Strona 24 z 85 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Każdy kto dyskutuje, wypowiada swoje opinie, w tym wątku to doskonale wie o czym mowa, czego dotyczy pytanie
    Pytanie jest proste.

Mamy 3 odpowiedzi, czekamy na dalsze

Czym będą się różnić,

na ekranie lub dowolnej wielkości wydruku,
    - 2 zdjęcia (A, B)wykonane aparatem FF,
    - w tych samych warunkach (obiektyw, odległość, ogniskowa, czas, przesłona, ISO, ....),
    - pomiar światła punktowy ze środka sceny

A.
    wykadrowywujemy ze środka rozmiar APS-C
    B.
    przed zdjęciem na matrycę "naklejamy" czarny papier (lub zamalowywujemy piksele) tak by został rozmiar APS-C

jp

1. marfot : niczym się nie różnią
    2. RobertON : niczym się nie różnią
    3.
    4.
    5.
    6. jan pawlak : niczym się nie różnią
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Widzę, że moja odpowiedź nie pasuje do Twojej teorii więc nie bierzesz jej pod uwagę.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez ryba_ryba Zobacz posta
    ...fotografuje tylko ok 40 lat (możliwe, że nic nie wiem - ale prawo głosu posiadam)
    No, fajne grono dyskutantów. Ja fotografuję jakieś 45 lat, Janusz też ma swoje lata...
    Może zróbmy krok do przodu żeby nam wątek nie "umarł śmiercią naturalną"
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Widzę, że moja odpowiedź nie pasuje do Twojej teorii więc nie bierzesz jej pod uwagę.
    Jak nakleisz coś na fragment matrycy to ten fragment zdjęcia będzie czarny. Dlatego też zdjęcia będą się różnić. Będziesz miał zdjęcie wykropowane oraz zdjęcie z czarną ramką dookoła.

Proszę, napisz czy to co będzie na zdjęciu A i na widoku (bez ramki) na zdjęciu B to będzie to samo ?

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No, fajne grono dyskutantów. Ja fotografuję jakieś 45 lat, Janusz też ma swoje lata...
    Może zróbmy krok do przodu żeby nam wątek nie "umarł śmiercią naturalną"
    Ja trochę więcej tych aktywnych lat mam jakkolwiek z przerwą z ery filmów kolorowych gdy tylko "oddawałem" prace do labu tylko.
    Nie wiem czy tutaj pisałem ale przypomniałem sobie gdy jako nastolatek pomagałem przyjacielowi wywoływać zdjęcia w koreksie ze ślubu jego starszej siostry a on wlał do koreksu zamiast wywoływacza wodę utlenioną.

Masz relanium ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Proszę, napisz czy to co będzie na zdjęciu A i na widoku (bez ramki) na zdjęciu B to będzie to sa
    Zaraz, zaraz, pytanie było czy zdjęcia będą się różnić a nie "czy będą się różnić jak odetniesz czarną ramkę".

Janusz, kręcimy się w kółko w tym wątku ponieważ uparłeś się robić porównania z tym samym obiektywem, wycinając fragment z obrazu FF.
    Ja cały czas twierdzę, że takie testy nie mają sensu ponieważ dokonujesz manipulacji. Z całego zdjęcia bierzesz fragment i ten fragment porównujesz to całego zdjęcia z APS-C.
    Czemu to ma służyć? Już dawno przecież zgodziliśmy się, że rozmiar sensora teoretycznie nie wpływa na GO. W praktyce jednak okazuje się, że wpływa, ponieważ mniejszy rozmiar matrycy wymusza stosowanie ekwiwalentu ogniskowych i między innymi z tego powodu przy tym samym kadrze i przy całych zdjęciach uzyskujesz inną GO.
    Długo będziemy to jeszcze wałkować?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jp nie rozumie, ze 6d ma 20mpix i 70d 20 i tu jest pies pogrzebany.

(Dane pisze na "oko").

Problem tego Pana polega na tym, ze kupil FF a zdjecia nadal robi takie same. A wszyscy mowili, ze beda lepsze .

Przypomina mi to profesora fizyki za komuny ktory twierdzi, ze woda nie przewodzi pradu (ma racje) ale... ta w kranie (tez woda) jednak przewodzi.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 11-01-2015 o 16:07

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zaraz, zaraz, pytanie było czy zdjęcia będą się różnić a nie "czy będą się różnić jak odetniesz czarną ramkę".

Janusz, kręcimy się w kółko w tym wątku ponieważ uparłeś się robić porównania z tym samym obiektywem, wycinając fragment z obrazu FF.
    Ja cały czas twierdzę, że takie testy nie mają sensu ponieważ dokonujesz manipulacji. Z całego zdjęcia bierzesz fragment i ten fragment porównujesz to całego zdjęcia z APS-C.
    Czemu to ma służyć? Już dawno przecież zgodziliśmy się, że rozmiar sensora teoretycznie nie wpływa na GO. W praktyce jednak okazuje się, że wpływa, ponieważ mniejszy rozmiar matrycy wymusza stosowanie ekwiwalentu ogniskowych i między innymi z tego powodu przy tym samym kadrze i przy całych zdjęciach uzyskujesz inną GO.
    Długo będziemy to jeszcze wałkować?
    ok, przepraszam, czy będą się róznic jak obetniesz czarną ramkę ?

jp

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Wycinek z FF niczym się nie będzie różnił od fragmentu z niezakrytej ramką matrycy FF pod warunkiem wyświetlenia obu lub wydrukowania w tej samej wielkości fizycznej.
    Jest to przypadek równoznaczny z wykonaniem na APS-C zdjęcia obiektywem o ogniskowej 1,6x większej, niż użyta w teście, i to podwójnie- raz dla wykonania zdjęcia A, a drugi raz dla wykonania zdjęcia B, a to jest masło maślane: otrzymujemy dwa obrazy o tej samej wielkości fizycznej i ilości pikseli, z tej samej matrycy, używając tego samego obiektywu itd, po czym oba te obrazy powiększamy w identycznym stopniu na ekran albo na wydruk.

Natomiast przy reprodukcji lub wyświetleniu w tej samej wielkości fizycznej wykadrowanego z FF fragmentu i pełnego kadru z FF razem z ramką , to ten pierwszy będzie miał mniejszą GO, a ten drugi (w ramce) będzie miał większą GO. Przy wydruku obu np. do formatu 20x30 cm wycinek będzie wyglądał tak, jak z APS-C zrobiony obiektywem 1,6x dłuższym (patrz poprzedni akapit), natomiast drugi wydruk z ramką będzie pokazywał (oprócz ramki) to samo, ale pomniejszone, bo obraz tworzony na matrycy ma oprócz pikseli także konkretny rozmiar fizyczny, w obu przypadkach jest to wymiar klatki APS-C, czyli 15 x 22,5 mm. W przypadku kropa powiększa się 15 x 22,5 mm do formatu wydruku 200 x 300 mm (czyli 13,33 x) , a w drugim przypadku powiększa się 24 x 36 mm, czyli mniej się powiększa (8,33 x), a co za tym idzie krążki rozproszenia są mniej powiększone i GO większa.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Wycinek z FF niczym się nie będzie różnił od fragmentu z niezakrytej ramką matrycy FF pod warunkiem wyświetlenia obu lub wydrukowania w tej samej wielkości fizycznej.
    Jest to przypadek równoznaczny z wykonaniem na APS-C zdjęcia obiektywem o ogniskowej 1,6x większej, niż użyta w teście, i to podwójnie- raz dla wykonania zdjęcia A, a drugi raz dla wykonania zdjęcia B, a to jest masło maślane: otrzymujemy dwa obrazy o tej samej wielkości fizycznej i ilości pikseli, z tej samej matrycy, używając tego samego obiektywu itd, po czym oba te obrazy powiększamy w identycznym stopniu na ekran albo na wydruk.

Natomiast przy reprodukcji lub wyświetleniu w tej samej wielkości fizycznej wykadrowanego z FF fragmentu i pełnego kadru z FF razem z ramką , to ten pierwszy będzie miał mniejszą GO, a ten drugi (w ramce) będzie miał większą GO. Przy wydruku obu np. do formatu 20x30 cm wycinek będzie wyglądał tak, jak z APS-C zrobiony obiektywem 1,6x dłuższym (patrz poprzedni akapit), natomiast drugi wydruk z ramką będzie pokazywał (oprócz ramki) to samo, ale pomniejszone, bo obraz tworzony na matrycy ma oprócz pikseli także konkretny rozmiar fizyczny, w obu przypadkach jest to wymiar klatki APS-C, czyli 15 x 22,5 mm. W przypadku kropa powiększa się 15 x 22,5 mm do formatu wydruku 200 x 300 mm (czyli 13,33 x) , a w drugim przypadku powiększa się 24 x 36 mm, czyli mniej się powiększa (8,33 x), a co za tym idzie krążki rozproszenia są mniej powiększone i GO większa.
    Zobacz zdjęcia porównawcze w wątku GO, które na prostym przykładzie wykazuję że nie masz racji

jp

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Niech dyskusja biegnie dalej ,zawsze czegoś można się dowiedzieć.
    Może przydałaby się ankieta która wykazałaby zrozumienie tematu :
    Temat FF vs APS-C
    np:
    -czytam dokladnie
    -czytam pobieżnie
    -nie rozumiem o co chodzi rozmówcom
    -zaglądam z rozpędu
    -nie wiem kto ma rację
    -ten temat otworzył mi oczy

itd ...
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 24 z 85 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów