Takie kombinacje FF i takie sobie szkła stosunkowo często są widoczne w stopkach na forum, tak sobie pomyślałem ze kiedyś miałem full frame zenita z jednym obiektywem helios 58/2 i byłem w siódmym niebie więc pewnie z 5DII i 50 1.4 będzie podobnie.
Tak z ciekawości (niezdrowej) zapytam po jakiego grzyba grip? mam duże ręce i jednocyfrowe canony trzyma się wygodnie zaryzykuję nawet twierdzenie że mogłyby być mniejsze - nie lepiej wsadzić kasę do skarpety, opylić te obiektywy bo dwa z nich są chyba do cropa, a kolejne dwa mają prawie identyczny zakres i pewnie są identycznie słabe, dołożyć i kupić jakiś konkretny obiektyw o przydatnym zakresie.
Plenery portrety macro? plenery - jeśli to krajobraz to nie będzie czym robić (no chyba że toskania wtedy ten 70-300 obleci), jeśli chodziło o inne plenery to też nie widać jakiegoś konkretnego obiektywu, portrety 50/1.4 będzie ok (chociaż zdania mogą być podzielone w tej kwestii), macro - jakoś nie widzę macro na FF z tymi obiektywami.
Filmowanie? ok filmowanie 500D jest trochę słabe ale przewrotnie spytam czy nakręciłeś już jakiś film do którego 500D był za słaby? jeśli nie to sam sobie odpowiedz czy potrzebujesz 5DII do kręcenia filmów, a następnie odpowiedz sobie ile kasy wydasz na osprzęt filmowy do tego 5DII.
Obejrzałem te zdjęcia z fejsa, cóż nie wypowiem się, wrzuć na jakiś portal zdjęciowy moderowany np. 35photo, 1x - to da ci jakąś opinię o tych zdjęciach.
Ale ogólnie to jestem z tobą jeśli chcesz sobie zrobić przyjemność kupując 5DII to kup (powiem że nawet popieram) człowiek potrzebuje sobie coś konkretnego kupić od czasu do czasu, nawet bez racjonalnej przyczyny.