Pokaż wyniki od 1 do 10 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Jeżeli piksele są o tej samej wielkości, to obraz z całego kadru FF zawiera więcej szczegółów, bo obejmuje większy fragment rzeczywistości, ale w obrębie wycinka kadru z FF równemu formatowi APS-C obie matryce dadzą ten sam poziom detali i szumu. .
    oczywiscie , dokladnie tak jest , tylko ze w takim wypadku nie mamy wiecej matrycy FF a dwie matryce aps

tzn w takim wypadku po obcieciu nie porownujesz ff do aps , bo przeciez obciales ff do wielkosci aps.

tzn obcinajac matryce 36 mpx nikosia do 18 mpx porownujemy dwie matryce dx i wynik musi byc ten sam.

zeby porownac FF do aps musisz porownac fizyczne FF ( 24*36) z fizycznym aps ( 24 *16) - nie z FF po obcieciu do wielkosci aps !

cala zaleta FF bierze sie wlasnie z jej wiekszej powierzchni. Jesli ja zredukujesz obcinajac do wielkosci aps to zaltey znikaja - w najlepszym wypadku bedzie tak samo.

jesli porownasz wycinek FF wielkosci aps do innej calej aps - to nie ma zalet , gdyz nie ma FF.

jesli porownac FF do aps to trzeba porownac FF a nie ff obciete fo aps. jak w ogiole cos takiego przychodzi do glowy ?

to oczywiste.

ja nie wiem jak moze przyjsc do glowy komus porownanie matryc tej samej wielkosci fizycznej , jako FF i aps czyli roznych wielkosci fizycznych.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów