Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Canon EF 50 mm f/1.2 L

pozwól, że zapytam.. drukowałeś kiedyś fotoalbum w rozmiarze 30x30 cm, w którym zdjęcie zajmowało obie rozkładówki?

Zarówno 24L, jak i Sigma 35/1.4 są na pełnej dziurze ostrzejsze od 50L, co daje komfort lekkiego kadrowania zdjęć, które się umieszcza na rozkładowkach, o łącznej powierzchwni 60x30 cm.
    To już jest naprawdę duża odbitka, i widać wady jak na dłoni.
    Ja żadko kiedy mam temat kadru w centrum, przeważnie kadruje umieszczając główny motyw w punktach złotego podziału, gdzie dodatkowo drastycznie spada rozdzielczość obiektywu i 50L po prostu był dla mnie zbyt miękki dla takich powiększeń.

To było widać jak na dłoni i tyle.
    No nie wiem jak Ci mam to jeszcze bardziej wytłumaczyć.
    Po prostu z obecnym zestawem obiektywów nie mam takich problemów
    Męczę się tylko z ogromnym CA w Sigma 85/1.4
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 03-02-2014 o 15:48
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    pozwól, że zapytam.. drukowałeś kiedyś fotoalbum w rozmiarze 30x30 cm, w którym zdjęcie zajmowało obie rozkładówki?

Zarówno 24L, jak i Sigma 35/1.4 są na pełnej dziurze ostrzejsze od 50L, co daje komfort lekkiego kadrowania zdjęć, które się umieszcza na rozkładowkach, o łącznej powierzchwni 60x30 cm.
    To już jest naprawdę duża odbitka, i widać wady jak na dłoni.
    Ja żadko kiedy mam temat kadru w centrum, przeważnie kadruje umieszczając główny motyw w punktach złotego podziału, gdzie dodatkowo drastycznie spada rozdzielczość obiektywu i 50L po prostu był dla mnie zbyt miękki dla takich powiększeń.

To było widać jak na dłoni i tyle.
    No nie wiem jak Ci mam to jeszcze bardziej wytłumaczyć.
    Po prostu z obecnym zestawem obiektywów nie mam takich problemów
    Męczę się tylko z ogromnym CA w Sigma 85/1.4
    Wiele zdjęć drukowałem, do albumów, gazet czy nawet do formatów plakatowych (akurat bardzo źle trafiłeś - mój kuzyn jest drukarzem ) i dużo większe znaczenie ma umiejętne przygotowanie plików niż to czy szkło jedno lub drugie jest minimalnie ostrzejsze. Po prostu teraz to już opowiadasz kompletne bajki. Zresztą przykłady które tu wrzuciłeś nijak nie pokazują tego o czym piszesz.
    Jeszcze raz powtórzę - ślepy test cropów i gwarantuję że leżysz i kwiczysz .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-02-2014 o 16:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Tak się zastanawiam. Jeżeli już ostrość nie istnieje, to jak mówić o bokeh lub mikrokontraście? To dopiero są rzeczy niemierzalne i niewyrażalne słowami. Istny postmodernizm.

Miasto
    Szczecin

no ok, ok, to może sprecyzuję: czy drukowałeś zdjęcie w dużym formacie (przynajmniej 60x30 cm), które było zrobione obiektywem 50L otwartym na max, podpiętym do aparatu z matrycy FF ~ 20Mpix, w którym to o zdjęciu ostrość była ustawiona na jednym z mocnych punktów kadru, a dodatkowo na potrzeby odbitki zdjęcie było lekko cropowane?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    [...]dużo większe znaczenie ma umiejętne przygotowanie plików niż to czy szkło jedno lub drugie jest minimalnie ostrzejsze. [...]Zresztą przykłady które tu wrzuciłeś nijak nie pokazują tego o czym piszesz.
    [...]
    I takie też miałem od początku wrażenie, że kolega BeatX gdyby zweryfikował swoją procedurę przygotowywania plików do druku, tylko tak szczerze dopuszczając możliwość istnienia w niej słabych punktów, to mogłoby się okazać, że jednak świat nie jest pełen ofiar Canona podstępnie podsuwającego wszystkim mydlane 50-tki w cenie niemydlanych, a jedynie producenci alternatywni ratują niezaślepionych i to za pół ceny.

A najciekawsze jest w tym wszystkim to, że porównuje się obok siebie kadry ze szkieł o różnych ogniskowych, różnych otworach maksymalnych, zaprojektowane w różnych epokach. To ja w takim razie dorzucę kadry z 100-ki Macro L i wygram.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    no ok, ok, to może sprecyzuję: czy drukowałeś zdjęcie w dużym formacie (przynajmniej 60x30 cm), które było zrobione obiektywem 50L otwartym na max, podpiętym do aparatu z matrycy FF ~ 20Mpix, w którym to o zdjęciu ostrość była ustawiona na jednym z mocnych punktów kadru, a dodatkowo na potrzeby odbitki zdjęcie było lekko cropowane?
    Rozumiem że do zdjęć z tego szkła jest potrzebna specjalna drukarnia i wcześniejsze egzorcyzmy .
    Wybacz sarkazm ale tego co piszesz nie da się traktować poważnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Szczecin

luz
    fakt jest taki, ze w zeszlym roku zamowilem o ile dobrze pamietam cos okolo 33 fotoalbumow z najlepszefoto.pl (rozmiar 30x30cm) i kazdy jeden wyszedl bardzo spoko.
    nie bawilem sie w zadne wyostrzanie do druku, jedynie proof colors i zdjecia wychodzily żyleta, z dobrymi kolorami ;]
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 03-02-2014 o 18:10

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Jeżeli zdjęcia są w wydruku nie ostre niezależnie od formatu oznacza tylko jedno, że zostały źle do tego wydruku przygotowane. I to nie są moje słowa, bo ja mogę się na tym nie znać, lecz Czarka Sokołowskiego z którym miałem ogromną przyjemność kilka razy odbyć warsztaty.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Pod Tatrami

Jakbym słyszał mojego kuzyna .
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

a teraz Panowie porównajcie jakość w/w szkieł w warunkach normalnej pracy i na wydrukach, chyba że naprawdę lubicie się podniecać zdjęciami pudełek, bateryjek, kafelków itp.
    Regulamin pkt 8.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów