrem.

Same zaś warunki wykonania testu nie określają odległości ostrzenia. W tym jednak wypadku można założyć (prowizorycznie się do tego przyłożyłem z aparatem i metrówką), że ta odległość jest poniżej 1 m, ale załóżmy cały 1 metr i zobaczmy, co nam powie kalkulator GO.

Canon 500 D (APS-C) Krążek rozproszenia 0,019, F=70 mm f/2,8: GO od 0,99 do 1,01 m, całkowita 2 cm
    Canon 5D Mk III (FF) Krążek rozproszenia 0,030 mm, F=70 mm f/2,8: GO od 0,98 do 1,02 m, całkowita 3 cm (wskutek zaokrągleń wartości skrajnych do 2 miejsc po przecinku jest 3 cm, a nie 4 cm).

Tak więc widać, że wg naukowców, a nie badaczy pisma świętego, GO sięga raptem 1 do 1,5 cm przed i za płaszyzny ostrości w obu przypadkach, a nie kilka centymetrów, i to w widokach pełnych kadrów, a nie wycinka i pełnego kadru. Dla wycinka z FF należało by przyjąć KR taki sam, jak dla APS-C, więc i wynik równania byłby identyczny.

Konia z rzędem temu, kto dojrzy różnice zakresu GO rzędu 0,5 cm przy odległości 1 m, a jeszcze mniejsze przy jeszcze mniejszej!

Przy odległości 0,7 m ( a to tak wygląda, jakby zdjęcia były robione na wyciągniętą rękę):

Dla APS-C jest GO od 0,7 do 0,7 m, czyli prawie zerowa, ale kalkulator awansem podaje 1 cm ;-)
    Dla FF jest GO od 0,69 do 0,72 m, czyli 2 cm

a to wszystko i tak guzik widać na oko.

Natomiast rozdzielczość matrycy (ilość milionów pikseli) limituje maksymalne użyteczne powiększenie, jakie można z niej uzyskać w rozdzielczości 300 dpi, ale nie ma nic wspólnego z fizycznym powiększeniem od fizycznego wymiaru matrycy do fizycznej wielkości wydruku.

Jeśli się chce porównać zdjęcia z kompaktu 5 Mp ze zdjęciami z C 550D (18 Mp) czy C 5D MkIII (20 Mp), to maksymalnym powiększeniem jest 15 x 21 cm właściwe dla najmniejszej matrycy w stawce, bo zdjęcia z kompaktu nie ma sensu powiększać do formatu 30 x 40 cm z uwagi na zbyt wielką degradację obrazu.

Jeżeli zaś wszystkie 3 aparaty będą miały ca tę samą rozdzielczość w okolicach 18 Mp, to możemy z nich zrobić odbitki w jednolitym formacie 30 x 40 cm. Zdjęcia z najmniejszej matrycy z kompakta będą miały dużo większą GO od zdjęć z C 5D MkIII, o ile do ich wykonania posłużymy się ekwiwalentnymi ogniskowymi, czyli zgodnie z metodologią naukową i codzienną praktyką.

Ocenianie GO na zdjęciach różnych w kadrze to jest albo idiotyzm, albo przestępstwo!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Ech szkoda, że do mojego kompakta nie mogę podłączyć obiektywu 70mm. Porobiłbym sobie testy. Tylko zaraz, zaraz, byłoby to ok. 350mm po przeliczeniu to chyba w domu nie dałbym rady tego testu strzelić. Choć GO powinna wyjść taka sama. Tylko, że sporo musiałbym z FF wycinać czy też zamalowywać...
    A gdyby tak zrobić sam kadr tylko z GO to byłyby różnice? Sama, absolutna ostrość w kadrze. 100% GO w ostrości.

Strona 30 z 85 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów