Strona 36 z 85 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Plusy na FF -to jedynie mniejszy szum ,duży lans
    Plusy na APSC -przy takiej samej liczbie pikseli jak matryca FF mniejsza matryca APS C zapisze wiecej szczegółów(mniejsze piksele) , tańsze puszki, tańsze obiektywy (nawet bardzo dużo tańsze biorąc pod uwage długie ogniskowe oraz bardzo krótkie ogniskowe)

Jestem uważany za amatora używając APSC ,ale nie myśle nawet przez moment aby zmienić swój status na pro kupując FF ...... ,korzystam jedynie z ISO 100 ,a czasami zdarzy mi się ustawić ISO 800 .
    Czy mam rozumieć że wg Ciebie jeśli 12Mpixeli będziesz miał w matrycy 5d i 12Mpixeli będziesz miał w matrycy wielkości łebka od szpilki (to już skrajnie zmniejszam) to więcej szczegółów zarejestruje ta matryca wielkości łebka od szpilki??
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Czy mam rozumieć że wg Ciebie jeśli 12Mpixeli będziesz miał w matrycy 5d i 12Mpixeli będziesz miał w matrycy wielkości łebka od szpilki (to już skrajnie zmniejszam) to więcej szczegółów zarejestruje ta matryca wielkości łebka od szpilki??
    Nie popadajmy w idiotyzmy ;-)

W takim jw. przypadkach matryca o większym upakowaniu pikseli zarejestruje więcej szczegółów na jednostkę powierzchni, tzn przy tej samej skali odwzorowania, tzn z obiektywem o tej samej ogniskowej, ale przelicznik ogniskowej dla tej malutkiej matrycy będzie gigantyczny. Natomiast przy takim samym kadrze, czyli przy relatywnej ogniskowej i relatywnej sakli odwzorowania szczegółów będzie tyle samo.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Abstrahując od matematycznych rozważań wybieram FF dla zdjęć ,a aps-c dla filmowania.
    Fotografia w studio i plenerze - od zdjęć ślubnych ,fotomontaże do opuszczonych budynków i ruin.
    Fotograf Koziegłowy, Czerwonak, Poznań. http://am-foto.pl
    http://fotograf-kozieglowy.com.pl ,pisane przez Ł http://fotograf-koziegłowy.com.pl

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    porównujemy APS C a to jest matryca nie wielkości łebka od szpilki

chodziło mi o to ze przykłądowo mamy APSC 18Mpix i FF 18Mpix , fotografujemy takim samym obiektywem , powiedzmy 50/1.4 z tej samej odległości(aby głębia ostrości nie uległa zmianie) ten sam przedmiot który wypełnia kadr na APSC w 100%, oczywiste jest chyba ze wiecej szczegółów z fotografowanego przedmiotu zapisze APSC
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar aptur

chodziło mi o to ze przykłądowo mamy APSC 18Mpix i FF 18Mpix , fotografujemy takim samym obiektywem , powiedzmy 50/1.4 z tej samej odległości(aby głębia ostrości nie uległa zmianie)
    Z FF wycinamy czy zamalowujemy?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Z FF wycinamy czy zamalowujemy?
    obojętnie
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

ten sam przedmiot który wypełnia kadr na APSC w 100%, oczywiste jest chyba ze wiecej szczegółów z fotografowanego przedmiotu zapisze APSC
    Ja wybieram przypadek kiedy fotografujemy ten sam przedmiot, który wypełnia kadr FF w 100% i upieram się, że mój wybór jest słuszny, a Twój błędny. . Która matryca zarejestruje wtedy więcej szczegółów z fotografowanego przedmiotu?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Bywalec
    Miasto
    Koziegłowy

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja wybieram przypadek kiedy fotografujemy ten sam przedmiot, który wypełnia kadr FF w 100% i upieram się, że mój wybór jest słuszny, a Twój błędny. . Która matryca zarejestruje wtedy więcej szczegółów z fotografowanego przedmiotu?
    Ta która ma więcej Mpixeli Jeśli mają tyle samo to aps-c dlatego ,że przypada więcej pixeli na centrum kadru. Nie zmienia to faktu ,że wole FF za małe Go
    Fotografia w studio i plenerze - od zdjęć ślubnych ,fotomontaże do opuszczonych budynków i ruin.
    Fotograf Koziegłowy, Czerwonak, Poznań. http://am-foto.pl
    http://fotograf-kozieglowy.com.pl ,pisane przez Ł http://fotograf-koziegłowy.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    Ta która ma więcej Mpixeli Jeśli mają tyle samo to aps-c dlatego ,że przypada więcej pixeli na centrum kadru. Nie zmienia to faktu ,że wole FF za małe Go
    Odpowiedź błędna. FF, bo APSC zarejestruje tylko część przedmiotu.

Jest oczywiste, że przy tej samej iliości pikseli na matrycy, APSC może mieć przewagę jeżeli nie mamy dość długiego obiektywu, a FF kiedy nie mamy dość szerokiego obiektywu.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Odpowiedź błędna. FF, bo APSC zarejestruje tylko część przedmiotu.

Jest oczywiste, że przy tej samej iliości pikseli na matrycy, APSC może mieć przewagę jeżeli nie mamy dość długiego obiektywu, a FF kiedy nie mamy dość szerokiego obiektywu.
    I o to ciągle chodzi!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 36 z 85 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów