Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

nie zauważyłem a robie w różnych światłach ciągle. 50/1.4 jedna na w ogóle out of focus przy nieskończoności ale to na 90% kwestia szkła, a druga w punkt tylko sie zacina z bliska (też kwestia szkła) Z reszta szkieł nie zauważyłem żadnych problemów z AF przez rok użytkowania. Czasem nie trafiam samyangiem 14/2.8 ale to może wynikać z tego że on manualny

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Już wiadomo, że wspomaganie z lampy niczego nie zmienia..w dalszym ciągu korekta jest niezbędna..

Naprawdę nikt nie ma tego typu problemów ?
    Ja nie mam.

I nie mam żadnych korekt, a przyznam, że każdego poranka robią kontrolne zdjęcie klawisza 5 w kalkulatorze, żeby się upewnić, że ciągle nie ma FF bądź BF.

Aha, i wszystkie żarówki mam CFL albo LED.

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Ja też nie mam problemu. Posiadam również 50mm f/1.4 robię na weselach i innych imprezach i nie zauważyłem niczego takiego. AF trafia celnie bez względu na światło. Nawet jak jest ciemno i na ludzi świeci słabe światło z kolorofonu to trafia bez problemu (bez lampy) i z 70-200 f/4.0 też i z 85mm f/1.8. Czasami AF złapie osobę nie na 1 planie lecz na 2 albo na samym końcu sali ale też ostre jest i trafione
    Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 100 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

ja w 6d+85/1.8 mam FF około 1/2DOF w świetle żarowym... nauczyłem się i delikatnie nachylam się po wyostrzeniu i tyle. Kwestia wprawy. W 60D mam podobnie, ale tam nie robilem dokladnych testów.
    Jak się robi całą sylwetkę to to praktycznie nigdy się nie ujawnia, bo sylwetka mieści się zazwyczaj w DOF, ale przy ciasnych portretach ostrość już potrafi polecieć z oka na czubek nosa. Właśnie te 2cm...
    W naturalnym i ledowym bez najmniejszych problemów - w punkt, mikroregulacja na 0.
    Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Żeby nie było, że wymyślam ..sprawdziłem dokładnie jeszcze raz i wszystko się potwierdza...korekta na -10 względem ustawień dla światła dziennego i trafia tam gdzie chcę przy żarówach energooszczędnych. Inaczej błędy AF rzędu 10-20 cm...to już mało nie jest..jeśli miałbym 1-2cm zapomniałbym o sprawie...
    Ale skoro tylko ja tak mam...hmmm.
    Oczywiście testy przeprowadzałem przy przysłonach 1,2 - 1,4...jeśli się przymknie do f 2,8 to problem będzie mniejszy...ale po co w końcu mam jasne obiektywy jak trzeba domykać...
    Gdybym kupował body w jednym czasie pomyślałbym ,ze trafiłem jakąś "trefną partię" ale body kupione w odstępie 4 miesięczny z bardzo różnymi numerami serii więc ta teoria raczej odpada...
    Może jestem zbyt pedantyczny i wymagam zbyt wiele od tej puszki... :-(
    Ostatnio edytowane przez MariusWA ; 06-02-2014 o 11:58

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Twoje szkła 50 i 85 to Canony czy Sigma?
    Marcin

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Szkła oczywiście Canon...

Początki nałogu

Swojego czasu wypożyczyłem 6D do przetestowania i ewentualnego zakupu i zauważyłem dokładnie to o czym piszesz w pierwszym poście. Zupełnie inaczej łapał AF w dziennym/żarowym/świetlówki. Dla żarowego był FF, na dziennym OK, świetlówki dawały BF. Test na LensCal ze statywem więc nie ma mowy o błędzie. Dodatkowo potwierdzeniem jest fakt, iż po założeniu lampy i jej oświetleniu wspomagającym problem znika. Wystarczy pod żarowym zrobić zdjęcie płaskiego tekstu na otwartej przesłonie-mydło, to samo ze wspomagaczem i jest OK. Kierunek zmian sprawdziłem na LensCal. Dlaczego nikt tego do tej pory nie rozwiązał-nie mam pojęcia, przecież taka korekta jest prosta do zaimplementowania. Kiedyś trafiłem na informację, iż w 5D2 taka automatyczna korekta była-wg. mnie bzdura-nie było. Sprawa jest o tyle męcząca, że w przypadku wprowadzania jakiejkolwiek korekty do AF (AFMA) nie ma możliwości ani łatwej ani szybkiej zmiany tych korekt pod dane światło. Co innego gdy wszystkie szkła trafiają z korpusem idealnie i indywidualna AFMA jest na 0, wtedy można w zależności od warunków wprowadzać AFMA globalnie, ale...u kogo szkła nie wymagają korekty? Chyba nie znam takich osób. Oczywiście cały problem jest istotny przy jasnych szkłach.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 19-02-2014 o 14:00
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Mam podobnie. 6d z 85 1.8 w świetle dziennym wymaga korektry na -11, w świetle żarowym trafia w punkt bez korekty. także af super...
    Ostatnio edytowane przez crix ; 09-03-2014 o 09:51

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Witam. A powiedzcie mi gdzie tą mikro regulację się ustawia i może jakiś poradnik jak to zrobić? Bo szukam i nie ma nic na ten temat...
    Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 100 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów