Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Odbiornik GPS do CANONA

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Odbiornik GPS do CANONA

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    W dobie smartfonow, mozna kupic aplikacje na telefon i potem zsynchronizowac ze zdjeciami.
    Taaaaaaaaaaaaaa.........
    Właśnie kilkanaście dni temu rozstałem się :gwałtownie,zdecydowanie i świadomie ze smartfonami.Przecież nie można być niewolnikiem ładowarki w zmowie z telefonem.
    Ładowarka w domu,pracy,aucie i pierwszy rzut oka :jaki procent baterii.To jakieś uzależnienie od gadżetu.Zbuntowałem się,zrezygnowałem ze smartfona,mimo,że braku dostępu do kilku aplikacji żałuję.
    obecny telefon dzwoni,esemesuje i ładuję go raz na 7-10 dni.dziękuję za podpowiedź ale już nie będę klientem google shopu.
    btw
    już zdecydowałem :
    kupię
    GPS GP-E2
    dziękuję za podpowiedzi,
    podzielę się wrażeniami z użytkowania tego sprzętu,ale dopiero po urlopie,czyli za 2 miesiące.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

GP-E2 kupiłem razem z 5D3, używam "na stałe", nie wypinam.
    W plecaku mam tak ułożone, że mieści się body z podpiętym GPSem.
    Z poprzednimi aparatami używałem Pentagramu.

Zalety GP-E2 vs Pentagram
    - zapis do Exif natychmistowy, bez dodatkowych czynności
    - dokładniejszy (synchronizacja czasu), jest dodatkowy "bajer" (kierunek ujęcia) ale tylko przy oprogramowaniu fabrycznym "widać"

Wady GD-E2 vs Pentagram
    - trzeba nosić zapasową baterię AA
    - trzeba pamiętać o załączaniu i wyłączaniu (bateria), gdy trzeba, przy Pentagramie się tym przez tydzień nie przejmowałem
    - trochę "zawadza", na obudowie, trzeba się przyzwyczaić

Ponadto oprogramowanie do obsługi GP-E2 fabryczne jest "ubogie", brak możliwości np. zliczania długości przebytej drogi, rozkładu prędkości itd.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-02-2014 o 22:38
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem .. .

Wysłane z mojego SM-N910C

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem
    To prawda ze taniej, ale trzeba miec czas by geotagowac kazdą serię zdjęc po powrocie. No i nie masz kierunku robienia fotki. Ja robię sporo zdjec w krajobrazie, gdzie trudno jest sie zorientowac ogladajac fotki w jakim kierunku byly robione.
    A tu dla zainteresowanych jest urzadzenie nie canonowe ale o podobnej do GP-E2 funkcjach product_view
    Minusem to ze zza granicy trzeba sprowadzic i raczej trzeba sie liczyc ze clo bedzie doliczone. Kolega kilka dni temu z USA sprowadzil i wynioslo go to chyba ok. 1100zl

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Miałem zewnętrzny o odbiornik GPS,bo wydawało mi się ,że trzeba mieć i używałem.
    Po czasie:
    Teraz mam w 7DII i nawet nie włączam.Bajer i tyle.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków NH

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Miałem zewnętrzny o odbiornik GPS,bo wydawało mi się ,że trzeba mieć i używałem.
    Po czasie:
    Teraz mam w 7DII i nawet nie włączam.Bajer i tyle.
    Mam zewnętrzny logger GPS, nie jest to bajer, czasami się przydaje. Używam go zawsze w obcym terenie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kajko Zobacz posta
    Mam zewnętrzny logger GPS, nie jest to bajer, czasami się przydaje. Używam go zawsze w obcym terenie.
    dzisiaj to juz chyba kazda komorka ma gps , no prawie kazda , a tym samym i logger.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Dawniej używałem zewnętrzny.
    Przeszedłem na GP-E2 ale potrzebna m także do zdjęć z aparatów innego producenta niż Canon.

I .... kanał, ponieważ obaj zapisujemy w RAW.

GP-E2 współpracuje tylko z plikami Canona a producentów innych współpracują tylko z plikami *.tiff oraz *.jpg

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Pozwolę sobie odkopać ten archiwalny wątek, żeby nie tworzyć kolejnego w tym samym temacie.
    Wyjeżdżam do 3 tygodnie do Afryki i potrzebuję geotagowania zdjęć. Po analizie zdecydowałem, że jednak canonowski GPS GP-E2 będzie wyborem optymalnym.
    Mam tylko jedną wątpliwość, mianowicie czy jest możliwość skonwertowania pliku wynikowego z tego GPSa (.log) do formatu .gpx? Nie zawsze będę miał możliwość podpięcia gpsa na aparat a chciałbym mieć możliwość geotagowania w późniejszym czasie w LR.
    Będę wdzięczny za wskazówki od praktyków z ewentualnym podaniem jaki konwerter jest dostępny i sprawdzony.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

^^ GPS Babel

GPS canona z tego co pamiętam loguje dane w czystym NMEA (standardowy protokół komunikacji z modułami GPS) - a to żaden problem do konwersji.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 12-08-2017 o 12:18

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów