Pokaż wyniki od 501 do 510 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dla mnie w praktyce wynika z tego, że z APS-C z obiektywem 300mm dostaję obrazek jak z FF z obiektywem 480mm.
    Jak zmieniłem APS-C na FF to C70-200L "stało się" za krótkie i wymieniłem na C70-300L.
    I nie pomogły zaklęcia, że to ten sam zakres, ten sam obiektyw, te same milimetry ogniskowej więc nic się nie zmieniło. Dla mnie się zmieniło.

Co jakiś czas jesteśmy światkami odkrycia, że rozmiar matrycy nie zmienia ogniskowej więc dany obiektyw to ten sam obiektyw na FF i APS-C.
    Kolejne odkrycia jakie przewiduję to:
    "sprzęt APS-C nie jest lżejszy bo 1kg sprzętu APS-C waży tyle co 1kg sprzętu FF"
    "sprzęt APS-C nie jest tańszy bo 1 tys. zł wydany na APS-C to taki sam 1 tys. zł wydany na FF"
    Możesz się przekonać, robiąc test, albo uwierzyć że faktem jest :
    - gdy stoją obok, z tym samym obiektywem aparaty FF i APS-C
    - i na APS-C widać obiekt na całym wizjerze to na FF widać "mniejszy/dalej" bo nie zajmuje całego wizjera tylko środkową część
    - ale ta środkowa część z matrycy FF ma rozmiar matrycy APS-C
    - po wykadrowaniu w kompie ze zdjęcia FF rozmiaru klatki APS-C dostanie się takie same zdjęcia co z APS-C.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-01-2015 o 21:49
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów