Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Jakie obiektywy czyli co zamiast dwóch dobrych i kita.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie Jakie obiektywy czyli co zamiast dwóch dobrych i kita.

Witajcie.
    Niedługo kupuję zestaw fotograficzny. Do tej pory planowałem ułożyć go tak:
    -Canon Eos 350D
    -Canon Speedlight 430EX
    -Canon BG-E3 Battery Grip
    -San-disc Ultra III 2GB 20mb/s

Plus obiektywy:
    -Canon EF-S 18-55 II (w zestawie z EOSem 350D)
    -Canon EF 50/1,4
    -Canon EF 70-200 f/4 L

Ale niepokoi mnie to że w tym zestawie miałbym przedział krótkich ogniskowych zapełnić "kitem". Chciałbym zapytać o porady dotyczące doboru obiektywów do tego zestawu. Do wydania na obiektywy mam 4500 PLN.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    Pozdrawiam
    Adrian

Coś już napisał

Domyślnie

Uważam to za dobry zestaw , jeżeli nie zależy ci na jasności to obiektyw kitowy przy najkrótszej ogniskowej szczególnie lekko przysłoniety jest dość dobry ,natomiast jest najgorszy przy długiej ogniskowej ale tę lukę wypełni stałoogniskowa 50

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja zamiast 50-tki f1.4 i KIT'a, kupiłbym Sigmę 18-50 f2.8 EX i zestaw byłby kompletny (jak dla mnie) Sigma jest dosyć jasna i 'miła dla oka' jeśli chodzi o kolorki i ostrość. Zakres też jest dobry. Jeśli koniecznie zależy Ci na stałce 50mm to bym się skusił na 50mm f1.8 - duże grono osób go używa i jest to wyjątkowo udana konstrukcja jeśli chodzi o cena/jakość
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Miasto
    Leszno

Domyślnie

O Kurcze, wszystkie posty pousuwane, a to była taka owocna dyskusja... :-| :-| :-| :-|

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    O Kurcze, wszystkie posty pousuwane, a to była taka owocna dyskusja... :-| :-| :-| :-|
    Była awaria :-(
    Ale z tego co pamiętam, to akurat tutaj doszliśmy zdaje się do tego, co powyżej, czyli Sigma 18-50/2,8 + 50/1,8 więc wielkich strat nie ma :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ewentualnie można uzbroić się w cierpliwość :-) i poczekać na Canona 17-55/2.8 z IS. To może być ciekawe szkiełko...tylko trochę drogie :-(
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Ewentualnie można uzbroić się w cierpliwość :-) i poczekać na Canona 17-55/2.8 z IS...
    i nie tylko na niego. Ma przecież w najbliższej przyszłości wyjść Tamron 17-50/2,8 i Tokina 16-50/2,8.
    Też radziłem wziąć KITa i trochę poczekać, co bedą warte te nowości, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to nasz Kolega czekać nie chce.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Canon 17-50 jak na razie zapowiada się dobrze, ale martwi mnie to, że to może być kolejny lens z wadami optycznymi (jak 17-85) aby "seria L się lepiej sprzedawała :-) ", chociarz w obiektywach EF-S można wyróżnić tą zaletę, że znakomicie współpracują z lustrzankami Canona, lepiej niż firmy niezależne... co jednak nie wyklucza ich :wink:

W pierwszym poście oznajmiłem, że możę wydać 4500 na obiektywy, reszta będzie wydana na "nieobiektywy" :smile: (aparat, CF, grip itp.).
    Ogólnie mogę wydać 9000 PLN na cały sprzęt fotograficzny. Ponieważ wy macie większe doświadczenie praktyczne w zakresie cyfrowych lustrzanek (ja teraz się przerzucam z analoga), chciałbym się spytać jak mądrze i praktycznie wydać te pieniądze, tak aby mieć w posiadaniu zestaw z jak najlepszą optyką (oczywiście bardzo bym chciał mieć zewnętrzną lampę błyskową i szybką kartę, ale co tam)

Z początku chciałem kupić Eosa 20D ze względu na jego świetny uchwyt, spory ciężar, rewelacyjny magnezowy korpus,szybkość zdjęć seryjnych, świetną matrycę, duży i jasny wizer, 9 punktowy autofocus i przeznaczenie do zastosowań półprofesjonalnych... no ale 20D to koszt z rzędu 4000 PLN i niewiele by zostało na osprzęt dobrej jakości,a wiadomo, że optyka jest ważniejsza od korpusu. Z wielkim żalem rozstałem się z planami związanymi z 20D i przeniosłem się na niższy, (choć również bardzo dobry) model 350D, który można kupić już za 2500 - 2600 PLN. Jak więc mówiłem, na sprzęt fotograficzny mam 9000 PLN, i pytam się o radę. Mój początkowy plan znajduje się w piewszym poście, nie wiem, czy jest dobry czy jednak można lepiej to zaplanować.

Dlaczego podaję wszystkie moje szczędnosci? Otóż być może za dużo mam w
    planach przeznaczone na osprzęt dodatkowy, a za mało przeznaczyłem na obiektywy... Jak wy byście to zaplanowali?

Dziękuje za wszystkie rady i odpowiedzi
    Pzdrawiam
    Adrian
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 17-03-2006 o 16:42

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A może zastanów się nad używanym 20D w dobrym stanie, powoli będą się pojawiać (również na tym forum) gdy wejdzie 30D.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Witaj Robson.
    a jakie konkretnie rozwiązanie mi proponujesz?

Na allegro na razie najtańszy używany kosztuje 3400 PLN:
    http://www.allegro.pl/item92690988_c...a_allegro.html

Zostałoby mi 5600 PLN
    szybka karta kosztuje 400 PLN
    czyli 5200 PLN na resztę soprzętu i obiektwy.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów