Jak przechodziłem na pełną klatkę to miałem 600D + 18-55. Sprzedałem to na portalu aukcyjnym, kupił akurat właściciel jakiegoś niewielkiego autokomisu.
Oczywiście telefon 2 dni po zakupie z pytaniem "panie ale jak zrobić takie zdjęcia żeby były z /rozmytym tłem/?" Przez telefon ciężko było wytłumaczyć co to głębia ostrości i jaki obiektyw powinien dokupić :-)
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!
bier pierwszy zestaw, bedzie ci czegos brakowac to dokupisz
a moze nie bedzie
->Szprytny
zadanie pt "co kupić" zazwyczaj ma kilka prawidłowych rozwiązań. przy rozrzucie budżetowym 1800-2800 ma ich jeszcze więcej ;-)
podobnie jak w samochodach można spierać się w nieskończoność co lepsze. zwłaszcza, że na forach nie brakuje fanatyków sprzętowych (i będzie Ci taki tłukł że tylko vw diesel albo że tylko japończyk benzyna albo że zagazował forda i jeździ półdarmo itp).
w Twoim przypadku prawdopodobnie 18-55 wystarczy do większości fot na zewnątrz (statyczne samochody, dzieci, krajobrazy). 18-135 jest bardziej uniwersalny (można dodatkowo "ustrzelić" wiewiórkę jak nie jest za wysoko). na spacerku czasami lepiej mieć te dodatkowe mm ale to kwestia budżetu i potrzeb.
natomiast, jak już ktoś napisał, do wnętrz bez lampy błyskowej to każdy kitowy jest za ciemny.
we wnętrzach tania stałka 50/1.8 daje radę choć kadr nieco ciasny. by zmieścić male dziecko w kadrze to trzeba się cofnąć jakieś 3-4 metry. podaję tak orientacyjnie.
jak potrzebujesz szersze kadry w pomieszczeniach to można rozważyć droższą stałkę 35/2 ew 28/2.8 albo jeszcze droższe zoomy tamrona i sigmy ze światłem 2.8 (dla mnie 2.8 to już trochę za ciemno ale wielu wystarcza). dla "ułatwienia" jest też opcja by wejść w tanie, manualne i często niezłe obiektywy systemu M42 ale myślę, że na początek nie ma co komplikować wyboru.
jak nie wiesz co Ci potrzebne to faktycznie bierz 18-55, porób trochę fot i sam odkryjesz na co wydać resztę kasy.
Tak tylko podpowiem, że m42 poniżej 50mm to tylko na giełdzie lub od właściciela. Trzeba koniecznie to podpiąć. Chyba że szeroki m42 do zastowania w makro.![]()
Powtórzę: kit + lampka lub body + proponowana sigma 17-50 2.8. Canon 50/1.8 do fotografii "niestatycznych" dzieci w pomieszczeniu to średni pomysł. Stosunkowo płytka GO i długa ogniskowa.
Ja posiadam dwa "zumy" w zakresach od 18 do 105. Krótszy z światłem 1.8 i ten do dzieci/reportażu wewnątrz mieszkań jest miodny. Ale gdybym zaczął od wspomnianej wyżej sigmy, pewnie zostałbym na dłużej z nią.. A jeśli mam czas, to szklarnia z m42 (stałki - często omawiane jako przyzwoite szkła w cenie do 400zł).
Fajny
temat mechanik chce zrobić zdjęcie i żółć się leje.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 07-02-2014 o 16:10
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!
Ok.
Mam, kupiłem 600d + 18-55 teraz pozostaje nauczyć się jego obsługi.
Dziękuję za wszystkie opinie i podpowiedzi.