Strona 52 z 85 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Żeby nie komplikować powiem o co mi chodzi. Tak po amatorsku. Kilkanaście razy przeprowadzałem takie doświadczenie. Zdjęcie z APS-C, takie samo z FF, wycinek kadru z FF do rozmiaru APS-C i... powiększamy Zawsze, za każdym razem, zdjęcie z FF zaczyna się "rozjeżdżać" a zdjęcie z APS-C jest jeszcze ok. Mowa o matrycach 6D i 60D.
    Dla pełnej jasności. Zdjęcia oczywiście robimy tym samym obiektywem i z tej samej odległości od fotografowanego obiektu.
    Obraz na 60D zapisany jest ma matrycy 5184 x 3456 pikseli
    Matryca 6D ma 5472 x 3648 pikseli, ale po wykadrowaniu ze środka od rozmiaru APS-C to tylko na 3420 x 2280 pikseli zapisany jest obraz

Im więcej powiększasz (powyżej pewnej wartości powiększenia) oba obrazy to zaczyna brakować pikseli z cropa z 6D i oprogramowanie wstawia puste piksele , "się rozjeżdża" gdy z 60D jeszcze jest ok.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-01-2015 o 22:30
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Matryca 6D ma 5472 x 3648 pikseli, ale po wykadrowaniu ze środka od rozmiaru APS-C to tylko 3420 x 2280 pikseli

Im więcej powiększasz (powyżej pewnej wartości powiększenia) oba obrazy to zaczyna brakować pikseli z cropa z 6D i oprogramowanie wstawia puste piksele , "się rozjeżdża" gdy z 60D jeszcze jest ok.

jp
    I to jest właśnie różnica między FF a cropem. Dlatego właśnie warto mieć obydwa.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

by nie pisać całego elaboratu

Żeby nie komplikować powiem o co mi chodzi
    jesteście pewni że piszecie w odpowiednim temacie ?
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Matryca 6D ma 5472 x 3648 pikseli, ale po wykadrowaniu ze środka od rozmiaru APS-C to tylko na 3420 x 2280 pikseli zapisany jest obraz

Moje piękne oczy nie wierzą ,
    A nie można było tak 40 stron wcześniej ?
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    jesteście pewni że piszecie w odpowiednim temacie ?
    Może odpowiem za siebie.... Tak.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

I to jest właśnie różnica między FF a cropem. Dlatego właśnie warto mieć obydwa.
    Rozumiem co chcesz przekazać, ale ....... to nie prawda.
    Zdanie :
    ...to jest właśnie różnica między FF a cropem.
    sugeruje wprost że sytuacja będzie dla każdej matrycy o rozmiarze FF i każdej matrycy o rozmiarze APS-C.

Z dwu dowolnych matryc o rozmiarze FF i APS-C, tą która ma :
    - więcej pikseli
    - większą gęstość pikseli
    - lepszą rozdzielczość
    - mniejsze szumy
    - lepszą dynamikę
    - .......
    może być zarówno matryca FF jaki i matryca APS-C.

EOS 1Ds to też FF a EOS D30 to też APS-C.
    Te cechy nie są wprost zależne od rozmiaru fizycznego matrycy a od technologii wkładanej przez producentów do puszek.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Rozumiem co chcesz przekazać, ale ....... to nie prawda.
    Zdanie :
    ...to jest właśnie różnica między FF a cropem.
    sugeruje wprost że sytuacja będzie dla każdej matrycy o rozmiarze FF i każdej matrycy o rozmiarze APS-C.

Z dwu dowolnych matryc o rozmiarze FF i APS-C, tą która ma :
    - więcej pikseli
    - większą gęstość pikseli
    - lepszą rozdzielczość
    - mniejsze szumy
    - lepszą dynamikę
    - .......
    może być zarówno matryca FF jaki i matryca APS-C.

EOS 1Ds to też FF a EOS D30 to też APS-C.
    Te cechy nie są wprost zależne od rozmiaru fizycznego matrycy a od technologii wkładanej przez producentów do puszek.

jp
    A już myślałem...
    No dobrze. Mam jeszcze 7DII i 450D. Kiedyś może spróbuję. Na pewno nie kupię drugiego FF, niestety. Zresztą..... znam lepsze zajęcia niż robienie testów. Na przykład robienie zdjęć. Dobranoc

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Pan Jan Pawlak ma oczywiśce rację. Nie ma takiej siły która w cudowny sposób powiększy obraz - nie ma soczewki. Crop to po prostu wycinek kadru. Sama nazwa na to wskazuje.
    Tutaj autor w dość jasny sposób to opisał (po angielsku ale są też ilustracje) Crop-Factor Myth – misconstrued misnomers and disseminated confusion. - ~ • ~ • ~ • ~ The Hole Picture • Daryl L. HunterThe Hole Picture.

Ze swojej strony dodam, że wybór cropa jest podyktowany tym, że w foto przyrodniczym czy też foto lotniczym temat zdjęcia jest bardzo daleko zazwyczaj więc i tak kadrujemy aby pokazać to co najważniesze. Crop jest po prostu tańszy w takich zastosowaniach.

I jeszcze taka dygresja jeżeli , jeżeli obiektyw 300mm na FF to 300mm, to na matrycy APSC powinien mieć wg. teorii około 480mm, to na matrycach olympusa już daje 600mm a w kompaktach mielibyśmy ... pewnie z 1200mm.

I druga dygresja, cropowanie z matryc np FF do Crop i porównywanie tego ma sens na jednakowo upakowanych matrycach. Gęsto upakowane matryce APSC nie zawsze otrzymują odpoweidnią jakość obrazu z obiektówy bo ten ostatni nie zawsze potrafi zapewnić wymaganą rozdzielczość.

Pozdrawiam
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    Pan Jan Pawlak ma oczywiśce rację.
    Oczywiście, że ma rację. Od poczatku miał rację, głoszac, że krop to jest to samo co krop.

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta

I jeszcze taka dygresja jeżeli , jeżeli obiektyw 300mm na FF to 300mm, to na matrycy APSC powinien mieć wg. teorii około 480mm, to na matrycach olympusa już daje 600mm a w kompaktach mielibyśmy ... pewnie z 1200mm.
    Tak, też masz rację, bardzo prawdziwa dygresja, Canon ma nawet patenty na zoomy 100x równoważne ogniskowej 1900 mm na FF a może i więcej. I pewnie to 1900 mm będzie nawet wypisane na obiektywie.

Najlepszym sposobem na manie racji jest napisanie czegoś dobrze znanego i oczywistego.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

A ja sobie właśnie wycropowałem mojego psa z rawa zrobionego cropem i wiem jedno. Gdybym zrobił to zdjęcie z tego samego miejsca i tym samym obiektywem ale podpiętym do 6D to bym sobie tak fajnie mojego psa nie wycropowal bo by mi się rozjechał

Strona 52 z 85 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów