Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: 6D i problemy z autofocusem w zależności od rodzju światła

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Szanowni koledzy...czy zauważył któryś z was problemy z ustawianiem ostrości w zależności od źródła światła ?
    Oraz w zależności od tego za pomocą czego kontrolujesz ustawianie tejże ostrości, czy za pomocą wizjera optycznego czy przy wykorzystaniu Live View (zwanego dalej LV).

To z testu 50 F1.4 Art od Sigmy podpiętego pod mojego 6D, obiektyw bez regulacji AFMA (zarówno tej z poziomu aparatu jaki i obiektywu), minimalna odległość ostrzenia, ostrzyłem prosto na nos figurki:

Wizjer optyczny

Live View

Bardziej dobitnie i dokładnie zostało pokazane na przykładzie modelu 70D z matrycą wykonaną z wykorzystaniem technologii Dual Pixel CMOS AF, gdzie różnica pomiędzy ostrzeniem za pomocą wizjera optycznego a LV jest... porażająca?

Canon EOS 70D Review: Digital Photography Review

Technologia ta (Dual Pixel CMOS AF) ma znaleźć się w nadchodzącym 7D Mark II i jest to bardzo duży skok naprzód bo nie oszukujmy się, praca LV w lustrzankach cyfrowych Canona do momentu pojawienia się tej technologii to jakiś kiepski żart. Ale przecież nie każdy lubi i może robić zdjęcia wyłącznie w trybie Live View, przecież w pełnym słońcu na ekranie LCD nic nie widać. Bardzo mnie wkurza ten brak synchronizacji/powtarzalności pomiędzy obydwoma trybami. Jest w ogóle jakiś aparat na świecie który ma obydwa dograne idealnie?

Możesz sobie zrobić test jak się te Twoje obiektywy zachowują przy sztucznym świetle robiąc nimi zdjęcia za pomocą wizjera optycznego a za chwilę za pomocą Live View.

A jak masz dwa body to jedno ustawiasz sobie do pracy w dzień a drugie do pracy przy sztucznym oświetleniu, naprawdę nie wiem czy można tu coś lepszego zaproponować.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-09-2014 o 13:36

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Witam. A powiedzcie mi gdzie tą mikro regulację się ustawia i może jakiś poradnik jak to zrobić? Bo szukam i nie ma nic na ten temat...
    A instrukcje przeczytales??

Dopiero zaczyna

W moim 6d i 85/1.8 AF potrafi przestrzelać wszystko w ciemnych pomieszczeniach, gdzie 35/1.4 Sigmy w tych samych warunkach ostrzy w punkt. Na 5dmk2 tego nie ma, 85 i 35 ostrzą identycznie (w punkt). Może firmware 6D ma skopane coś z 85/1.8 - tak gdybam.

Uzależniony

u mnie natomiast 100% zdjęć z 6D z lampą jest niedoświetlonych,
    robiłem 5d mark II i 6D,
    w 6D ustawiłem wszystkie parametry takie jak w 5Dmark II i lipa, za ciemne, muszę wyciągać eksp. ok +1 do + 2,5, celność też średnia.
    Wszystko robione w tych samych warunkach oświetleniowych, co ciekawe nawet większe iso nie pomogło, zamieniłem lampy na aparatach ( 2 x 580ex) i tak samo, też ciemno:-(.
    Wszystko robiłem w trybie M, natomiast z 5D mark II wszystko trafione i poprawnie naświetlone.
    Pomoże ktoś...?
    Heniek

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Moim zdaniem 6D nie doświetla, zawsze ustawiam parametry tak abym miał na + 0,7 lub +1.

Pełne uzależnienie

Tak i mnie sie wydaje, przynajmniej w trybie matrycowym, ktory rzadzi sie jakims blizej nieokreslonym algorytmem. Trzeba by sprawdzic na spocie, czy swiatlomierz dziala poprawnie, ale komu sie chce bawic

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Moim zdaniem 6D nie doświetla, zawsze ustawiam parametry tak abym miał na + 0,7 lub +1.
    Problem w tym że jesli ostrzy się na ciemny punkt to ekspozycja bedzie przewalona o ta korekte. W innych przypadkach (ostzrenie na twarz) ekspozycja będzie OK.
    Też się z tym bujam i nie ma rady. Autoiso nieco pomaga bo zwykle ustawia niskie iso z ktorego można dużo wyciągać.

Z lampą też mam problemy. Na stałe mam korekte +1. Czasem trzeba dać i +2 żeby było OK.

Co do pływania AF to mam i w 50usm i 85usm. Niestety plywa non stop co kilkadziesiąt strzałów i co chiwle musze robic korekte w te i nazad.
    Wydaje mi się że problem jest z wybudzaniem ze stanu uśpienia i wymiany szkieł kiedy body "spi"(nie wylaczam aparatu na zmiane szkiel) i wtedy sie rozjeżdza ale to teza w trakcie obserwacji.

Co dziwne, przez pierwsze 10k zdjec nie mialem problemow z AF. Trafiał w punkt w każdych warunkach niejednokrotnie wprawiając mnie w zdumienie.

Czujniki przedmuchalem wielokrotnie, lustra tez przedmuchalem i przecieralem szmatka do optyki.

Dopiero zaczyna

U mnie z niedoświetlaniem w 6D nie ma problemów, czy to z lampą czy bez. Spot, matrycowy - oba poprawnie mierzą, przynajmniej w moim egzemplarzu.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów