Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon

Coś już napisał

Domyślnie punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon

Używacie wszystkich punktów AF w canonie?

Robię wszystko na centralnym, łapię ostrość na pół spustu i przesuwam na główny temat/ ewentualnie przekadrowuje w PC. Moim zdaniem automatyczny wybór AF to jest rosyjska ruletka.

Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować? żebym znowu nie musiał łapać AF.

Może całkowicie wyłączyć AF na spuście i ustawiać tylko przez przycisk AF na body?

Oszukuje to robiąc w trybie seryjnym, bo wtedy po kolejnym zdjęciu nie szuka znowu AF. Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: punkty AF w EF 50 mm f/1,8 II i canon

af one shot? jak juz złapie to nie ostrzy znowu :> chyba, że masz af servo.
    ja w 60d używam bocznych z różnymi obiektywami i nie jest źle, nie robię zdjęć w jakichś dramatycznych warunkach i może dlatego.

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Za duże ryzyko - dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów
    W Servo używam wyboru manualnego, w One Shot AF centralny z możliwością przekadrowania..
    Teraz pytanie łapie ostrość na pół spustu przesuwam(kadruje) robi zdjęcie i AF znowu łapie jak go zablokować?
    A czy Twój obiekt się czasem nie porusza? Przecież mając już raz ostrość, po wykonaniu zdjęcia w One Shot nie powinien znowu nic szukać...
    Oczywiście o manualnym ustawieniu AF w 50mm 1.8 można zapomnieć
    Jeśli Twój aparat obsłuży Magic Lantern, to jest tam szereg narzędzi usprawniających pracę z manualym ostrzeniem. Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF, bo w sztucznym oświetleniu w pokoju wyłapuje ostrość nawet na nisko kontrastowych obiektach...
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 04-02-2014 o 20:21

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Używacie wszystkich punktów AF w canonie?
    Nigdy.
    Kiedyś też tak ostrzyłem, ale przy małym GO w moim przypadku było to mało precyzyjne (najpierw ustawianie ostrości i następne przekadrowanie).
    Dużo bardziej dokładnie jest jak salas radzi. Nie wiem jak w innych puszkach, ale jak ustawie punkt af dla poziomego i pionowego kadru to mi zapamiętuje. Ale zawsze korzystam z jednego. Jeśli mam "reportażowe" fotografie to głównie tak. Jesli zaś chodzi mi o złapanie ostrości na konkretnym elemencie całego kadru, przy małej GO i jeśli mam czas, to wykonuję kilkadziesiąt fotografii na w pełni manualnych nastawach.
    A tak jak Ty ostrzyłeś, to ja dokonuję pomiaru światła (punktowo) jeśli zależy mi na fotografii a małej rozpiętości tonalnej, wręcz lowkey.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 04-02-2014 o 20:20

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Nie lepiej uzyc bocznych punktow plus af ?
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

A nie prościej na niektórych scenach zmienić punkt kółkiem, wszystkie punkty AF są dobre dla obiektywów pow. 2,8.
    To tylko kwestia przyzwyczajenia, naciskam pierwszy z prawej i kółkiem w lewo lub prawo - tak jakoś się przyzwyczaiłem

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    dla mnie automat wyboru AF to jakiś kosmos, tak jak dla innych np. automatyczna skrzynia biegów
    Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 04-02-2014 o 21:49

Coś już napisał

Pozatym 50mm 1.8 II generalnie mnie zaskoczył (pozytywnie) jeśli chodzi o pracę AF
    Mnie też, 90% portretów mam ostrych na 1.8, sztuka nówka w fotojokerze. Pamiętam jak robiłem znajomego to tylko klną, żebym nie dawał mniej niż 2.5 bo mydło wychodzi, podobno duży rozrzut na sztukach jest.

Macie racje w ONE SHOT po zrobieniu zdjęcia należy spuścić palec do połowy i działa jak należy.

Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Można przestawić wbudowaną lampę w tryb szybki? tzn powyżej 1/250s? żeby lekko doświetlić scenę
    Może lepiej spawarki nie otwierać.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 04-02-2014 o 22:24

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta

Ha ha, akurat automatyczna skrzynia biegów to jest najprostrza rzecz w obsłudze (lewa noga pod fotel), manual to jakiś kosmos, a sprzęgło to faneberia.
    chodziło raczej o to że efekty to kosmos (czyli złe efekty)
    analogia do automatu jak najbardziej słuszna - jest wiele sytuacji w których manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi
    bo słabo mu idzie np hamowanie silnikiem z jednoczesną redukcją np z 5 na 2 - no ale to dla świadomych kierowców

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    manualna skrzynia może nawet uratować komuś życie ...a automat tego nie zrobi
    Do ratowania komuś życia nie nadaje się żaden automat, ani manualna skrzynia biegów...najskuteczniesze się szare komórki z dawką zdrowego rozsądku i hamulce z kierownicą.
    Piszę to jako samochodziarz od małego...
    I to by było na tyle.

Co do punktów AF to szybka zmiana na krańcowe (prawy, lewy) przydaje się do aparatu w pionie, gdzie motyw jest w górze lub na dole sceny.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 08:52

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów