Pokaż wyniki od 281 do 290 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Mówię o takim: Twój test na moim monitorze (27 cali ) ma ok. 19.7 cm wysokości.

Jeżeli zdjęcia są pionowe, to klatka FF ma 35.8 mm wysokości, a klatka APSC 22.3 mm. Na moim monitorze powiekszenie było więc około 5.5 x dla FF i 8.83 x dla APSC. Czyli klatkę APSC raczyłeś powiększyć geometrycznie 1.6 x wiecej.
    To właśnie spowodowało różne rozmiary rozmycia na tych zdjęciach i różne GO.
    Zadnych pikseli na monitorze nie widziałem i nie potrzebna mi informacja jak je powiększałeś czy pomniejszałeś żeby osiagnąć te same rozmiary geometryczne , Ty, czy automat, i nie jest istotne czy w ogóle tam sa jakieś piksele.

Co tu jest niejasne? Wiem, że posiadasz metrówkę. Dlaczego nie zmierzysz sobie sam na jakimkolwiek monitorze wyniku własnych działań w swoim własnym teście?
    Przekonasz się, że Twoja żółta miarka jest na jednym zdjęciu 1.6x szersza niż na drugim, choc to ta sama miarka. Więc jak możesz twierdzić, że zdjęcia są identyczne

Najwyższy czas
    Nie chcesz zrozumieć czy nie możesz ?
    Chcesz "tylko dokopać", czy się dowiedzieć ?

Liczy się
    - co było gdy robiono zdjęcie miarek, wtedy na obu obszar ostrości był taki jaki został zarejestrowany
    - co widać teraz, z odległości dobrego widzenia, na dowolnym monitorze

Ja widzę w obu przypadkach (A i C) ten sam zakres ostrości na miarkach, co oznacza że GO z FF i APS-C jest taka sama.
    Nie ma najmniejszego znaczenia czy miarka jest szersza, kard większy, szerszy , jaśniejszy, itd.

Jak nie chcesz/możesz zrozumieć co to jest głębia ostrości, zrozumieć że widoczny zakres ostrości jest rozstrzygający... Twoja sprawa.

Nigdzie też nie pisałem, że zdjęcie A i C jest identyczne, coś Cie "zaślepia".
    Chyba po prostu nie chcesz zrozumieć, chcesz "dokopać" bohatersko chowając się za atawar

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-01-2015 o 11:18
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów