Witajcie.
Mam do Was pytanko.
Jak często korzystacie ze swoich 85mm f1/8 na FF, slyszalem ze fajne szklo wzgl ceny, ale....
Mam pewien dylemat, mianowicie. Musze wykorzystać kupon rabatowy na kwote $80 ktory otrzymalem przy zakupie mojego 5 D MIII w BestBuy. (wazny w sumie jeszcze do stycz 2015)
Problem polega na tym, że nie potrzebuje juz tak naprawdę w chwili obecnej wiecej elektroniki, a za tydzien wracam do kraju i zapewne przez kolejnych pare lat w USA nie zagoszcze, wiec voucher moze sie zmarnować. Kupno przez internet raczej nie bedzie oplacane z wzgledu kosztow wysylki.
Jedyna rzecz, ktora mi przychodzi to głowy to zakup 85mm f/1.8 bo,
- moge go miec za jakies $300 + tax = $330 (1050 PLN) - normalnie kosztuje $389+tax, ale dla mnie koles zrobi cene $300 +tax = $330.
- od tej kwoty moge odjac sobie jeszcze wartosc mojego vouchera, wiec bedzie to proporcjonalnie mniej, czyli $250 (z taxem) czyli jakies 760 PLN.
Nowa 85-ka w PL stoi w granicach 1470 PLN ( np. w Fotorimex.pl) wiec jakby nie patrzyl okazja jest, ( prawie 50%.) ale nie wiem tak naprawde czy czesto z niej bede korzystal.
Przyznam ze lubie portretowac i zamierzam po powrocie wiecej w tym kierunku cos robic, dlatego moze ta 85-ka by sie przydala w nadchodzacych miesiacach, ale slyszalem jednak opinie niektorych z Was ze to owszem fajne szklo, ale u w wiekszosci siedzi w torbie.
Jak to jest naprawdę z tym szkłem, czy warto je mieć nawet jak się rzadziej z niego będzie korzystać.
Czy ewentualnie smiało z takim szkłem moge iśc też na wesele (chyba raczej tak...., i mysle tu nawet o zleceniu, o ile mi sie takie trafi w tym roku)
Napiszcie prosze swoja opinie.
Juz mam,
C 5d MIII + kit 24-105
C 50mm f/1.4
C 600EX RT
jakies karty SD (Compact Flash - nie mam), pilot, torby, etc
Baterie kupie na e-buyu bo sa zdecydowanie tansze.
Voucher chcialbym przeznaczyc na cos bardziej wartosciowego, przy jednoczesnym nie inwestowaniu wiekszej gotowki z mojej strony, np ten obiektyw.
pozdro
kanias