Strona 19 z 85 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    W teorii tak.
    A w praktyce ?
    Tak,tak :wiem .
    czasem zaszumione da sie pięknie odszumić,a czasem łatwa ,czysta fotka wychodzi z szumem .
    W czasie fotografowania w gre wchodzi tyle zmiennych ,ze podziwiam tych ,którzy maja to w "małym palcu" ,
    pamiętają o WB,AF,ISO,F, itd
    bo ja czesto zapominam o jakimś parametrze lub ustawieniu .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Oczywiście!
    Wszystko dzielimy, mój błąd .
    No to po korekcie:

FF: ogniskowa 135mm;
    f/2,8;
    ISO 1600

APS-C: ogniskowa 85mm (135/1,6);
    f/1,8 (2,8/1,6);
    ISO 640 (1600/1,6^2)

Przecież intencją jest żeby obrazki wyglądały podobnie (a więc szum też).
    A czy szanowni koledzy wzięli pod uwagę że :
    - to nie powierzchnia matrycy np. szumi tylko szumią piksele ?
    - są w użyciu matryce FF i APS-C o różnych technologiach, z różnych lat produkcji ?
    - że z dwu dostępnych na rynku matryc, APS-C i FF , ta która więcej szumi może być zarówno APS-C jak i FF ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - są w użyciu matryce FF i APS-C o różnych technologiach, z różnych lat produkcji ?
    - że z dwu dostępnych na rynku matryc, APS-C i FF , ta która więcej szumi może być zarówno APS-C jak i FF ?

jp
    Prosze zobaczyc film 1 i 2 czesc a wszystko sie wyjasni.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

akustyk

porównujesz co najmniej 2 cechy razem : technologię użytą tylko w jednej klatce i różnicę FF i ASP-C
    ....ta mala matryca dzieki braku filtra AA

a generalizujesz odnośnie różnicy FF i APS-C
    ale przeciez to nie ja generalizowalem, prawda?
    Pełna klatka jest LEPSZA, ale NIE OBOWIĄZKOWA, żeby robić dobre zdjęcia - AMEN
    ja tylko podalem przyklad roznicy, ktora sam na codzien widze. a uwaga odnosnie matrycy Fuji dotyczyla tylko tego, ze ona na starcie ma niedobor 4 megapikseli wzgledem 6D ale przez brak filtra AA
    duzo tej roznicy w szczegolowosci zdjec nadrabia. na tyle, zeby pod wzgledem poziomu szczegolowosci obrazek obu matryc, pomimo 10% przewagi w ilosci pikseli na boku matrycy FF, byl porownywalny.

Nie odnoszę się do tego jak jest "w realu", chodzi mi o to że musimy być, starać się (wszyscy, ja też) być bardziej uważni/precyzyjni w naszych wypowiedziach aby się rozumieć.
    ja jednak zakladam, ze czytajacy jest inteligentny i jesli chce dyskutowac, to najpierw przeczyta z czym dokladnie polemizuje. w przeciwnym wypadku to jest strata mojego czasu...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To jest bardzo duże uogólnienie. Bez problemu można znaleźć argumenty za i przeciw.
    i wlasnie dlatego kontestuje ta powyzsza uwage o absolutnej lepszosci pelnej klatki.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Do tego symetrii z analogiem moim zdaniem tak prostej nie ma, choćby z powodu tego że tych cropów jest kilka, a mały obrazek był poza konkurencją. A dochodzi jeszcze wiele innych czynników jak choćby
    to że jeśli chodzi o używane ogniskowe i kompozycje kadru z nimi związane to się zupełnie nic nie zmieniło. Ergo mały obrazek jest tym czym był, a średni format nadal w pewnych zastosowaniach ma sens i nadal jest
    równie niszowy jak w erze filmu.
    mnie o cos innego chodzilo.
    nie mam danych liczbowych, ale wydaje mi sie, ze pod wzgledem procentowym dzisiejszy udzial w rynku cyfrowek FF jest blizszy temu, co dawniej mial film srednioformatowy, niz temu co mial film 35mm.
    a role dawnego filmu 135 przejely dzisiaj matryce pomiedzy 1" a APS-C. i jako taki ten APS-C czy m4/3 sa najbardziej uniwersalnym formatem w znaczeniu takim, ze najwiekszy odsetek tych bardziej swiadomych
    uzytkownikow tu znajdzie narzedzie dobrze pasujace do ich potrzeb.

ale ogolnie to oczywiscie prawda jest, ze czynnikow jest zbyt duzo na takie uogolnienia...
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

jesli przyjac taka sama ilosc pikseli na matrycy, to w przypadku cropa matryca dostaje 2,2 do 2,5-krotnie mniej fotonow na piksel. co odpowiada ni mniej ni wiecej 1.16 do 1.33 EV roznicy w sygnale.
    jesli przyjmiemy taki sam pixel-pitch, to matryca pelnoklatkowa ma tych pikseli 2,2 do 2,5 raza wiecej. przy usrednieniu wychodzi tez 1.16 do 1.33 EV przewagi w jakosci sygnalu wejsciowego...

to jest akurat niezmiennik, na chwile obecna praktycznie niezalezny od technologii matrycy (mikrosoczewki i odstepy miedzy pikselami moga robic drobne roznice, ale to zdaje sie juz od paru lat jest wyrownane technologicznie).

roznice pojawiaja sie natomiast w momencie probkowania tego sygnalu, czyli technologii samej matrycy...

na to oczywiscie nie ma rozwiazania i takie porownywanie roznych procesow moze byc niemiarodajne. natomiast nieodmiennie uklad z duzo lepszym sygnalem wejsciowym ma wieksze szanse generowac lepszej jakosci pomiary...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Prosze zobaczyc film 1 i 2 czesc a wszystko sie wyjasni.
    Oglądałem wcześniej (trudno było dotrwać do końca).

Wnioski z filmu są wyprowadzane przy założeniu że technologia pikselowa jest taka sama.
    "Piksele" z lat np. 2002 (1Ds) a piksele z roku 2013, przy "tym samym świetle " to zupełnie inne fabryki szumów.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli przyjac taka sama ilosc pikseli na matrycy, to w przypadku cropa matryca dostaje 2,2 do 2,5-krotnie mniej fotonow na piksel. co odpowiada ni mniej ni wiecej 1.16 do 1.33 EV roznicy w sygnale.
    jesli przyjmiemy taki sam pixel-pitch, to matryca pelnoklatkowa ma tych pikseli 2,2 do 2,5 raza wiecej. przy usrednieniu wychodzi tez 1.16 do 1.33 EV przewagi w jakosci sygnalu wejsciowego...

to jest akurat niezmiennik, na chwile obecna praktycznie niezalezny od technologii matrycy (mikrosoczewki i odstepy miedzy pikselami moga robic drobne roznice, ale to zdaje sie juz od paru lat jest wyrownane technologicznie).

roznice pojawiaja sie natomiast w momencie probkowania tego sygnalu, czyli technologii samej matrycy...

na to oczywiscie nie ma rozwiazania i takie porownywanie roznych procesow moze byc niemiarodajne. natomiast nieodmiennie uklad z duzo lepszym sygnalem wejsciowym ma wieksze szanse generowac lepszej jakosci pomiary...
    Zgoda.

Mamy więc :

1. różne technologie pikseli (różne szumy, dynamika, .....) przy tym samym świetle
    2. z dwu matryc, FF i APS-C , tą która ma więcej pikseli, większą gęstość pikseli może być zarówno matryca FF jak i APS-C (rozwój technologii, historia)

a w dyskusjach pojawiają się wnioski odwołujące się wprost (tylko) do FF i APS-C , praktycznie jak do rozmiarów geometrycznych tych matryc.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Bo się pogubiłem Kto teraz wistuje?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Bo się pogubiłem Kto teraz wistuje?
    Teraz twoja kolej. Ja jestem dziadkiem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

^^^^Wielka szkoda że tu nie ma lajków .

mnie o cos innego chodzilo.
    nie mam danych liczbowych, ale wydaje mi sie, ze pod wzgledem procentowym dzisiejszy udzial w rynku cyfrowek FF jest blizszy temu, co dawniej mial film srednioformatowy, niz temu co mial film 35mm.
    a role dawnego filmu 135 przejely dzisiaj matryce pomiedzy 1" a APS-C. i jako taki ten APS-C czy m4/3 sa najbardziej uniwersalnym formatem w znaczeniu takim, ze najwiekszy odsetek tych bardziej swiadomych
    uzytkownikow tu znajdzie narzedzie dobrze pasujace do ich potrzeb.
    Sie mi zdaje że te dane to jednak z powietrza . Teraz jest olbrzymia ilość aparatów na rynku które mają maciupkie matryce a dawniej to niemal zawsze był format małoobrazkowy. Natomiast FF jest jednak dużo bardziej dostępny finansowo niż w przeliczeniu kiedyś średni, także ze względu na koszty eksploatacji.

Wydaje mi się to wszystko zbyt uciążliwe do jakichś szczegółowych rozkminek, zresztą czemu by to miało służyć tak realnie.
    ale ogolnie to oczywiscie prawda jest, ze czynnikow jest zbyt duzo na takie uogolnienia...
    I przy tym zostańmy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Oglądałem wcześniej (trudno było dotrwać do końca).

Wnioski z filmu są wyprowadzane przy założeniu że technologia pikselowa jest taka sama.
    "Piksele" z lat np. 2002 (1Ds) a piksele z roku 2013, przy "tym samym świetle " to zupełnie inne fabryki szumów.

jp
    mowimy o puszkach ktore mozna kupic w sklepach.

W pewnych zadaniach crop sie lepiej sprawdzi ale ogolnie pelna klatka daje wiecej. I radze sie skupic na tym co jest a nie, co by bylo gdyby.

Strona 19 z 85 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów