Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Obiektyw Canon 100 mm f/2.8 USM Macro do portretów?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon 100 mm f/2.8 USM Macro do portretów?

Hmm a co powiecie że zamiast L kupic Canon'a 100 macro non IS i do tego 85f1.8. Cenowo wyjdzie podobnie - do macro IS podobno jest zbędny.. Zyskujemy obiektyw typowo portretowy. Co Wy na takie rozwiązanie?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    [...]do macro IS podobno jest zbędny.. [...]
    To akurat jest, delikatnie mówiąc - nieprawda. Oprócz oczywiście fotografowania ze statywu. Ale IS nie wymyślono do fotografowania ze statywu.. A macro ze statywu, to najlepiej się robi śrubki oraz nakrętki. Bo nie uciekają.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    To akurat jest, delikatnie mówiąc - nieprawda. Oprócz oczywiście fotografowania ze statywu. Ale IS nie wymyślono do fotografowania ze statywu.. A macro ze statywu, to najlepiej się robi śrubki oraz nakrętki. Bo nie uciekają.
    A ja nie będę tak delikatny. Bzdury.
    Sugerujesz, że Canon MP-E 65 nadaje się tylko do "śrubek" i nie da się robić nim z "łapy"? Ja robię manualami ale i przez krótki czas posiadałem sigmę 90. Przy skalach 1:1 i większych, wszystkie bajery są mi zbyteczne po za automatyczna przysłoną.

Najważniejsze rady padły. Jak autor wątku nie spróbuje, to się nie dowie. Ot i sądzę, że doszliśmy do konsensusu.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez kuba1
    A ja nie będę tak delikatny. Bzdury.
    Sugerujesz, że Canon MP-E 65 nadaje się tylko do "śrubek" i nie da się robić nim z "łapy"? Ja robię manualami ale i przez krótki czas posiadałem sigmę 90. Przy skalach 1:1 i większych, wszystkie bajery są mi zbyteczne po za automatyczna przysłoną.
    Czy Ty to może pisałeś do mnie?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Czy Ty to może pisałeś do mnie?
    Joe Pesci: Was it an insult?! Bobby, did he just insult me here?

Robert DeNiro: Uh, you insulted him a little bit, a little bit you did.

Kuba1
    Krótka piłka. W makrofotografii z ręki stabilizacja jest zbędna? Jeśli twierdzisz, że niezbędna to załóż nowy temat (tu nie będziemy więcej zaśmiecać), a ja Ci wykażę, że jest to bzdura. Zaznaczę jedynie, że skala makro dopiero zaczyna się od 1:1. Sprawdź też w parametrach podawanych przez producenta na ile jest skuteczna w porównaniu do 1:4.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Kuba1
    Krótka piłka. W makrofotografii z ręki stabilizacja jest zbędna? Jeśli twierdzisz, że niezbędna to załóż nowy temat (tu nie będziemy więcej zaśmiecać), a ja Ci wykażę, że jest to bzdura. Zaznaczę jedynie, że skala makro dopiero zaczyna się od 1:1. Sprawdź też w parametrach podawanych przez producenta na ile jest skuteczna w porównaniu do 1:4.
    Hm, no sam potwierdzasz powyżej, że faktycznie, co najmniej nie rozumiesz co czytasz. Po co przypisujesz mi coś, czego nie napisałem? Yyyyyy, szkoda mi naprawdę czasu na takie dyskusje i tłumaczenie z polskiego na polski.

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    ...do macro IS podobno jest zbędny...
    Christoo
    Jeśli chcesz się ograniczyć do skali 1:1, którą oferuje obiektyw, możesz pomyśleć o stabilizacji. Ale nawet patrząc na noty producenta widać, że przy tej skali jest najmniej wydajna. Ale makro dopiero zaczyna się od 1:1.

Uprawnienia umieszczania postów