Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Wybór Canona

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Wybór Canona

Jasie - najlepiej wejdzcie na forum ślubne i napiszcie że 5D1 już nie da się robić zdjęć
    Jestem za 5D1, sam mam ten sprzęt i nigdy nie żałowałem wymiany ze zdecydowanie nowszego 50D. 5D2 wprowadza niewiele zmian w stosunku do jedynki, na chwilę obecną zdecydowanie lepiej dopłacić do 6D niż brać 5D2.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez Mateusz. Zobacz posta
    Teraz, to całkiem mnie rozbiliście...
    Nie kieruj się dosłownie wypowiedziami, które pojawiają się w tej dyskusji, bo każdy wyraża swoje własne subiektywne zdanie w tym temacie. Nie ma reguły. Musisz po prostu zastanowić się, czego tak na prawdę potrzebujesz.

5d1 to już dość stary aparat i technologicznie zostaje w tyle, choć nikt nie mówi, że robi słabe czy też odstające od aktualnych "standardów" zdjęcia. Choć jeżeli planujesz zakup na dłużej, to może okazać się, że lepszym wariantem było by dołożenie do mark II (skoro 6d odpada), co moim zdaniem, pozwoliłoby Ci się cieszyć tym sprzętem dłużej, przy lepszym komforcie pracy.

Niektórzy wierzą w "magię pełnej klatki" (wiele osób myśli, że to matryca robi za nich zdjęcia), ale jeśli nie zamierzasz produkować obrazków na billboardy, tylko zdjęcia do rodzinnego albumu, to zastanów się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby model z niższej półki (60d), ale za to nowszy, "pewniejszy" w eksploatacji, z ficzerami które mogą Ci się przydać.

To dość dziwna decyzja, bo wybierasz między pachnącym fabryką aparatem dla zaawansowanego amatora, a trochę już zmęczonym dziadkiem który kiedyś służył profesjonalistom (a jeśli nadal służy, to nieuchronnie małymi kroczkami raczej zbliża się ku emeryturze).
    Ostatnio edytowane przez jas_r ; 14-02-2014 o 02:47

Pełne uzależnienie

5DI to fajny aparat ale podtrzymuję moje zdanie, odwoływanie do forum ślubnego? powiem tak a co mają pisać przecież ktoś te używki musi kupić aparaty wykorzystywane do takich celów amortyzują się i są sprzedawane, podlega to zwykłej ekonomii, aparat wykorzystywany przez pasjonata takiej ekonomii nie podlega.

Jeszcze jedno sprostowanie myśli którą wyczytałem w tym wątku - jest odwrotnie niż ktoś pisał FF ma mniejsze wymagania wobec optyki niż crop, brzmi dziwnie ale to tylko fizyka.

Masz ochotę na pełną klatkę to po prostu kup i nie szukaj racjonalnego uzasadnienia, a czy zobaczysz magię (i czy inni tą magię będą widzieć) to już tylko zależy od ciebie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

W zasadzie nie mam jakieś magicznej chęci na FF. Jeśli będzie, to super, a jeśli nie, to też nic się nie stanie Chce po prostu mądrze wydać pieniądze i mieć fajną puszkę na 2/3 lata, którą będę mógł robić koncerty, bo na tym najbardziej mi zależy. Na koncertach dobrze radziłem sobie z 500D, ale niestety teraz ta pucha jest w kawałkach. Jeszcze trochę pomyśle, bo pomiędzy 60D, a 5D naprawdę nie jest łatwo wybrać Wiadomo, że każdy napisze swoją opinie, a wybór należy do mnie, natomiast Ja chyba nie potrafię dokonać tego wyboru i tu jest główny problem. Jeśli zapewnilibyście mnie, że z 5D spokojnie zrobię dobre zdjęcia koncertowe, sprawdzi się w małej fotoreporterce, to wziąłbym 5D. Pewnie takich zapewnień nikt z was mi nie da, ale jak mówię 500D robiło mi się koncertówki dobrze.

Do 5D mkII musiałbym dołożyć z 1500/2000, a na to mnie nie stać.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz. ; 14-02-2014 o 15:54

dawniej jas_rambo

Jeśli zapewnilibyście mnie, że z 5D spokojnie zrobię dobre zdjęcia koncertowe, sprawdzi się w małej fotoreporterce, to wziąłbym 5D.
    Sprawdzi się, jednak prócz plusów tego aparatu, musisz być świadomy także jego minusów, wynikających z daty premiery w 2005r (czyli nikt Ci nie zagwarantuje, że ten aparat pociągnie jeszcze 2-3 lata bez wizyt w serwisie) Możesz spróbować, jak najbardziej jest to budżetowe rozwiązanie. W sumie czego byś nie wybrał, myślę, że będziesz zadowolony.

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Sprawdzi się, jednak prócz plusów tego aparatu, musisz być świadomy także jego minusów, wynikających z daty premiery w 2005r (czyli nikt Ci nie zagwarantuje, że ten aparat pociągnie jeszcze 2-3 lata bez wizyt w serwisie) Możesz spróbować, jak najbardziej jest to budżetowe rozwiązanie. W sumie czego byś nie wybrał, myślę, że będziesz zadowolony.
    Jeśli miałbym wziąć, to myślę, że coś takiego: Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. 9000 zdjęć, więc myślę, że trochę jeszcze pociągnie. Oczywiście przy odbiorze osobistym sprawdziłbym aparat na miejscu.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Jeszcze jedno sprostowanie myśli którą wyczytałem w tym wątku - jest odwrotnie niż ktoś pisał FF ma mniejsze wymagania wobec optyki niż crop, brzmi dziwnie ale to tylko fizyka.
    A możesz rozwinąć tą myśl? Zazwyczaj bolączką jest brzeg kadru, a w kropie zwyczajnie go nie ma. Dla przykładu C50 1.4 i spore winietowanie na FF, czego nie ma na cropie.
    Nie przypominam też sobie testu obiektywu, w którym wady dotyczyły cropa a zalety FF. Zazwyczaj w obiektywach projektowanych pod FF jest właśnie na odwrót, to na cropach wychodzą lepiej.

Dla przykładu fragmenty z testu Optycznych na temat wspomnianego C50/1.4:

Zalety:
    - dobra ostrość obrazu w centrum kadru (oprócz maksymalnego otworu),
    - bardzo dobra jakość obrazu na brzegu matrycy APS-C,
    - dobra jakość obrazu na brzegu pełnej klatki,

Wady:
    - wyraźna „miękkość” obrazu dla przysłony f/1.4,
    - dystorsja zauważalna na pełnej klatce,
    - bardzo duże winietowanie na pełnej klatce.

Rozumiem, że odnosisz się do konkretnych zjawisk, więc chętnie poszerzę swoją wiedzę.

dawniej jas_rambo

Jeśli miałbym wziąć, to myślę, że coś takiego: Canon EOS 5D super okazja jak nowy 9000 zdjęć! (3968496666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. 9000 zdjęć, więc myślę, że trochę jeszcze pociągnie. Oczywiście przy odbiorze osobistym sprawdziłbym aparat na miejscu.
    Jeśli zdecydowałeś się na 5tkę, to wygląda to na uczciwą ofertę. Myślę, że pomimo tego wszystkiego, będziesz zadowolony.

Dopiero zaczyna

W tej cenie, jeżeli przebieg jest rzeczywisty, ja bym brał. Powinien jeszcze długo posłużyć i już niewiele straci na wartości
    Pozdrawiam,
    Mirek

Początki nałogu
    Miasto
    022

za tą cenę to zaraz ja kupie kolejne 5d.....
    nic tylko brać
    nie spodoba się - odsprzedasz w trymiga za tyle samo

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów