Strona 78 z 85 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Początki nałogu

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Dziwne, Sue Bryce uzywa 35mm na FF i ludzie placa slono za jej portrety.
    Dla niektórych portret to zdjęcie do dokumentów - do takich faktycznie najlepiej sprawdza się 85mm +. W historii fotografii, nie tak odległej są jednak takie nazwiska jak Arnold Newman, Annie Leibowitz, już nie wspominając za jakie portrety swego czasu Antonin Kratochvil był laureatem WPP. Czasem warto spojrzeć na temat nieco...szerzej

Pełne uzależnienie

dla mnie portret to portret, a popiersie to popiersie (i inne szersze kadry). Jak ktos robi "portrety" przedstawiajace polowe postaci to jego sprawa jak nazywa. Mozna robic z bliska i 20/1.8 czy 24/1.4 - wtedy nawet wkrada sie akcent humorystyczny.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 29-10-2015 o 19:48

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    dla mnie portret to portret, a popiersie to popiersie (i inne szersze kadry).
    Czyli że co, jak jest cała postać, np.kucharz przy garach albo umorusany górnik z kilofem to już nie jest portret?
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Co to w ogole za ograniczone podejscie do tematu?
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Zowa Zobacz posta
    Czyli że co, jak jest cała postać, np.kucharz przy garach albo umorusany górnik z kilofem to już nie jest portret?
    Portret to portret, przedstawia osobę, grupę osób a to czy mieszczą się one w kadrze całe czy tylko ich część nie ma już chyba znaczenia.
    Tak samo nie ma znaczenia czy na portrecie ktoś gotuje czy szczerzy się do fotografa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Portret to portret (...)Tak samo nie ma znaczenia czy na portrecie ktoś gotuje czy szczerzy się do fotografa
    Jak widać ma, dla niektórych portret to ...łeb
    Osobiście dla mnie taka np.głowa w paszporcie to jednak żaden portret, hehe.
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Zowa Zobacz posta
    Jak widać ma, dla niektórych portret to ...łeb
    Osobiście dla mnie taka np.głowa w paszporcie to jednak żaden portret, hehe.
    to druknij sobie takie zdjęcie z paszportu na A4, powieś na ścianie i przekonaj cały świat, że to nie jest portret

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

W bardziej szerokim znaczeniu portret to nie to samo co tzw. headshot. Portrety w znaczeniu ogólnym mozna robić każdą ogniskową.

ALe jeżeli juz chodzi o same głowy, to na APSC 50 mm odpowiada 80 mm w formacie klasycznym, czyli jest to już prawie "portretowy" kąt widzenia dający prawie naturalne headshoty. Nie ma tu nic dziwnego, to oczywiste.

Zniekształcenie perspektywy zależy tylko od odległości. Jak się zrobi komuś głowę z mniej niż metra to będzie zniekształcona bez względu na ogniskową. Tak samo, przy kilku metrach nie będzie żadnego zniekształcenia głowy bez względu na ogniskową.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    W bardziej szerokim znaczeniu portret to nie to samo co tzw. headshot. Portrety w znaczeniu ogólnym mozna robić każdą ogniskową.

ALe jeżeli juz chodzi o same głowy, to na APSC 50 mm odpowiada 80 mm w formacie klasycznym, czyli jest to już prawie "portretowy" kąt widzenia dający prawie naturalne headshoty. Nie ma tu nic dziwnego, to oczywiste.

Zniekształcenie perspektywy zależy tylko od odległości. Jak się zrobi komuś głowę z mniej niż metra to będzie zniekształcona bez względu na ogniskową. Tak samo, przy kilku metrach nie będzie żadnego zniekształcenia głowy bez względu na ogniskową.
    I to jest logiczne wytlumaczenie.

Pełne uzależnienie

Zagadka - ktore zdjecie zrobione 5D mark II a ktore 300D ? Ten sam obiektyw, roznica GO zniwelowana roznica 1EV przyslony.
    RAW wywolany bez zmian/korekt - czyli neutralnie wszystko, WB ustawione identycznie itd:

Strona 78 z 85 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów