Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
10 letni obiektyw raczej nie chodzilo o dzien powstania projektu ale o... realne tyranie go przez 10 lat.

Zla wiadomosc jest taka, ze czesto nawet micro regulacja w takich przypadkach da ciala.

Obudowa 60d jest ok ale 40 nigdy nie macalem wiec nie wiem co stracilem.

Osobiscie nie wybralbym matrycy mniejszwj niz 15m.
Stare Takumary 50/1,4 mają po 30 lat i kosztują tyle co nowy Canon 50/1,8. A że trochę już pożółkły i dają czasem lekko "obsikany" kolorek to zasługa radioaktywnych materiałów na soczewki.
Matryca 15Mpx jest dobra dla amatora i nie tylko. Dla mnie 18Mpx to max i wyścig megapikseli nie ma już większego znaczenia. Gdyby Canon 650D miał 15Mpx byłbym tak samo zadowolony. A że producenci lubią zmiany i duże liczby, może niedługo nikt się na to już nie złapie. Wszak pełniklatkowy 1DX też ma "zaledwie" 18,1Mpx.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
Dla tych, co mają więcej czasu i zacięcia, to pouczająca lektura na temat projektowania obiektywów canona.

Warto przeczytać, co prawda z 2006 roku, q..cze prawie staroć Wiedzy i informacji nigdy dość - popularno-naukowej, mniej więcej:

http://software.canon-europe.com/fil..._Book_9_PL.pdf

http://software.canon-europe.com/fil...Book_10_PL.pdf

Również taki aparat mi się podoba, ale moja małżowina może mieć inne zdanie w tej materii... i budżetu domowego nie bardzo mogę tak nadwerężać
Dobre .pdfy - można się z nich dowiedzieć np:
- pierwszy silnik USM został włożony do Canona 300/2,8 L USM w roku 1987
- fluoryt - szkła UD w teleobiektywach - wynalazek z drugiej połowy lat 70-tych.
Nad czy teraz pracuje Canon tego pewnie nie wie nikt. A dlaczego Tamron, Sigma czy inni producenci mają pod górkę. Bo Canon nie ma obowiązku o informowaniu w zmianach w systemie.

Sprzedaj 1100D i 50D i spokojnie kupisz sobie Canona 7D. Widzę, że masz 50 lat. Nie wiem jak długo jesteś szczęśliwym małżonkiem, ale po upływie 25 lat w związku małżeńskim taki aparat po prostu Ci się należy .