Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: prawidłowe naświetlenie kadru

Uzależniony

Domyślnie Odp: prawidłowe naświetlenie kadru

Jeśli przy pełnym manualu aparat różnie naświetla, to przyczyna może być jeszcze w ustawionej na maksimum Automatycznej Optymalizacji Jasności, co będzie widać na JPEG'ach z puszki i RAW'ach otwieranych w DPP.

Pełne uzależnienie

Ale drugie zdjecie, ktore wyglada na poprawnie naswietlone, jest z innej hali??
    Pierwsze i trzecie jest niedoswietlone (pierwsze bardziej, pewnie ze wzgledu na ISO).
    Masz zdjecia z tej samej hali poprawnie naswietlone i niedoswietlone?

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Niby fotografuje, a dalej nie wiem ja kto sie dzieje. A wiec.
    Mam tryb M, czyli sam ustawiam przeslone i czas - czyli wiem ile swiatla i w jakim czasie ma wpaść na matryce.
    Niech mi ktos łopatologicznie wyjasni
    Ustawiam czas, przeslone, czyli dobrakombinacja która na drabince sprawi ze klatka powinna byc prawidłowo naświetlona. Ale, gdy trafie AF- em w ciemniejsze miejsce pomimo ustawionego na sztywno czasu i przeslony klatka wychodzi niedoswietlona. Natomist jak trafie AF -em w jasniejsze miejsce, juz się zacznie przeswietlać
    Idąc dalej - mamy kilka rodzajów pomiaru , wybierajac skupiony, centr. wazony itp niby sami decydujemy co dla nas bedzie wazniejsze - czy prawidlowo naswietlony motyw czy nie.
    Teraz pytanie brzmi; Co zrobic , żeby mieć prawidłwo naświetlone klatki, pomimo tego ze trafie af-em w ciemna, badz jasna partie motywu ?
    Przyklad. Sylwetka, czlowiek ktory ma czarny t-shirt. Ustawiam ostrość na twarz ktora jest jasna - zdjecie sie lekko prześwietla, ustawiam ostrosc na koszulke, już jest niedoświetlone...Jak to zrobić ze nie ważne gdzie go trafie zdjecie bylo dobrze naświetlone ?
    Sprawa nie jest prosta. Jedyny (tzn 2) plus całej dyskusji to to że masz dobry aparat i stałe warunki oświetleniowe na hali. Aż strach pomyśleć co by się działo gdybyś musiał zrobić foto sportowe na stadionie gdzie mamy ostre słońce oraz ciemne i jasne miejsca na boisku, a zawodnicy grają np w białych i czarnych koszulkach: http://www.canon-board.info/sport-ak...t-sport-93728/ (obiektyw słaby do sportu, już go nie posiadam, a zdjęcia zamieszczam, bo ktoś powie, ze gadam bez pokrycia).
    Rób w pełnym manualu z pomiarem może nie punktowym (na początku) tylko skupionym. Najważniejsza sprawa, żeby zawodniczki biorące udział w akcji były dobrze naświetlone, a jak baner reklamowy będzie lekko prześwietlony to trudno.
    Nie możesz zabetonować nastaw aparatu i robić bez zmiany przez cały mecz. Dlatego trzeba balansować czasem np 1/640÷800s przez cały czas i jeszcze korygować ISO (iso auto odradzam - aparat nie myśli). Z czasem zobaczysz, że lepiej mieć lekko prześwietlony kadr i dobrze pokazane zawodniczki, niż poprawny cały z dwoma "plamami" z piłką w środku. Ogólnie reportaż sportowy nie jest prostą sprawą. Jak zrobisz kilka tysięcy zdjęć sam będziesz wiedział o czy mówię. A jak zrobisz kilkadziesiąt tysięcy fot jak D. Gaszynski może będziesz w tej dziedzinie ekspertem.
    Radzę właśnie jego pytać na PW.
    Reasumując nie patrz na to, że strzałka w wizjerze jest na 0 "zero" czasami warto jest prześwietlić o jedną działkę. Nie wiem jakim obiektywem robisz, ale przysłonę oczywiście otwieraj na max.
    Oczywiście trzeba na koniec zrobić obróbkę zdjęcia tzn czasami coś tam odszumić i wyciągnąć lekko cienie czy czerń. Jak zdjęcie jest jasne to suwaczkiem światło możesz sobie zmniejszyć np w CR.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 05-02-2014 o 09:51
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Ale drugie zdjecie, ktore wyglada na poprawnie naswietlone, jest z innej hali??
    Pierwsze i trzecie jest niedoswietlone (pierwsze bardziej, pewnie ze wzgledu na ISO).
    Masz zdjecia z tej samej hali poprawnie naswietlone i niedoswietlone?
    Wiekszosć zdjęć mam dobrze naświetlonych, Problem robi sie wtedy, gdy mam zawodniczke na tle kibiców, w rogach boiska gdzie w kadrach za plecami zawodniczki sa ciemne sciany lub kibice. Wtedy w kadrze robi sie `ciemniej` i juz mi niedoświetla. Wtedy na ogół musze skrócic czas albo zjechac z przesłony.
    Zdjecia są z tej samej hali
    Zastanawia mnie jeszcze to, dlaczego przy ustawieniach parametrów 1d2 ( iso 1600 f 2,5 500 ) w 1d3 przy takich ustawieniach niedoswietla mi wszedzie i musze podbijac iso do 2500 i 3200 zeby przy 2,5 500 miec dobrze naświelona klatke. Jest dość znaczna rożnica w iso 2,3 dzialki.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Zastanawia mnie jeszcze to, dlaczego przy ustawieniach parametrów 1d2 ( iso 1600 f 2,5 500 ) w 1d3 przy takich ustawieniach niedoswietla mi wszedzie i musze podbijac iso do 2500 i 3200 zeby przy 2,5 500 miec dobrze naświelona klatke. Jest dość znaczna rożnica w iso 2,3 dzialki.
    Różne puszki, różnie naświetlają - podobnie jest między 5D i 5DmkII. Temat niedoświetlania w 5DmkII był tutaj wałkowany intensywnie i fakty są takie, że dopiero korekta +2/3EV daje względnie poprawne naświetlenie. Być może z Twoimi puszkami jest podobnie...

Wiekszosć zdjęć mam dobrze naświetlonych, Problem robi sie wtedy, gdy mam zawodniczke na tle kibiców, w rogach boiska gdzie w kadrach za plecami zawodniczki sa ciemne sciany lub kibice. Wtedy w kadrze robi sie `ciemniej` i juz mi niedoświetla. Wtedy na ogół musze skrócic czas albo zjechac z przesłony.
    Zdjecia są z tej samej hali
    Oba aparaty mają inną matrycę. Tzn 1D mkIII ma gęstszą matrycę przy prawie takim samym rozmiarze sensora. Może większe komórki w 1D mkII potrzebują mniej światła przy tym samym ISO?
    Czy musisz przymykać obiektyw do f/2,5?
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 05-02-2014 o 11:19
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Początki nałogu

moje 1dmk2 i 1dmk3 mają podobnie z iso, 1dmk3 ma chyba zawyżone wartości iso

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    moje 1dmk2 i 1dmk3 mają podobnie z iso, 1dmk3 ma chyba zawyżone wartości iso
    Najwidoczniej 1d3 ma dużooo zawyżone iso. Można by powiedzieć ze iso 3200 z 1d2 = iso 6400 z 1d3 idąc analogicznym myśleniem - chłyt marketingowy ?!. A ile ma w tym wieksza o 1,5 px matryca to nie wiem..Niech mnie ktoś upewni że to wina matrycy a nie chłytu marketingowego.
    Hmm. a checią bym zobaczył jak wygląda porównanie iso z 1d2 i 1d4 , czy to bedzie podobne zachowanie na niekorzyść starszego brata jak w przypadku 1d3

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Chyba wydłużyć czas a nie skrócić... Poza tym nie rozumiem problemu. Skoro jest ciemniej to trzeba zmienić ekspozycję, czyż nie? Róg boiska zapewne jest słabiej oświetlony, w dodatku, jak piszesz, otoczenie jest ciemne, co jeszcze bardziej powoduje, że światła jest mniej. Co dziwnego w tym, że trzeba wtedy wydłużyć czas?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Tryb punktowy? Trafiasz w czerń więc drabinka spada a Ty wyrownujesz czasem/iso?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów