Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Używany aparat dla koleżanki do 1000zł

Domyślnie Odp: Używany aparat dla koleżanki do 1000zł

Hm, jeśli Nikon, to ja bym doradzał poszukać używanego D80 z obiektywem kitowym - są takie na wiadomym portalu za 1000-1200zł. Zdecydowanie lepszy od Nikona D40 (nie wiem, jak odnieść go do 40D, bo nie jestem Canonierem ) Jak się wciągnie, to potem może dokupić w miarę tanio N35/1.8 lub N50/1.8. Natomiast takim zestawem raczej nie pofotografuje sportu - trzeba by zainwestować w jasne i długie szkło raczej), z makro już lepiej (ale też nie z obiektywem kitowym). Tak czy owak, dalsze inwestycje jej nie ominą

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Z góry mówię, że nie twierdzę jakoby Nikony były złe ale D80 jest dalej na matrycy CCD a z tego co pamiętam one gorzej wypadają w zestawieniu z CMOSami. Druga sprawa jest wolny (nawet wolniejszy od mojego 5DII) bo strzela z szybkością 3kl/s przy 6.5kl/s w 40D, nawet D90 go nie dogoni a przy amatorce to może mieć znaczenie (wiesz, zanim się nauczy co i jak to serią będzie walić). Trzecia sprawa wspomniany brak gwarancji na migawkę - jak padnie po 2 zdjęciach i będzie musiała płacić za wymianę to mnie chyba zabije :P Nie wiem jak w N ale u nas czasem potrafią paść po paru tysiącach w nowych aparatach więc dodatkowy argument za 40D. D80 bardziej szumi wg testu fotopolis, z chęcią bym jej D90 zaproponował ale budżet ma napięty i na obiektyw nie starczy.

Sprostowanie z tym sportem - chodzi o to, że jej brat jest motocyklistą i tam na jakieś zawody jeździ, nie wiem jak blisko będzie w stanie podejść ale dlatego tak się na serię uparłem. Do makro na początek to jeden pies bo systemowe obiektywy pewnie są w podobnej cenie a N też może korzystać z M42.
    FF + trzydziestka piątka

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Właśnie z nią rozmawiałem i plany uległy zmianie. Budżet to teraz 2 tysiące, został Canon - gwarancja na migawkę. Upatrzyła sobie 50D Rolę gra dostępność i cena obiektywów, dobry serwis (jak coś padnie) no i obrazek rzecz jasna.
    Najważniejsze dla niej to portrety, głównie obejmujące całą sylwetkę.
    Mogłaby wziąć pod uwagę też nowe Nikony, Sony i Pentaxy o ile dostępność akcesoriów będzie duża (mowa o używkach) i w rozsądnej cenie.
    Moje typy to 40D i na obiektywy zostanie 1100zł lub 50D o podobnym przebiegu i 50mm f/1.8 (albo inny w kwocie 300-350zł).
    Na coś jeszcze uwagę zwrócić? Najlepiej jakby ominąć entry level, ona chce czegoś lepszego na początek żeby body nie zmieniać.
    FF + trzydziestka piątka

Taka bardzo luźna uwaga, ale może zamiast 50-tki (której nie lubię) kupić jupitera 9?
    A 50D to bardzo fajny wybór.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

No i czym to dopełnić? jej chodzi o to, że przy sesji nie będzie miała dużo czasu, ot zdjęcia koleżanki na łonie natury i takie tam. Właśnie po to zasugerowałem 50mm bo przynajmniej to automat Od razu na głęboką wodę jej nie rzucajmy
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał Awatar luq

zwróciłbym uwagę na obiektyw tele do sportu.
    przy 55mm kita będzie musiała mieć świetną miejscówke, stalowe nerwy a i tak bedzie niedosyt.
    Ostatnio edytowane przez luq ; 06-02-2014 o 21:53

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To już odchodzi na dalszy plan. Póki co aparat ma robić zdjęcia rodzinne i portrety. Będzie na początek chciała dokupić statyw i może lampę a potem inne obiektywy
    FF + trzydziestka piątka

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Różnica w obrazie, użytkowaniu i możliwościach nie jest duża między 50d a 40d - w przeciwieństwie do różnicy w cenie, która w przypadku 50d jest dość duża ze względu na fakt, że ten aparat dalej się mocno broni i jest alternatywą dla ludzi którzy nie mogą/nie chcą iść w 7d i jednocześnie nie chcą wydmuszki 60d Wg. mnie warto wziąć 40d które w podanych zastosowaniach da radę tak samo dobrze i pozwoli oszczędzić $$...

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

+1 głos za 40D ! Wiem że się powtarzam, ale 50D strasznie mnie irytowało posiadaniem mikroregulacji AF. Posiadając 40D jestem spokojniejszy
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    +1 głos za 40D ! Wiem że się powtarzam, ale 50D strasznie mnie irytowało posiadaniem mikroregulacji AF. Posiadając 40D jestem spokojniejszy
    Mógłbyś proszę rozwinąć? Bo trochę nie ogarniam

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów