Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Tablety graficzne

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Tablety graficzne

Wg mnie nie jest prawdą, że mniejszy tablet jest wygodniejszy do retuszu. Ktoś wrzucił kiedyś taki poradnik do sieci i teraz wielu temu ślepo ufa. Moja praktyka pokazuje, że wygodniej retuszuje się na większej powierzchni, bo ma się lepszą dokładność. Ale Ty zdaje się nie robisz takich rzeczy jak beauty, więc choćby z punktu widzenia częstych podróży może bardziej spasuje Ci S-ka.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Pare dni temu doslownie kupilem Wacom Intuos (nie pro) rozmiar S i jest genialny. Duzy rozmiar przy okazjonalnym maskowaniu itp. w Lightroom sie nie sprawdza, pozatym duzo miejsca zajmuje na biurku.

Intuos Pro w tym samym rozmiarze kosztuje 2 razy tyle co Intuos.

Wiekszy tablet nie oznacza lepszy. Po prostu bedziesz wiecej reka ruszal zeby kursor po ekranie przemiescic i tyle.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Większy tablet oznacza większą precyzję - dlatego jest większy. Jak robisz drobnicę d&b w Photoshopie, to rozmiar M jest zdecydowanie lepszy od rozmiaru S. Dodatkowo na większym tablecie można zamapować mniejszą aktywną powierzchnię, czego nie zrobisz już w drugą stronę. Dlatego tak naprawdę wszystko zależy od priorytetów danego użytkownika. Natomiast na pewno generalną prawdą nie jest teza, że do retuszu mały tablet jest lepszy od większego.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Wg mnie nie jest prawdą, że mniejszy tablet jest wygodniejszy do retuszu. Ktoś wrzucił kiedyś taki poradnik do sieci i teraz wielu temu ślepo ufa. Moja praktyka pokazuje, że wygodniej retuszuje się na większej powierzchni, bo ma się lepszą dokładność. Ale Ty zdaje się nie robisz takich rzeczy jak beauty, więc choćby z punktu widzenia częstych podróży może bardziej spasuje Ci S-ka.
    d&b mnie nie interesuje w kwestii retuszu. ale precyzyjne zamaskowanie czegos w local adjustments - tak. raczej na wyjazdy tabletu bym nie bral chyba. no nic. wiem wszystko. musze isc do sklepu i poogladac. albo pro, albo nie pro. albo S albo M

Pełne uzależnienie

W kwestii Pro czy nie Pro to odpowiedź jest prosta. W kwestii rozmiaru - już niestety nie.

Ktos z LR moze napisac jak aktualnie wyglada kwestia nacisku i gumki?

Miasto
    Scotland

Nacisk działa jak powinien (Intuos Pen&Touch S), a z eraserem to nie doszedłem do tego jak to jest jeszcze. Wystarczy wcisnąć klawisz Option(Alt) na klawiaturze i wtedy adjustmen brush wymazuje maskę.

Daj znać co wybierzesz
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Mam Intuos CTH480. Nie rysuje, tylko obróbka foto w PS. Nie ma porównania po przesiadce z myszki. S mi pasuje bo mieści mi się na biurku obok klawiatury. Na Pro zwyczajnie mnie nie stać. Polecam jako pierwszy tablet.

Oglądałem tablety i testowałem. Skupiłem się tylko na wersji gumowej - Intuos Pro - modele S i M.

Po pierwsze - przyznam szczerze, że jak sprzedawca przyniósł mi eSke to myślałem, że to M. Tak więc pozytywnie jestem zaskoczony wielkością.
    Jeżeli chodzi o pracę - zdecydowanie lepiej działa pod PR niż LR. Ruchy są płynniejsze, nacisk jakby lepiej kontrolowany. Ma się wrażenie, że pod LR czasami jakby maszyna nie wyrabiała - nie jest to wina tabletu, a samego Lightrooma. Nie jest tu uciążliwe, ale zdarzyło się, że z 2 razy maska narysowała się z opóźnieniem, a to wkurza.
    Gumka nie działa (ale też nic nie konfigurowałem) - po prostu rysuje dalej maskę, więc trzeba Altować.

Jeżeli chodzi o rozmiar. Mam mętlik. S robi wrażenie wystarczające, natomiast już po 20 minutach zabawy miałem lekkie wrażenie, że jednak M wygodniej (precyzyjniej) się pracuje. Chociaż nie na tyle, aby dopłacać prawie drugie tyle. Natomiast obawiam się, że po 3 miesiącach mając eSkę, zacznę tęsknić za większą powierzchnią. Z drugiej strony M zajmuje strasznie dużo miejsca. Chyba zatem wezmę S z nadzieją na ew. odsprzedaż na Allegro z małą stratą jak będę czuł, że bez M nie ma wyjścia.

Z innej beczki, sprzedawca mówił żeby podłączać na kablu, bo bezprzewodowo nie robi roboty. Jak to w praktyce wygląda?

Miasto
    Scotland

Bezprzewodowo robi robote, ale bateria pada po jednym lub dwoch dniach. Zupelnie to niepraktyczne. Ja kupilem przedluzacz USB i jest git.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów