Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: prawidłowe naświetlenie kadru

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie prawidłowe naświetlenie kadru

Niby fotografuje, a dalej nie wiem ja kto sie dzieje. A wiec.
    Mam tryb M, czyli sam ustawiam przeslone i czas - czyli wiem ile swiatla i w jakim czasie ma wpaść na matryce.
    Niech mi ktos łopatologicznie wyjasni
    Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
    Idąc dalej - mamy kilka rodzajów pomiaru , wybierajac skupiony, centr. wazony itp niby sami decydujemy co dla nas bedzie wazniejsze - czy prawidlowo naswietlony motyw czy nie.
    Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego ze trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
    Przyklad. Sylwetka, czlowiek ktory ma czarny t-shirt. Ustawiam ostrość na twarz ktora jest jasna - zdjecie sie lekko prześwietla, ustawiam ostrosc na koszulke, już jest niedoświetlone...Jak to zrobić ze nie ważne gdzie go trafie zdjecie bylo dobrze naświetlone ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: prawidłowe naświetlenie kadru

Jak robisz na śniegu to ekspozycja na prawo - czyli na plus drabinki, bo śnieg wyjdzie szary - automatyka aparatu wybierze średnią szarość
    W przypadku zdjęcia na ciemnym lesie, to na minus.
    Tak będzie zapewne dla wszystkich pomiarów za wyjątkiem spota (matrycowy, centralnie ważony uśredniony czy skupiony).

Pomiar skupiony to również kilka procent.
    Nie robię portretów, ale wybrałbym "średnią szarość" i przekadrował. Twarz może być za jasna, koszulka za ciemna względem średniej szarości.

Może system stefowy coś Ci podpowie.

http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/

http://www.optyczne.pl/8.5-poradnik-...szarości.html

--- Kolejny post ---

Pomiar punktowy to w 50D 3,8% obszaru wizjera, a skupiony 9% obszaru.
    Nie tylko miejsce gdzie trafia AF jest istotne, ale pomiar światła na scenie.
    Możesz mieć dobrze i ostro naświetloną klatkę w tym miejscu gdzie chciałeś i trafił AF, ale całość będzie zbyt ciemna, lub zbyt jasna, bo tak automatyka zmierzyła światło względem "średniej szarości".

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Jak to zrobić ze nie ważne gdzie go trafie zdjecie bylo dobrze naświetlone ?
    Trzeba trafić w miejsce o "średniej szarości" około 18%, jak wskazuje teoria.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-02-2014 o 17:47

Miasto
    Szczecin / Cisiec

W przypadku zdjęć sportowych takie przepisy sie nie sprawdzą , czyli rozwiazania nie ma

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
    Ustawiasz w trybie M np. 1/100 f5,6 i w zależności od ustawienia pola AF na np. czarną koszulkę lub twarz (modela) zdjęcie masz prześwietlone albo niedoświetlone? To by znaczyło, że zapomniałeś o trzecim parametrze który jest odpowiedzialny za poprawne naświetlenie klatki czyli ISO, które zapewne masz ustawione na AUTO
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Sportu nigdy nie fotografowałem, ale myślę że zasady ogólne mają zawsze zastosowanie, tylko trzeba je praktycznie jakoś wcielić w życie.

Uzależniony

Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego że trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
    Odpowiedź brzmi - fotografować w pełnym manualu.
    Jeśli warunki oświetleniowe są stałe lub zmieniają się niegwałtownie - ~bułka z masłem. Jeśli są mocno zmienne - trzeba korygować na bieżąco, będąc świadomym co w danym momencie pokazuje światłomierz, a to zależy od ustawionego trybu pomiaru światła. Żadna automatyka nie odczyta intencji fotografującego, ani tym bardziej nie oceni w 100% trafnie oświetlenia sceny (oprócz oczywiście Nikona i kompaktów ). Sugerowany przez kolegów pomiar strefowy jest najlepszym możliwym punktem odniesienia do wypracowania własnej techniki ustawiania param. ekspozycji w świadomy sposób.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Sportu nigdy nie fotografowałem, ale myślę że zasady ogólne mają zawsze zastosowanie, tylko trzeba je praktycznie jakoś wcielić w życie.
    Oczywiście, że tak.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Ustawiasz w trybie M np. 1/100 f5,6 i w zależności od ustawienia pola AF na np. czarną koszulkę lub twarz (modela) zdjęcie masz prześwietlone albo niedoświetlone? To by znaczyło, że zapomniałeś o trzecim parametrze który jest odpowiedzialny za poprawne naświetlenie klatki czyli ISO, które zapewne masz ustawione na AUTO
    Nie osłabiaj mnie Już troche zdjec zrobiłem wiec wiem ze jeszcze jednym z parametrów jest iso :P Autoiso nie uzywam.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

A nie przestawiło Ci się pokrętło i zamiast M masz AV? To jedyne co mi do głowy przychodzi...

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    A nie przestawiło Ci się pokrętło i zamiast M masz AV? To jedyne co mi do głowy przychodzi...
    Nie Akurat pokretel nie mam w puszcze

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Co to za pucha?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów