Jeśli przy pełnym manualu aparat różnie naświetla, to przyczyna może być jeszcze w ustawionej na maksimum Automatycznej Optymalizacji Jasności, co będzie widać na JPEG'ach z puszki i RAW'ach otwieranych w DPP.
Jeśli przy pełnym manualu aparat różnie naświetla, to przyczyna może być jeszcze w ustawionej na maksimum Automatycznej Optymalizacji Jasności, co będzie widać na JPEG'ach z puszki i RAW'ach otwieranych w DPP.
Ale drugie zdjecie, ktore wyglada na poprawnie naswietlone, jest z innej hali??
Pierwsze i trzecie jest niedoswietlone (pierwsze bardziej, pewnie ze wzgledu na ISO).
Masz zdjecia z tej samej hali poprawnie naswietlone i niedoswietlone?
Sprawa nie jest prosta. Jedyny (tzn 2) plus całej dyskusji to to że masz dobry aparat i stałe warunki oświetleniowe na hali. Aż strach pomyśleć co by się działo gdybyś musiał zrobić foto sportowe na stadionie gdzie mamy ostre słońce oraz ciemne i jasne miejsca na boisku, a zawodnicy grają np w białych i czarnych koszulkach: http://www.canon-board.info/sport-ak...t-sport-93728/ (obiektyw słaby do sportu, już go nie posiadam, a zdjęcia zamieszczam, bo ktoś powie, ze gadam bez pokrycia).
Rób w pełnym manualu z pomiarem może nie punktowym (na początku) tylko skupionym. Najważniejsza sprawa, żeby zawodniczki biorące udział w akcji były dobrze naświetlone, a jak baner reklamowy będzie lekko prześwietlony to trudno.
Nie możesz zabetonować nastaw aparatu i robić bez zmiany przez cały mecz. Dlatego trzeba balansować czasem np 1/640÷800s przez cały czas i jeszcze korygować ISO (iso auto odradzam - aparat nie myśli). Z czasem zobaczysz, że lepiej mieć lekko prześwietlony kadr i dobrze pokazane zawodniczki, niż poprawny cały z dwoma "plamami" z piłką w środku. Ogólnie reportaż sportowy nie jest prostą sprawą. Jak zrobisz kilka tysięcy zdjęć sam będziesz wiedział o czy mówię. A jak zrobisz kilkadziesiąt tysięcy fot jak D. Gaszynski może będziesz w tej dziedzinie ekspertem.
Radzę właśnie jego pytać na PW.
Reasumując nie patrz na to, że strzałka w wizjerze jest na 0 "zero" czasami warto jest prześwietlić o jedną działkę. Nie wiem jakim obiektywem robisz, ale przysłonę oczywiście otwieraj na max.
Oczywiście trzeba na koniec zrobić obróbkę zdjęcia tzn czasami coś tam odszumić i wyciągnąć lekko cienie czy czerń. Jak zdjęcie jest jasne to suwaczkiem światło możesz sobie zmniejszyć np w CR.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 05-02-2014 o 09:51
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Wiekszosć zdjęć mam dobrze naświetlonych, Problem robi sie wtedy, gdy mam zawodniczke na tle kibiców, w rogach boiska gdzie w kadrach za plecami zawodniczki sa ciemne sciany lub kibice. Wtedy w kadrze robi sie `ciemniej` i juz mi niedoświetla. Wtedy na ogół musze skrócic czas albo zjechac z przesłony.
Zdjecia są z tej samej hali
Zastanawia mnie jeszcze to, dlaczego przy ustawieniach parametrów 1d2 ( iso 1600 f 2,5 500 ) w 1d3 przy takich ustawieniach niedoswietla mi wszedzie i musze podbijac iso do 2500 i 3200 zeby przy 2,5 500 miec dobrze naświelona klatke. Jest dość znaczna rożnica w iso 2,3 dzialki.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 05-02-2014 o 11:19
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
moje 1dmk2 i 1dmk3 mają podobnie z iso, 1dmk3 ma chyba zawyżone wartości iso
Najwidoczniej 1d3 ma dużooo zawyżone iso. Można by powiedzieć ze iso 3200 z 1d2 = iso 6400 z 1d3 idąc analogicznym myśleniem - chłyt marketingowy ?!. A ile ma w tym wieksza o 1,5 px matryca to nie wiem..Niech mnie ktoś upewni że to wina matrycy a nie chłytu marketingowego.
Hmm. a checią bym zobaczył jak wygląda porównanie iso z 1d2 i 1d4 , czy to bedzie podobne zachowanie na niekorzyść starszego brata jak w przypadku 1d3
Chyba wydłużyć czas a nie skrócić... Poza tym nie rozumiem problemu. Skoro jest ciemniej to trzeba zmienić ekspozycję, czyż nie? Róg boiska zapewne jest słabiej oświetlony, w dodatku, jak piszesz, otoczenie jest ciemne, co jeszcze bardziej powoduje, że światła jest mniej. Co dziwnego w tym, że trzeba wtedy wydłużyć czas?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Tryb punktowy? Trafiasz w czerń więc drabinka spada a Ty wyrownujesz czasem/iso?