Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Domyślnie Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Witam wszystkich,

Po mojej krótkiej przygodzie z Panasonic FZ100 postanowiłem się przesiąść na lustrzankę.

Po długich analizach przeczytaniu wielu testów obejrzeniu setek sampli wybór padł na Canona 600d.

Planuję kupić sprzęt nowy i zauważyłem że jest on oferowany w kilku wariantach:

- body + obiektyw 18-55 ceny ok. 1800zl
    - body + obiektyw 18-135 ceny ok 2600zl
    - body + obiektywy 18-55 + 55-250 ceny ok. 2800zl

Dodam, że aparatu będę głównie używał do:

- fotografowania samochodów, które będą na sprzedaż
    - robienia zdjęć częściom samochodowym na białym tle (sklep internetowy)
    - małe dziecko zdjęcia wewnątrz/zewnątrz
    - urlop zdjęcia na zewnątrz/wewnątrz

Mam prośbę o poradę który z wymienionych wyżej zestawów będzie najlepszy.
    Proszę o nie pisanie że kitowe obiektywy są słabe itp. na chwilę obecną nie stać mnie na droższy sprzęt i chcę się skupić na Kitowych zestawach.

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw KIT'owy wybrać do zestawu

Wszystkie te obiektywy do wewnątrz są IMHO za ciemne, zwłaszcza przy próbie fotografowania dziecka, gdzie raczej będziesz potrzebować krótkich czasów.
    Ja bym mimo wszystko kupił samą puszkę i chociażby 50mm 1.8 albo jakiś jaśniejszy krótki zoom (tamron 17-50 np)

Cytat Zamieszczone przez Szprytny Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Po mojej krótkiej przygodzie z Panasonic FZ100 postanowiłem się przesiąść na lustrzankę.

Po długich analizach przeczytaniu wielu testów obejrzeniu setek sampli wybór padł na Canona 600d.

Planuję kupić sprzęt nowy i zauważyłem że jest on oferowany w kilku wariantach:

- body + obiektyw 18-55 ceny ok. 1800zl
    - body + obiektyw 18-135 ceny ok 2600zl
    - body + obiektywy 18-55 + 55-250 ceny ok. 2800zl

Dodam, że aparatu będę głównie używał do:

- fotografowania samochodów, które będą na sprzedaż
    - robienia zdjęć częściom samochodowym na białym tle (sklep internetowy)
    - małe dziecko zdjęcia wewnątrz/zewnątrz
    - urlop zdjęcia na zewnątrz/wewnątrz

Mam prośbę o poradę który z wymienionych wyżej zestawów będzie najlepszy.
    Proszę o nie pisanie że kitowe obiektywy są słabe itp. na chwilę obecną nie stać mnie na droższy sprzęt i chcę się skupić na Kitowych zestawach.
    W dobrej cenie i z dobrą matrycą (nic lepszego za taką kasę nie znam) - Nikon D5100 + kit 18-105: NIKON D5100 + 18-105 VR _WROCŁAW_SKLEP _od ręki (3951297791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. cena 2 150zł.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 06-02-2014 o 11:04
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Łatwo rządzi się czyimiś pieniędzmi, ale w Twoim zasięgu jest 600D + Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM. Jeśli miałbym przeznaczyć podobną kwotę na nowy sprzęt, przemyślałbym takie rozwiązanie.
    Albo kupić najtańszy zestaw plus lampkę błyskową i nauczyć się błyskać w pomieszczeniach. A zakup konkretnego szkła odłożyć w czasie. Lampę i tak zechcesz dokupić czy tak, czy siak. A po wykonaniu wielu fotografii sam dojdziesz do wniosku, które szkło najepiej się Tobie nada.

Coś już napisał

Ja bym brał
    EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II

Ogniskowa 55 mm bezużyteczna poziom poniżej 1000 LW/PH i to dla przysłony 5,6, dla przysłony 8 trochę lepiej, ale dalej mydło w praktyce nieużywalne

Czyli robi nam się zakres 8 do 35 mm, ale dopiero od f/5.6 jest mniejsze mydło,

ostatecznie mamy zooma z światłem f/5.6 w zakresie 8-35, o rozdzielczości porównywalnej do canona 50mm na przysłonie 2.2. Przy większej przysłonie stałka całkowicie deklasuje kita.
    Oczywiście poza rozdzielczością stałka jest lepsza optycznie pod każdy względem np.brak aberracji chromatycznej,zdjęcia pod światło, świetny bokeh itp

Teraz spróbuj ustawić w lumixie przysłonę f/5.6 i iso800 (w 600D powyżej spada dynamika, rozpiętość, ostrość, szumy to najmniejszy problem).
    Robienie zdjęć na przysłonie 5.6 jest absurdem, całkowicie bezużyteczne w codziennym użytkowaniu

Jaki jest cel wydawania 1800zł na samo body?
    Przecież za 2000zł masz:
    400zł można kupić c400D, zakup porządnego body odłożyć w czasie, bo 600D to cud techniki nie jest, a różnicy w obrazu i tak nie doświadczysz
    do tego 50mm za 300zł i 85mm 1,8 (albo jakąś inna szersza ogniskową za 1300zł) masz zdjęcia idealne rozkładające Twojego 600D na łopatki

Dla przykładu matryce starego canona 40D dają wyniki 44LPM czyli 2640LPH, chyba że kolega planuje kupno szkieł po 10k i druki na bilboradach, wtedy będzie brakowało megapikseli.
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 06-02-2014 o 11:33

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

eos_1dx ogarnij z tymi danymi z wykresików, one zdjęć nie robią, a Ty wyskakujesz że się nie da zdjęć robić powyżej iso 800 i F poniżej 5.6 lol

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Tak jak napisałem wybrałem już aparat i pytam tylko jaki obiektyw z wymienionych przeze mnie będzie "najlepszym" wyborem.

Jestem amatorem i nie mam zamiaru robić tysięcy zdjęć.

Domyślałem się że padną odpowiedzi typu kup stare body za grosze i do tego dobre obiektywy, ale jak już napisałem wybrałem 600d.

Tak na marginesie podobnie jest z autami niektórzy wolą 10 letniego mercedesa, a niektórzy nowego fiata punto:-)

Każdy ma inne podejście.

Mnie interesuje który z KITOWYCH obiektywów będzie "złotym środkiem" do moich zastosowań.

Czy brać pod uwagę w ogóle coś innego niż typowe KIT'owe 18-55?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    eos_1dx ogarnij z tymi danymi z wykresików, one zdjęć nie robią,
    Piszę o praktyce, po prostu zawsze podaje źródła. Praktykę potwierdzam teorią a nie wysysam bzdury z palca.

Robiłeś zdjęcia tym kitem? Mydło i do tego ciemne
    a Ty wyskakujesz że się nie da zdjęć robić powyżej iso 800 i F poniżej 5.6 lol
    Nigdzie tak nie napisałem. Czytanie ze zrozumieniem i proste wnioskowanie. Jak nie zrozumiałeś przeczytaj jeszcze raz.

Napisałem, że robienie zdjęć na przysłonie 5.6 to katorga, bo jest za ciemno, zresztą nie będę kopiował posta.

Jak chcesz rób sobie zdjęcia na iso 128 000 i przysłonie 4.0 kitem na pewno będą ładne!
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 06-02-2014 o 12:10

Coś już napisał
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Hmmm bardzo trafnie użyłeś porównania merca i fiata,chyba nawet o tym nie wiedząc,bo ma to bez mała dosłowne przełożenie w opisywanym temacie,ale jeżeli decydujesz się na punto,poszukaj do niego jasnego szkła. Ja wybrałbym merca.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

tak się składa, że używałem i 600d i 18-55 is II i nie masz pojęcia o czym piszesz, a wiedzę bierzesz tylko i wyłącznie z testów.
    Robienie zdjęć na przysłonie 5.6 jest absurdem, całkowicie bezużyteczne w codziennym użytkowaniu
    bo tak powiedział test? =)
    Jeszcze niedawno zakładałeś temat o wyborze najtańszego aparatu i nie brałeś pod uwagę 40d, które sam Ci zaproponowałem, teraz jeszcze dochodzi propozycja 400d czy 40d, gdzie autor podrkeśla, że już wybrał 600d
    Jak możesz pisać o praktyce skoro nigdy nie używałeś 600d, a mogę to założyć, po Twoim temacie o wyborze aparatu. Kita 18-55 is II pewnie też nie używałeś a jedziesz po nim ostro.
    Dla amatora, który ma zamiar ROBIĆ ZDJĘCIA a nie tylko mieć aparat i przeglądać wykresy rozdzielczości to 600d jest super puszką a i 18-55 is II da spokojnie radę. I DO CODZIENNEGO UŻYTKOWANIA się nadaje.
    Ostatnio edytowane przez salas ; 06-02-2014 o 12:30

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów