Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
No właśnie tego jestem ciekaw, bo jak tak nie będzie to może zdjęcie wyjdzie jak najbardziej udane.

A co do mojego zdjęcia to po bokach były dwa 300Ws z przodu 580Ex (tylko, że w TTL, więc nie wiem jaką siłę błysku dała, ja tylko dorzuciłem +3EV). I jak wcześniej napisałem, problem w tym, że przy 1/8000 i f16-18 tego światła ledwie wystarcza. A ruch MÓGŁBY być jeszcze bardziej zamrożony.
Nie kumam - zsynchronizowałeś studyjne z 1/8000s, czy jak? Jesteś pewien w 100%, że światło studyjnych w ogóle zarejestrowało się w kadrze? Zdaje mi się, ze podchodzisz od d.. strony do sprawy. Świecisz trochę na co dzień? Jak Ty ustawiasz te lampy - odległość i kierunek świecenia? Nie potrzebujesz wcale krótkiego czasu migawki, tylko potrzebujesz sensownie to ustawić i świecić małą mocą, z tym, że systemówka nie musi wcale być na 1/128 mocy. A te Powerluxy na pełnej mocy to mogą Ci dać i F:32 jeśli blisko ustawisz, więc przy F:16 już możesz świecić 1/4 mocy itd. (mówię przykładowo). Pomijasz bardzo ważne aspekty, jak: odległość źródeł światła od oświetlanej sceny, kąty świecenia i modyfikatory.

Twoim celem jest świecić jak najmocniej z najmniejszą możliwą mocą - osiągniesz to:
stosując czas migawki nie wyższy niż X-sync
zmniejszając DO MINIMUM odległość źródeł światła od sceny/przedmiotu
nie stosując modyfikatorów na lampach studyjnych, a jedynie odbijające czasze punktowe (nie mylić ze snootami).

Tak czy tak, po Bożemu mrożenie ruchu wykonuje się w studio światłem, a nie czasem migawki. Dlatego albo systemówki, albo prawdziwe studyjne.