Tak mi się spodobały te zdjęcia zwierzątek na 300mm od cauchy że kupiłem sobie ten obiektyw. To mój pierwszy w życiu zakup obiektywu marki Tamron.
Mój egzemplarz pochodzi z najnowszej dostawy do Polski która w tym tygodniu dotarła do sklepów detalicznych. Obiektyw ten podpięty pod mój egzemplarz 6D niestety mydli na 28mm przy F3.5, PRZEDE WSZYSTKIM przy ostrzeniu na nieskończoność. Kalibrowałem go za pomocą Datacolor SpyderLENSCAL (zwanym dalej DSL) i Reikan FoCal Plus (zwanym dalej RFP) żeby być pewnym że to nie jest mój błąd.
DSL dla 28mm przy F3.5 dał mi najlepsze wyniki przy AFMA w zakresie +14 do +16, a dla 300mm dał mi najlepsze wyniki w zakresie -4 do -8 (ale tutaj robiłem test z bliskiej odległości więc nie do końca jestem pewien czy wynik jest wiarygodny).
RFP wyrzucił mi dla 28mm przy F3.5 AFMA +15, a dla 300mm AFMA +3 (to już mierzone z odległości na której będzie działać analiza wyliczonej za pomocą Test Distance & Target Size Calculator | Reikan FoCal Automatic Lens Calibration SoftwareReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software także pomiar powinien być wiarygodny).
Czyli niestety tak wysoka wartość AFMA dla 28mm przy F3.5 to nie mój błąd. Po kalibracji i przy użyciu F8 poprawia się nieco jakość obrazu ale tylko nieco.
Moim zdaniem obiektyw najlepiej pracuje w zakresie 70-300mm od F8. Co nie powinno dziwić gdyż tak na dobrą sprawę jest to (zrzut ekranu pochodzi z aplikacji SimpleImage):
Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM który był następcą EF 75-300mm f/4-5.6 III USM a wagowo jest identyczny z EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM. ;]
Źródła informacji:
Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM: Digital Photography Review
Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM - Optyczne.pl
To nie wychodzi w menu aparatu, tam obiektyw ładnie się przedstawia jako TAMRON 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD A010. Czyli prawdopodobnie (to już moja czysta spekulacja) udało im się rozpracować ten model Canona (tzw. inżynieria wsteczna) a zakres 28-70mm został dorzucony tak przy okazji.
Nie mam żadnych zastrzeżeń co do celności i szybkości pracy mechanizmu AF przy ostrzeniu za pomocą centralnego punktu AF (bo z niego najczęściej korzystam) jak również co do pracy stabilizacji.
Podrzucam swoją galerię zdjęć (kalibracja i uliczne). Są to JPG prosto z aparatu, nie były przepuszczane przez żaden program do obróbki zdjęć. Poza tymi dotyczącymi kalibracji wszystkie zdjęcia robione były na ISO Auto przy wybranym Styl obrazów Auto.
http://1drv.ms/1myVT7b