Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Szanowni koledzy...czy zauważył któryś z was problemy z ustawianiem ostrości w zależności od źródła światła ?
    Oraz w zależności od tego za pomocą czego kontrolujesz ustawianie tejże ostrości, czy za pomocą wizjera optycznego czy przy wykorzystaniu Live View (zwanego dalej LV).

To z testu 50 F1.4 Art od Sigmy podpiętego pod mojego 6D, obiektyw bez regulacji AFMA (zarówno tej z poziomu aparatu jaki i obiektywu), minimalna odległość ostrzenia, ostrzyłem prosto na nos figurki:

Wizjer optyczny

Live View

Bardziej dobitnie i dokładnie zostało pokazane na przykładzie modelu 70D z matrycą wykonaną z wykorzystaniem technologii Dual Pixel CMOS AF, gdzie różnica pomiędzy ostrzeniem za pomocą wizjera optycznego a LV jest... porażająca?

Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review

Technologia ta (Dual Pixel CMOS AF) ma znaleźć się w nadchodzącym 7D Mark II i jest to bardzo duży skok naprzód bo nie oszukujmy się, praca LV w lustrzankach cyfrowych Canona do momentu pojawienia się tej technologii to jakiś kiepski żart. Ale przecież nie każdy lubi i może robić zdjęcia wyłącznie w trybie Live View, przecież w pełnym słońcu na ekranie LCD nic nie widać. Bardzo mnie wkurza ten brak synchronizacji/powtarzalności pomiędzy obydwoma trybami. Jest w ogóle jakiś aparat na świecie który ma obydwa dograne idealnie?

Możesz sobie zrobić test jak się te Twoje obiektywy zachowują przy sztucznym świetle robiąc nimi zdjęcia za pomocą wizjera optycznego a za chwilę za pomocą Live View.

A jak masz dwa body to jedno ustawiasz sobie do pracy w dzień a drugie do pracy przy sztucznym oświetleniu, naprawdę nie wiem czy można tu coś lepszego zaproponować.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-09-2014 o 13:36

Uprawnienia umieszczania postów