Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Jaka lampe kupić ?

Domyślnie Odp: Jaka lampe kupić ?

Nie da się nie tracić mocy błysku dla krótszych czasów niż x-sync puszki.

Coś już napisał Awatar pawel1178

Nawet w trybie Manualnym ?

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez pawel1178 Zobacz posta
    Nawet w trybie Manualnym ?
    Tryb nie ma znaczenia. Zrozum zasadę działania HSS.
    Lampa dysponuje pewną energią. Może ona być wyzwolona za pomocą jednego silnego błysku, albo w trybie HSS długą serią bardzo szybkich, ale słabych błysków, dających efekt światła ciągłego.
    Ale to cały czas ta sama energia i wzmocnić jej nie da rady.

Ale chłopy teraz wy mylicie pojęcia bo o HSS już się dowiedziałem i mi chodzi o normalny tryb M bez żadnego HSS czyli HSS wyłączam i korzystam tylko i wyłącznie z trybu M, bo jak już pisałem chcę zrobić zdjęcie z czasem 1/500 sekundy a automatyka TTL odpada ponieważ ona jest na 1/250 max a HSS za słabo błyska aby mnie efekt zadowolił.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

To prawda, HSS za słabo błyska i efekt mnie również nie zadawala.
    Ale kolego - tryb pomiaru światła, czy to TTL, czy automatyka tyrystorowa, czy Manual nie ma znaczenia. Ogranicza Cię konstrukcja migawki szczelinowej i jej maxymalny czas synchro.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Ale chłopy teraz wy mylicie pojęcia
    Chyba czas zapoznać się z terminem CZAS SYNCHRONIZACJI. Szczerze polecam, bowiem kręcisz się w koło nie czując rzeczy podstawowych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

i teraz o to o co mi chodzi aby nie tracić "mocy" błysku i naświetlić jeszcze lepiej zdjęcie co muszę zrobić ? wyłaczyć tryb HSS i samemu ustawić moc błysku ?
    Nie. Wystarczy dodać tyle lamp, ile potrzebujesz.
    Albo jak wyżej, zmienić aparat.

HSS = robisz zdjęcia z migawką krótszą od czasu synchronizacji.
    Migawka dłuższa lub równa czasowi synchronizacji = "normalna" praca lampy, z możliwym użyciem "mocnego błysku".
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 08-02-2014 o 19:24

Czyli podsumowując ten temat, robiąc zdjęcia z lampą jestem skazany na czasy nie krótsze niż 1/250 sekundy w trybie TTL ? Jedynie włączając funkcje HSS zasada czasu 1/250 mnie nie obowiązuję i mogę robić czasy i 1/500 i 1/1000 tak ?

To teraz zaużmy do 430 EX II lub do tej wyżej wymienionej YN568 jaki odbiornik lub kabel muszę zakupić aby obsłużył mi wszystkie funkcje TTL jak i HSS ? Czy wiąże się to z kosztami od 250 zł w górę bo za tyle z tego co zdążyłem zauważyć dostanę taki odbiornik radiowy

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Czyli podsumowując ten temat, robiąc zdjęcia z lampą jestem skazany na czasy nie krótsze niż 1/250 sekundy w trybie TTL ? Jedynie włączając funkcje HSS zasada czasu 1/250 mnie nie obowiązuję i mogę robić czasy i 1/500 i 1/1000 tak ?
    Tak to wygląda, zakładając, że czas synchronizacji Twojego aparatu to 1/250s - trzy i czterocyfrowe Canony mają czas 1/200 s, a 6D nawet 1/180! Tryb TTL nie ma tu znaczenia, odnosi się to również do błyskania fleszami bez automatyki, czy z pomiarem zewnętrznym (zwaną kiedyś automatyka tyrystorową)

To teraz zaużmy do 430 EX II lub do tej wyżej wymienionej YN568 jaki odbiornik lub kabel muszę zakupić aby obsłużył mi wszystkie funkcje TTL jak i HSS ? Czy wiąże się to z kosztami od 250 zł w górę bo za tyle z tego co zdążyłem zauważyć dostanę taki odbiornik radiowy
    Rozumiemy że lampa ma być oddalona od aparatu i w tej sytuacji:
    - kabel OC-E3 przenosi wszystko
    - jakikolwiek zestaw radiowy TTL+HSS (pamiętaj, że potrzeba nadajnik i odbiornik) np. YN 622 C
    - nadajnik podczerwieni ST E2 ( tutaj dwa warunki: 1 lampa musi mieć tryb SLAVE tak jak EX 430 i... lampa musi widzieć nadajnik
    - wykorzystanie lampy wbudowanej jako sterownika ( od 600d i 60d w górę , a jednocyfrówki musisz sprawdzić sam specyfikacje) z uwagami jw, ale lojalnie informuję, że w tej konfiguracji nie pracowałem w HSS a tylko sterowałem kilkoma fleszami więc znów trzeba się oprzeć na instrukcji aparatu.
    Koszt zatem od 0 ( jeśli kukułka jest w stanie obsłużyć zdalnie HSS, co jednak wydaje mi sią wątpliwe, a sprawdzić będę to mógł w ciągu najbliższego miesiąca) do kilkuset złotych do sprawdzenia u dystrybutorów sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 08-02-2014 o 20:09

Teraz dylemat czy nowa YN568 czy używana Canona 430EX II ? I jeszcze jedno pytanie czy idzie kupić same gniazda na odbiornik i nadajnik ? bo planował bym wykonanie takiej operacji Jason Smith | Photographer - DIY | How to Extend Your TTL Flash Cord/Sync Cable to Any Length i przedłużyć sobie kabel samemu na tyle ile mi potrzeba bez przepłacenia

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów