Używam Kingstona MobileLite G3. Upchniesz go wszędzie, działa ładnie również USB 3.0.
Używam Kingstona MobileLite G3. Upchniesz go wszędzie, działa ładnie również USB 3.0.
Super w takim razie zaraz coś zakupię, mam nadzieję że wtedy ta karta mi śmignie (chociaż nadal zastanawia mnie, czemu mój obecny czytnik jej nie chce czytać, może jakieś ograniczenie sprzętowe mieć? )
Jeszcze jedno, teraz wpinałam kabel do USB, żeby sobie wisiał i dosłownie zaiskrzyło z niego, teraz jestem pewna, że coś musiałam zjarać wcześniej ...
Starsze czytniki przeznaczone tylko do kart SD nie czytają kart SDHC.
Odłącz sobie przedni panel USB w PC-cie aby nikt inny nie podpinał tam nic (wypinasz kabelki z płyty głównej idące do przedniego panelu na PC. Nie powyjmuj tylko tych od Power i Reset
Tak jak koledzy nie przejmuj się tym, że aparat nie widzi się z PCtem, szkoda, ale po co to naprawiać skoro można kupić czytnik za część pieniędzy przeznaczonych na naprawę![]()
/ Canon /
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, szczerze piszę, że podnieśliście mnie na duchu, bo od południa cały dzień byłam przez tę sytuację w nerwach. Dodatkowo nie zdawałam sobie sprawy, że czytnik nie czyta karty, nie dlatego, że z kartą jest coś nie tak, tylko po prostu... jest dość staryDobrze wiedzieć, że skoro używałam kabla tylko do przenoszenia zdjęć, to nic nie stracę używając właśnie czytnika. Bardzo wszystkim Wam dziękuję
![]()
Od czasu do czasu takie problemy mają miejsce.
Tak było również w poniższych wątkach:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...40/index3.html
http://www.canon-board.info/pierwsza...29/index2.html
Proponuję sprawdzić sterowniki w systemie.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-01-2014 o 01:43
Ja używam szybkiego czytnika TRANSCEND TS-RDF8K z USB3.0. To trochę droższy czytnik, bo kosztuje ok 50zł ale jest bardzo szybki i obsługuje wszystkie formaty.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
No właśnie nic z tego, tak ja pisałam próbowałam też na drugim komputerze, gdzie pierwszy raz próbowałam aparat zainstalować, ten drugi komputer także nawet nie zareagował na samo podpięcie USB, ale mimo to poinstalowałam wszystko z płyty i nic. Na PC odinstalowałam wszystko przez Revo Uninstaller i znowu taka sama sytuacja. Gdy podpinam mój kompakt to oba komputery reagują na samo połączenie USB i wykrywają, przy EOS nic, żadnej reakcji.
Kabelek, czy możesz użyć innego kabelka.
Ale skoro kompakty są widoczne dla Win, to EOS również być powinien, chyba, że nie ma fizycznego połączenia pomiędzy canonem a kompem.
To może wskazywać na gniazdo w aparacie.
Tak jak pisałem wcześniej,
Otwórz zarządzanie i Menedżera urządzeń.
Odłącz AV i firewalla, podłącz się do netu.
Dopiero wtedy podłącz aparat i włącz go.
Sterowniki same się powinny doinstalować lub skanowanie w poszukiwaniu zmian.
Sprawdź czy pali się alert dla urządzenia.
Delikatnie - z naciskiem na delikatnie, poruszaj kabelkiem w gnieździe aparatu i spoglądaj na reakcję systemu, wyjmij i wkładaj wtyczkę do gniazda.
Ale z tego co piszesz, że komp nie reaguje w żaden sposób na podłączenie canona (reaguje na inne), to raczej problem sprzętu, a nie softu.
--- Kolejny post ---
Pozostanie jedynie czytnik kart. A tak po prawdzie, to rozwiązanie z czytnikiem jest bardzo dobre.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-01-2014 o 17:38