Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 550d - nagle padło połączenie z komputerem

Mieszany widok

Domyślnie 550d - nagle padło połączenie z komputerem

Witajcie, zawsze modliłam się, żeby nie przyszło mi pisać w tym dziale, ale niestety muszę przywitać się z Wami w takich nieprzyjemnych dla mnie okolicznościach (jak trwoga to do Boga)

Problem wygląda tak, dziś normalnie użytkowałam aparat, kilka razy zgrywałam zdjęcia i wszystko było w porządku, po odłączeniu i ponownym podłączeniu po paru chwilach aparat jednak nie został już wykryty. Niestety próbowałam też z innym kablem i innym komputerem, więc ewidentnie jest to wina wejścia a/v digital. Nie wiem jak do tego doszło, ale ciągle zastanawiam się czy w takim przypadku możliwe jest np. zwarcie?
    Od jakiegoś czasu miewam sporadycznie takie przypadki, że wpinając jakieś urządzenie do przedniego panelu USB wysiadają mi wszystkie gniazda i pomaga tylko restart z wyłączonym zasilaniem a i do tego gniazda podłączałam też aparat (akurat w momencie kiedy ostatni raz chciałam go działającego podłączyć nic nie padło, po prostu, jak nigdy, nie wykryli siebie nawzajem). Chyba próbowałam już wszystkiego łącznie z wgraniem od nowa FW. Zostaje mi Żytnia i tam prawdopodobnie trafi moja puszka.
    Moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście jest w przypadku aparatu możliwość zwarcia? Ile mogłaby kosztować naprawa?
    Dodam jeszcze kilka zdjęć wejścia, ale chyba nic nie zostało tam fizycznie uszkodzone.

eos550d - Darmowy hosting obrazków, zdjęć, przechowywanie plików | Voila.pl

P.S. Mam nadzieję, że napisałam w miarę spójnie, bo mój dokładny referat przez przypadek... usunęłam.

Pozdrawiam Weronika

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Domyślnie Odp: 550d - nagle padło połączenie z komputerem

Nie umiem pomóc w kwestii awarii, ale jeśli chodzi o kwestię transferu plików, to zawsze można skorzystać z czytnika kart..
    Nie brzmi to jak wina aparatu, zwłaszcza, że wgrano firmware od nowa. MOżna spróbować zainstalować od nowa sterownik USB. Istotne też jest, czy odłączony został przewód po wcześniejszym odmontowaniu z systemu ("bezpieczne usuwanie sprzętu i nośników")
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 30-01-2014 o 22:36

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    Nie umiem pomóc w kwestii awarii, ale jeśli chodzi o kwestię transferu plików, to zawsze można skorzystać z czytnika kart..
    Nie brzmi to jak wina aparatu, zwłaszcza, że wgrano firmware od nowa. MOżna spróbować zainstalować od nowa sterownik USB. Istotne też jest, czy odłączony został przewód po wcześniejszym odmontowaniu z systemu ("bezpieczne usuwanie sprzętu i nośników")
    Niestety nie, nigdy tego nie robiłam

Mam czytnik kart, ale nie chce czytać mojej karty, a jest to karta filmy PNY 8GB, w ogóle nie chce jej odpalić, ale ten problem był od samego początku.

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Witaj. Na podstawie zdjęcia to trudno ocenić czy gniazdo zostało uszkodzone. Może to być problem sterowników - coś się zamieszało w systemie.
    Jeśli używasz tego gniazda wyłącznie do zgrywania materiału z karty, to kup najlepiej czytnik i wkładaj samą kartę do odczytu
    Chyba raczej nie jest to problem sterowników, jeżeli na różnych komputerach jest taka sama reakcja, a dosadniej -jej brak Ale jeszcze popróbuje, odinstauję wszystkie programy i poszperam w sieci jak usunąć sterowniki, bo nie umiem

Jeszcze jeśli chodzi o kartę, tak myślałam, żeby kupić jakąś inną, którą mój czytnik by czytał, taniej by było niż naprawa tego gniazda. A teraz głupie pytanie normalnie mi sczyta rawy z karty?

Pełne uzależnienie

Witaj. Na podstawie zdjęcia to trudno ocenić czy gniazdo zostało uszkodzone. Może to być problem sterowników - coś się zamieszało w systemie.
    Jeśli używasz tego gniazda wyłącznie do zgrywania materiału z karty, to kup najlepiej czytnik i wkładaj samą kartę do odczytu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    NL PL

Transferowanie czy praca na plikach na karcie powinna odbywać się tak jak na dysku i tak jak przy połączeniu aparatu przewodem. Oczywście bezpośrednie odczytywanie raw z karty przebiega zacznie wolniej, gdyż prędkość odczytu danych jest mniejsza z karty niż z obrębu dysku twardego na któym działa wołarka do ww. rawów.. :d
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 30-01-2014 o 22:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Abstrahując od rzeczywistego problemu, wyciągnij wnioski z tej sytuacji na przyszłość:

1. Nie używaj USB w aparacie do zgrywania plików.
    2. Kup czytnik współpracujący z twoją kartą - będzie Cię kosztować tyle co przesyłka aparatu na Żytnią, o kosztach naprawy nie wspominając...

A możecie coś ewentualnie polecić? Kompletnie na tym się nie znam.

Oj gwarantuję, że wiele wniosków wyciągnę.

Pełne uzależnienie

Dobry czytnik to przede wszystkim oszczędność czasu przy przenoszeniu danych do komputera.
    RAW-y będą śmigały jak trzeba, bez żadnego problemu.
    Czytnik będzie kosztował ułamek kosztu naprawy, bo zaledwie 20zł... 30zł
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 30-01-2014 o 23:03
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    NL PL

Najlepiej żeby obsługiwał kilka typów kart na wypadek kupna w przyszłości bardziej zaawansowanego korpusu/zmiany systemu foto który współpracuje z innym typem kart.
    Te instalowane przez USB są natualnie prostsze w obsłudze niż te instalowane bezpośrednio na płycie głównej, z kolei ich wadą jest chyba nieco wolniejsza komunikacja oraz ryzyko, że to kolejne urządzenie do potencjalnego odłączenia "na żywca"
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 30-01-2014 o 23:11

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów