Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.2 L

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EF 50 mm f/1.2 L

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    pozwól, że zapytam.. drukowałeś kiedyś fotoalbum w rozmiarze 30x30 cm, w którym zdjęcie zajmowało obie rozkładówki?

Zarówno 24L, jak i Sigma 35/1.4 są na pełnej dziurze ostrzejsze od 50L, co daje komfort lekkiego kadrowania zdjęć, które się umieszcza na rozkładowkach, o łącznej powierzchwni 60x30 cm.
    To już jest naprawdę duża odbitka, i widać wady jak na dłoni.
    Ja żadko kiedy mam temat kadru w centrum, przeważnie kadruje umieszczając główny motyw w punktach złotego podziału, gdzie dodatkowo drastycznie spada rozdzielczość obiektywu i 50L po prostu był dla mnie zbyt miękki dla takich powiększeń.

To było widać jak na dłoni i tyle.
    No nie wiem jak Ci mam to jeszcze bardziej wytłumaczyć.
    Po prostu z obecnym zestawem obiektywów nie mam takich problemów
    Męczę się tylko z ogromnym CA w Sigma 85/1.4
    Wiele zdjęć drukowałem, do albumów, gazet czy nawet do formatów plakatowych (akurat bardzo źle trafiłeś - mój kuzyn jest drukarzem ) i dużo większe znaczenie ma umiejętne przygotowanie plików niż to czy szkło jedno lub drugie jest minimalnie ostrzejsze. Po prostu teraz to już opowiadasz kompletne bajki. Zresztą przykłady które tu wrzuciłeś nijak nie pokazują tego o czym piszesz.
    Jeszcze raz powtórzę - ślepy test cropów i gwarantuję że leżysz i kwiczysz .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-02-2014 o 16:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów