Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Szprytny, 400D nie kupuj, nie ma sensu. Mam 400D i 60D, który ma taką samą matrycę i procek jak 600D. Różnica w zdjęciach między jednym a drugim jest poważna, na korzyść 60D.

Wszystkie trzy obiektywy które wymieniłeś są dość ciemne i nic się na to nie poradzi. Jeśli nie bierzesz pod uwagę wspominanych tu szkieł niesystemowych (Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM), to myślę, ze do Twoich zastosowań najlepszy będzie 18-135. Niezły optycznie, bardzo ostry w centrum kadru, dość szeroki, a to przy foceniu samochodów ważne. Długi koniec, czyli 135 mm, na co dzień może Ci się przydać do wygodniejszego uchwycenia jakiegoś detalu (czy też części samochodowych, które chcesz focić), ładnie zaprocentuje Ci też ona na urlopie, jak będziesz chciał uchwycić coś bardziej oddalonego.

O stałkach o ogniskowej 50 mm, czy 85 mm raczej zapomnij. Kolega EOS_1DX chyba nie doczytał, do czego Ci ten zestaw potrzebny. Focenie aut do komisu to nie portret i nie fotografia ślubna. Będziesz potrzebował szerokiego kąta, czyli krótkiej ogniskowej, z 50 mm po prostu w wielu przypadkach nie będziesz w stanie się na tyle cofnąć od foconego auta by ująć je całe na zdjęciu. O 85 nie wspomnę. Ja sugeruję C 18-135 IS. Demon jasności to nie jest, ale poza tym całkiem przyzwoite szkło. Nowy solo można kupić już za około 950 zł, w zestawie z body jak widać z Twojego zestawienia nawet taniej.
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 06-02-2014 o 12:38
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Jeżeli mogę coś wtrącić, to fotografuję samochody od kilku dziesięcioleci.

Czego potrzebujesz, to trochę zależy gdzie auto będzie stało i w jakich warunkach. Kompletuj szklarnię, ale zacznij od zwykłego KIT-a 18-55 z IS.
    Zmieści się auto w kadrze i nie będziesz musiał zoomować nogami za daleko.

Jak chcesz coś bardziej uniwersalnego to 18-135 w wersji STM, super działa - AF tak szybki, że aż nie słychać, bardzo dobry optycznie i wystarczy coś dalej i coś bliżej.
    Taki jasny to on nie jest, ale świetnie to rekompensuje stabilizacja i AF, tani też nie jest 1,3k, ale to również KIT.

Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS STM (OEM) - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Jak jakieś duże obiekty (naczepa/ciężarówka/maszyna) to UWA o średniej jasności, bo to raczej się robi za dnia, a nie po nocy.

Tutaj moim faworytem jest Tokina 12-24/4 II PRO DX, całą naczepę można dobrze zrobić z kilku kroków.

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tokina...-do-canon.html
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-02-2014 o 13:25

Coś już napisał
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Szprytny, 400D nie kupuj, nie ma sensu. Mam 400D i 60D, który ma taką samą matrycę i procek jak 600D. Różnica w zdjęciach między jednym a drugim jest poważna, na korzyść 60D. .
    ...co nie oznacza że c400d nie zrobisz dobrego zdjęcia. Są też korpusy lepsze od 600 i 60d.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Och oczywiście że są, tylko co z tego? Ja się tylko odniosłem do zamieszczonych tu wcześniej porad by kupować 400D. Oczywiście, że można nim zrobić dobre zdjęcia, sam wiem, bo 7 lat nim fociłem. Ale IMVHO 600D, który chce nabyć Szprytny, da zdjęcia lepsze. Więc utwierdzam szukającego rady kolegę w jego wyborze
    Ostatnio edytowane przez krakał ; 06-02-2014 o 18:18
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Początki nałogu

Kup 600D + 18-55 IS, a później stwierdzisz czy jest za krótko, czy za ciemno
    / Canon /

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Kup 600D + 18-55 IS, a później stwierdzisz czy jest za krótko, czy za ciemno
    Bardzo dobra sugestia.

To moze jeszcze ja dorzuce swoje 3grosze, zeby nie bylo latwiej... Foce rodzine, rodzinne kotlety, auta i czesci... nie lubie i nie uzywam kita 18-55, za to 55-250 lubie bardzo, jednak na urlopie meczace jest noszenie 2 sloikow przy sobie i ich zmienianie, wiec jednak najbardziej uniwersalny dla Twoich celow imho 18-135
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Mało kto bierze pod uwagę 18-135, który jest zwyczajnie przeciętny, ale sądząc po zastosowaniach to OP nie będzie oglądał zdjęć w 1:1 i obrabiał jeden raw pół dnia po czym słał do druku. Raczej chyba zależy na łatwym starcie i uniwersalności. Poza tym brak jasnego szkła nie musi być przeszkodą, bo nie jest napisane, że będzie korzystał tylko z światła zastanego
    Ten post na poprzedniej stronie z danymi LPM miażdży aczkolwiek zgadzam się, że body 600d znacznie przewyższy zapotrzebowania. Zaoszczędzone środki z zakupu starszego body mogą iść w szkła lub akcesoria..
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 06-02-2014 o 19:49

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi,
    na chwilę obecną skłaniam się ku 18-55.
    Zobaczę czy wystarczą mi jego parametry, jeżeli okaże się że nie to będę odkładał pieniążki na coś lepszego.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Szprytny Zobacz posta
    Dziękuję za wszystkie wypowiedzi,
    na chwilę obecną skłaniam się ku 18-55.
    Zobaczę czy wystarczą mi jego parametry, jeżeli okaże się że nie to będę odkładał pieniążki na coś lepszego.
    Mam nadzieję, że sampelki z Priva jakoś Ci pomogą.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów