Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Nie rozumiem osób, które polecają 650D, skoro 700D jest tańsze?!?!
    Wszystko zależy od dystrybutora (i jego chęci wyczyszczenia półek) oraz pojawiających się promocji.

Jeśli sprzęt ma być nowy i nie przekroczyć 3,3 tys. zł. to proponuję się zainteresować Canonem 600D i Sigmą 17-50 2.8 OS EX HSM.
    Ten zestaw powinien wystarczyć na dłuższy czas i przede wszystkim "wypluwać" bardzo dobrej jakości fotki.
    Plastikową 50kę 1.8 na początek lepiej odpuścić i zastanowić się, czy tak naprawdę jest potrzebna przy zestawie jw.

Hello Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, to mówię ogólne "dzień dobry".

Także stoję przed dylematem pierwszej lustrzanki. Fotografią interesuję się ponad 15 lat, zaczynałem od analogowych małpek. Potem miałem jakiś czas przerwy. Trzy lata temu kupiłem pierwszego cyfrowego kompakta i nie ukrywam, że chciałbym teraz coś więcej, myślę zatem o pierwszej lustrzance. Fotografuję głównie jakieś konferencje, spotkania - tak kronikarsko, oraz szeroko pojętą przyrodę, makro, wyjazdy na ryby, czasem jakiś portret, sporadycznie sport (piłka nożna na zewnątrz i na hali). Lubię ponadto fotografować miasto nocą. Wreszcie - bardzo ważne dla mnie jest filmowanie. Wiem, że sprzęt będę zbierał latami, ale na te wakacje już coś chciałbym mieć. Forum CB śledzę od dawna, wiem, że raczej powinienem myśleć o szkłach niż o korpusie. W związku z tym nasunęło mi się kilka propozycji. Budżet 6 tys, z ewentualnym mocnym zaciśnięciem pasa i dozbieraniem kilkuset zł. Ponadto w ciągu roku powinienem uzbierać dodatkowo z 2,5 - 3 tys. na kolejny obiektyw.

1) Canon 60d + S17-50 + Metz 44/52
    2) Canon 60d + S17-50 + T70-300
    3) Canon 60d + C15-85 + C50/1,4 (tu musiałbym mocno zacisnąć pasa)
    4) Canon 600d + S17-50 + T90/2,8 VC
    5) Canon 600d + C10-22 + C24-105 (tu także musiałbym mocno zacisnąć pasa)
    6) Canon 70d + 18-135 + C50/1,4 (podobnie)

Jak spisuje się ten nowy AF w 70d z oniektywami niesystemowymi, bo gdzieś wyczytałem, że są jakieś komplikacje?
    Podoba mi się także obiektyw C100L. Czy warto na niego poczekać i dozbierać (makro + portret)?
    Istnieje jeszcze opcja zbierania przez rok i kupna na następne wakacje pełnej klatki (6d), aczkolwiek trochę szkoda mi, bo jeszcze przez rok będę mieszkał w Krakowie i chciałbym wykorzystać jego walory fotograficzne.
    Byłem prawie zdecydowany na Nikona D7100, parametry ma optymalne dla mnie, ale boję się wejść w system, gdzie od szczęścia zależy, czy będę miał problemy z autofocusem, kurzem, pikselami itp.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, życzliwość i wyrozumiałość. Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Pudi ; 13-02-2014 o 14:04

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Pudi Zobacz posta
    Hello Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, to mówię ogólne "dzień dobry".

Także stoję przed dylematem pierwszej lustrzanki. Fotografią interesuję się ponad 15 lat, zaczynałem od analogowych małpek. Potem miałem jakiś czas przerwy. Trzy lata temu kupiłem pierwszego cyfrowego kompakta i nie ukrywam, że chciałbym teraz coś więcej, myślę zatem o pierwszej lustrzance. Fotografuję głównie jakieś konferencje, spotkania - tak kronikarsko, oraz szeroko pojętą przyrodę, makro, wyjazdy na ryby, czasem jakiś portret, sporadycznie sport (piłka nożna na zewnątrz i na hali). Lubię ponadto fotografować miasto nocą. Wreszcie - bardzo ważne dla mnie jest filmowanie. Wiem, że sprzęt będę zbierał latami, ale na te wakacje już coś chciałbym mieć. Forum CB śledzę od dawna, wiem, że raczej powinienem myśleć o szkłach niż o korpusie. W związku z tym nasunęło mi się kilka propozycji. Budżet 6 tys, z ewentualnym mocnym zaciśnięciem pasa i dozbieraniem kilkuset zł. Ponadto w ciągu roku powinienem uzbierać dodatkowo z 2,5 - 3 tys. na kolejny obiektyw.

1) Canon 60d + S17-50 + Metz 44/52
    2) Canon 60d + S17-50 + T70-300
    3) Canon 60d + C15-85 + C50/1,4 (tu musiałbym mocno zacisnąć pasa)
    4) Canon 600d + S17-50 + T90/2,8 VC
    5) Canon 600d + C10-22 + C24-105 (tu także musiałbym mocno zacisnąć pasa)
    6) Canon 70d + 18-135 + C50/1,4 (podobnie)

Jak spisuje się ten nowy AF w 70d z oniektywami niesystemowymi, bo gdzieś wyczytałem, że są jakieś komplikacje?
    Podoba mi się także obiektyw C100L. Czy warto na niego poczekać i dozbierać (makro + portret)?
    Istnieje jeszcze opcja zbierania przez rok i kupna na następne wakacje pełnej klatki (6d), aczkolwiek trochę szkoda mi, bo jeszcze przez rok będę mieszkał w Krakowie i chciałbym wykorzystać jego walory fotograficzne.
    Byłem prawie zdecydowany na Nikona D7100, parametry ma optymalne dla mnie, ale boję się wejść w system, gdzie od szczęścia zależy, czy będę miał problemy z autofocusem, kurzem, pikselami itp.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, życzliwość i wyrozumiałość. Pozdrawiam!

Polecam opcję nr 3. 60D to świetny aparat, doceniłem go jeszcze bardziej po zakupie 5D, bo różnicy szczególnej nie widzę w jakości zdjęć. U mnie 60D współpracował/współpracuje poprawnie z C50 1.4, S30 1,4, C50 1,8, C85 1,8, C40 2,8, T17-50, C70-200 F4.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Budżet 6 tys, z ewentualnym mocnym zaciśnięciem pasa i dozbieraniem kilkuset zł. Ponadto w ciągu roku powinienem uzbierać dodatkowo z 2,5 - 3 tys. na kolejny obiektyw.
    Jeśli to ma być coś nowego to 60d bym proponował, tylko zadaj sobie pytanie czy wystarczy Ci matryca aps-c, może warto zastanowić się nad używanym 5dmk2 w dobrym stanie i na początek kupić sobie do tego 50 1.4. Zestaw używany, ale poczciwy i sam teraz poluję na takie pstrykadełko!

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Jak fotografujesz po nocy, to przydałby się jasny obiektyw, do tego filmowanie, to powinna być dobra wersja nr 2 z tele tamrona i jest dobry komplet.

Jako, że 15-85 to mój ulubiony obiektyw, to osobiście bym polecał wersję nr 3 i jak napisałeś "mocno zacisnąć pasa".

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez RobertON
    Jak fotografujesz po nocy, to przydałby się jasny obiektyw
    Mam zupełnie inne doświadczenia w tym względzie. Ilekroć zabierałem na nocne zdjęcia miasta 50mm f1.4 to później żałowałem że nie wziąłem 24-105f4 L. IS jest o wiele bardziej przydatny niż światło do statecznych zdjęć miasta - szczególnie te 2.8 w zoomie na nic się zda. Dlatego jak dla mnie wygrywa zdecydowanie opcja 3
    Ostatnio edytowane przez haze ; 13-02-2014 o 23:36
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dzięki za odpowiedzi.

Ogólnie zastanawiam się nad kolejnością zakupu obiektywów. Wiadomo, pierwszy będzie standard (któryś z tych trzech: S17-55/C15-85/C24-105). W drugiej kolejności lepiej kupić stałkę 50/1,4 czy T70-300 albo C10-22? Skłaniam się raczej ku body 60d ze względu na ergonomię, dlatego raczej niemożliwe będzie dla mnie kupno jednocześnie C24-105 i C10-22. Ewentualnie rok się przemęczyć. Tyle dylematów...

Dzięki za odpowiedzi.

Ogólnie zastanawiam się nad kolejnością zakupu obiektywów. Wiadomo, pierwszy będzie standard (któryś z tych trzech: S17-55/C15-85/C24-105). W drugiej kolejności lepiej kupić stałkę 50/1,4 czy T70-300 albo C10-22? Skłaniam się raczej ku body 60d ze względu na ergonomię, dlatego raczej niemożliwe będzie dla mnie kupno jednocześnie C24-105 i C10-22. Ewentualnie rok się przemęczyć. Tyle dylematów...
    Nie znam Sigmy 17-55, to się nie wypowiem, ale 17-50/2,8 OS HSM można brać spokojnie.
    Body 600D odpuść sobie definitywnie. Canona 60D też nie polecam. Natomiast 70D w porównaniu z 60D to prawdziwa rewolucja. Tylko 70D. I nie kupuj z obiektywem 18-135 (słaby optycznie i drogi - cały zestaw to ok. 5 000zł) tylko z podstawowym 18-55 (jak jesteś podjarany i już musisz focić) - będzie taniej, popstrykasz trochę i uzbierasz kasę na Sigmę 17-50. A najlepiej, to bierz gołe body za 3 800zł, zaciągaj pasa o 2 dziurki i zbieraj na Sigmę 17-50/2,8.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Ja jeszcze się wtrącę, decyzje w zasadzie podjęłam 60D z kitem a potem zobaczę czego mi trzeba i dokupię.
    Nurtuje mnie tylko jedna rzecz polecacie Nikona D5100 w czym on jest lepszy od Canona 60D nawet jakby brać pod uwagę D5200 czy D5300 to jaką one mają przewagę nad 60D, dlaczego je polecacie?.
    Chciała bym to wiedzieć przed zakupem żeby spokojnie kupić zestaw choć nie zmieni to raczej mojego wyboru.
    Ostatnio edytowane przez Alabama ; 15-02-2014 o 15:33

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów