Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Cytat Zamieszczone przez Szprytny Zobacz posta
    Dziękuję za wszystkie wypowiedzi,
    na chwilę obecną skłaniam się ku 18-55.
    Zobaczę czy wystarczą mi jego parametry, jeżeli okaże się że nie to będę odkładał pieniążki na coś lepszego.
    Tylko Sigma.
    Tanio, uniwersalnie i podobnie słabo jak Canon 18-55:
    - Canon 600D - 1 550zł CANON 600D 600 D BODY / WSZYSTKIE KONFIGURACJE!! (3934399725) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    - Sigma 18-200 - 1 130zł STABILIZACJA SIGMA 18-200 OS HSM II CANON 18-200MM (3942241710) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Razem ok. 2 700zł i zakres od 18 do 200mm.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 07-02-2014 o 09:13
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Szprytny Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Po mojej krótkiej przygodzie z Panasonic FZ100 postanowiłem się przesiąść na lustrzankę.

Po długich analizach przeczytaniu wielu testów obejrzeniu setek sampli wybór padł na Canona 600d.

Planuję kupić sprzęt nowy i zauważyłem że jest on oferowany w kilku wariantach:

- body + obiektyw 18-55 ceny ok. 1800zl
    - body + obiektyw 18-135 ceny ok 2600zl
    - body + obiektywy 18-55 + 55-250 ceny ok. 2800zl

Dodam, że aparatu będę głównie używał do:

- fotografowania samochodów, które będą na sprzedaż
    - robienia zdjęć częściom samochodowym na białym tle (sklep internetowy)
    - małe dziecko zdjęcia wewnątrz/zewnątrz
    - urlop zdjęcia na zewnątrz/wewnątrz

Mam prośbę o poradę który z wymienionych wyżej zestawów będzie najlepszy.
    Proszę o nie pisanie że kitowe obiektywy są słabe itp. na chwilę obecną nie stać mnie na droższy sprzęt i chcę się skupić na Kitowych zestawach.

Jak przechodziłem na pełną klatkę to miałem 600D + 18-55. Sprzedałem to na portalu aukcyjnym, kupił akurat właściciel jakiegoś niewielkiego autokomisu.
    Oczywiście telefon 2 dni po zakupie z pytaniem "panie ale jak zrobić takie zdjęcia żeby były z /rozmytym tłem/?" Przez telefon ciężko było wytłumaczyć co to głębia ostrości i jaki obiektyw powinien dokupić :-)
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

bier pierwszy zestaw, bedzie ci czegos brakowac to dokupisz
    a moze nie bedzie

Coś już napisał Awatar luq

->Szprytny

zadanie pt "co kupić" zazwyczaj ma kilka prawidłowych rozwiązań. przy rozrzucie budżetowym 1800-2800 ma ich jeszcze więcej ;-)
    podobnie jak w samochodach można spierać się w nieskończoność co lepsze. zwłaszcza, że na forach nie brakuje fanatyków sprzętowych (i będzie Ci taki tłukł że tylko vw diesel albo że tylko japończyk benzyna albo że zagazował forda i jeździ półdarmo itp).

w Twoim przypadku prawdopodobnie 18-55 wystarczy do większości fot na zewnątrz (statyczne samochody, dzieci, krajobrazy). 18-135 jest bardziej uniwersalny (można dodatkowo "ustrzelić" wiewiórkę jak nie jest za wysoko). na spacerku czasami lepiej mieć te dodatkowe mm ale to kwestia budżetu i potrzeb.

natomiast, jak już ktoś napisał, do wnętrz bez lampy błyskowej to każdy kitowy jest za ciemny.

we wnętrzach tania stałka 50/1.8 daje radę choć kadr nieco ciasny. by zmieścić male dziecko w kadrze to trzeba się cofnąć jakieś 3-4 metry. podaję tak orientacyjnie.
    jak potrzebujesz szersze kadry w pomieszczeniach to można rozważyć droższą stałkę 35/2 ew 28/2.8 albo jeszcze droższe zoomy tamrona i sigmy ze światłem 2.8 (dla mnie 2.8 to już trochę za ciemno ale wielu wystarcza). dla "ułatwienia" jest też opcja by wejść w tanie, manualne i często niezłe obiektywy systemu M42 ale myślę, że na początek nie ma co komplikować wyboru.

jak nie wiesz co Ci potrzebne to faktycznie bierz 18-55, porób trochę fot i sam odkryjesz na co wydać resztę kasy.

Tak tylko podpowiem, że m42 poniżej 50mm to tylko na giełdzie lub od właściciela. Trzeba koniecznie to podpiąć. Chyba że szeroki m42 do zastowania w makro.

Powtórzę: kit + lampka lub body + proponowana sigma 17-50 2.8. Canon 50/1.8 do fotografii "niestatycznych" dzieci w pomieszczeniu to średni pomysł. Stosunkowo płytka GO i długa ogniskowa.
    Ja posiadam dwa "zumy" w zakresach od 18 do 105. Krótszy z światłem 1.8 i ten do dzieci/reportażu wewnątrz mieszkań jest miodny. Ale gdybym zaczął od wspomnianej wyżej sigmy, pewnie zostałbym na dłużej z nią. . A jeśli mam czas, to szklarnia z m42 (stałki - często omawiane jako przyzwoite szkła w cenie do 400zł).

Fajny
    temat mechanik chce zrobić zdjęcie i żółć się leje.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 07-02-2014 o 16:10
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Fajny
    temat mechanik chce zrobić zdjęcie i żółć się leje.
    Żółć to na innym forum :-P tu się leje czerwień ;-)
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Ok.

Mam, kupiłem 600d + 18-55 teraz pozostaje nauczyć się jego obsługi.

Dziękuję za wszystkie opinie i podpowiedzi.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów