Witam
Niestety fotek nie mogę pokazać, ponieważ nie mam na to zgody.
Białą kartkę starałem się wybrać jak najbardziej białą a niedoświetlenie jej daje jeszcze gorsze rezultaty.
Na tym forum przeczytałem, że balans bieli na szarą kartę też nie daje do końca dobrych rezultatów, no i w tej chwili nie mam takowej karty Kodaka, aby to sprawdzić. Podobno tło pulpitu, w Photoshopie jest w 100% szarą kartą Kodaka, wkopiowałem na mini-labie taką fotkę, ale z tytułu powierzchni zdjęcia nie może służyć jako wzorzec, ale sprawdziłem, że w książce „Szkoła Fotografowania National Geographic” wewnętrzna okładka wyglądem przypomina tą szarość – sprawdzałem to przy różnym oświetleniu i kolor zdjęcia zrobionego na mini-labie jest identyczny z tym w książce (może spróbować na tą okładkę ustawić balans bieli?).
Jeszcze jedno pytanie – Czy jeśli w 300D raz uda mi się ustawić poprawny WB z tymi Lampami Studyjnymi to czy wykorzystując te same flesze w innym pomieszczeniu i nie wykorzystując światła zastanego muszę za każdym razem robić ten cholerny WB. Wcześniej korzystałem z kompaktu Sony – 717 i tam nie miałem takich problemów – po prostu podpinałem lampy mierzyłem światło i pod względem WB wszystko było OK, jedynie te szumy, ale zdjęcia do formatu 15X21 cm były naprawdę dobre jak na kompakt.
Jeszcze jedno, a jak u was sprawuje się WB ustawiony na Lampę Błyskową (tego nie próbowałem, ale może takie ustawienie da mi na początek przybliżoną temperaturę barwową dla dalszego wykonania wzorca WB, ja zdjęcie wzorca wykonywałem na ustawionym Auto WB). Aparat jest pożyczony i można powiedzieć, że pierwszy raz go trzymam w łapkach, ale jeśli inne aparaty Canona w podobnym przedziale cenowym też tak pracują na JPEG to serdecznie współczuję ich właścicielom.
Na razie POZDRAWIAM i czekam na dalsze podpowiedzi a jeśli ich nie będzie to zrobię te foty starym dobrym analogiem