Ostatnio edytowane przez zysk ; 02-02-2015 o 18:39
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Ale przynajmniej zmuszają do zastanowienia i poszukania odpowiedzi na wątpliwości.
Niektórym wystarcza, że spala się mieszanka paliwo-powietrzna nad tłokiem silnika, a niektórzy rozważają procesy fizyko-chemiczne w czasie owego spalania.
Dlatego zainteresował mnie skutek na przetworniku (matrycy) z większą i mniejszą soczewkę, co akurat jest w temacie FF vs APS-C. Tylko trochę na poziomie bardziej składowym - czy coś w tym złego ?
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 02-02-2015 o 18:49
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
masz racje , oczywiscie istnieje belkot pseudonaukowy , istnieje tez belkot fotograficzny.
oczywiscie nie mam nikogo konkretnego na mysli , ja tylko tak ogolnie z empirii...
z tym, ze ten watek nie jest chyba adresowany dla zdobywcow nagrod i fotografikow zawodowych ( sic !) .
Jesli masz siebie na mysli , to niepotrzebnie tracisz tutaj czas.
ja sie nie nudze , zawodowym artysta nie jestem, nawet nie jestem artysta-amatorem. ba w ogole nie jestem artysta - zadnym.
najwieksza sztuka jest sztuka zarabiania pieniedzy , jak mawia pewien znany calemu swiatu artysta- do tego multimilioner , jesli nie juz miliarder.
No to jest oczywiste, że naświetlenie na jednostkę powierzchni musi pozostać takie samo dla każdego ISO, więc nie można tak sobie po prostu przedłużyć tylko czasu. Właśnie na tym widz polega, jak zwiększyć ilość zebranego światła nie zmieniajac ekspozycji, -- to można osiagnać właśnie tylko przez powiększenie powierzchni matrycy. Niestety, energia zebrana powyżej zakresu dynamicznego receptorów się nie liczy.![]()
Więc przedłużenie czasu można tylko rozumieć tak, że równocześnie zmniejsza się otwór (wtedy ta sama ilość światła, nie ma zysku) albo równocześnie zmniejsza się ISO (wtedy zbera się więcej światła, oczywisty zysk jakości.)
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
tak jest i ja nie moge zrozumiec ze 35 lat po wprowadzeniu fotografii cyfrowej ( o czym dowiaduje sie codziennie sluchajac programu 1 polskiego radia) ludzie ciagle nie bardzo to rozumieja tworzac nieprawdopodobne wprost teorie i wyjasnienia.
podejscie " energetyczne" jest bardzo przydatne i wygodne , jesli sie to zrozumie ma sie zawsze wskazowki jakie nastawy w danej sytuacji sa optymalne.
oplaca sie zadbac o mozliwie silny poziom sygnalu na matrycy czyli jasnosc obrazu - to bedzie prowadzic zawsze do wynikowo lepszej jakosci zdjecia.
oczywiscie " mozliwie silny " nie znaczy za wszelka cene . trzeba sie zastanowic , czy lepiej otworzyc przyslone na maxa degradujac rozdzielczosc obiektywu , czy lepiej tylko do przyslony np 4.0.?
Co sie stane jesli w nocy na 6400 przymkne do 16?
Gdyby tak dostarczyc wiecej energii czyli otworzyc do np 5,6 powinno byc lepiej . I wcale nie musza byc znane dokladnie wykresy . Ogolne zaleznosci obowiazuja zawsze.
-do kogo jest adresowny ? ,nie ma takiego wykszałconego aby zrozumieć o co Wam( 2-4) chodzi w tym watku,
a wydawało się ,można odpowiedzieć:
TAK ,ponieważ lub NIE ponieważ ... .
-oczywiście marnuję czasu przeglądając ten wątek ,ale łudziłem się ,że znajdę jakieś proste ,logiczne opisanie FF vs Crop,a nie pokrętne
wykluczajace sie co 2-3 wpisy argumenty ,poparte niudolnym tłumaczenim z zagranicznych wydawnictw napisanych
przez fizyków i optyków a nie fotografów
-zanim ,ktoś zapyta ,po co w takim razie tu zaglądam,
odpowiem:
długo użytkowałem APS-S ,krócej FF ,a teraz równolegle obydwa.Chciałem zweryfikować i porównać swoje zdanie z innymi.
Niestety ten watek w porównani z dziesiątkami innych ,jest najmniej użyteczny/przydatny ,dla szukającego odpowiedzi pytanie.
Ale w tej dyskusji interlokutorzy główni tak się zamotali w swoich argumentach i sprzeczkach pomiędzy sobą , ze zapomnieli,
że pytanie było proste : FF vs Crop.
I takie powinny być odpowiedzi.