Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Regulacja AF

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Regulacja AF

Zawodowcy na tej Żytniej pracują. Dawno temu zanioslem do wyczyszczenia matrycy 30D. Po weryfikacji w odpowiedzi otrzymałem informację, że się nie da i trzeba wymienić matryce co zresztą było bez sensu, bo puszka swoje lata miała. Jako, że tragedii nie było focilem dalej. Pózniej jak kupiem 50D postanowiłem 30D sprzedać i znów zanioslem go do wyczyszczenia. Po 2 dniach odebrałem z czystą matrycą .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Standard w tym kraju....
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony

może płynu akurat nie mieli

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Albo brud po czasie się zmiękczył i było łatwiej usunąć .
    Myślę, że wszystko zależy na jakiego technika się trafi. Oni są takimi samymi fachowcami w swojej dziedzinie jak my w swojej. Przypomina mi się znane powiedzenie - "jak sobie pomyślę jakim jestem inżynierem, to boję się iść do lekarza" .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Przechodziłem swego czasu to samo.
    FF w 40D z odległości 1.5 metra miałem ok. 3 cm
    Po wizycie w serwisie... FF z tej odległości powiększył się do przeszło 10 cm...
    Odesłałem, zadzwoniono do mnie z pretensjami, że co ja chcę, przecież wszystko jest OK!
    Że mam kiepskie szkła i mi nie trafiają pewnie albo żebym sobie przymykał...

Po długiej rozmowie wyprosiłem wręcz, żeby na moją odpowiedzialność "przesunąć w drugą stronę o tyle i tyle" i... wtedy trafili praktycznie idealnie.

Wolałbym nie mieć już nic wspólnego z tym serwisem.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Przechodziłem swego czasu to samo.
    FF w 40D z odległości 1.5 metra miałem ok. 3 cm
    Po wizycie w serwisie... FF z tej odległości powiększył się do przeszło 10 cm...
    Odesłałem, zadzwoniono do mnie z pretensjami, że co ja chcę, przecież wszystko jest OK!
    Że mam kiepskie szkła i mi nie trafiają pewnie albo żebym sobie przymykał...

Po długiej rozmowie wyprosiłem wręcz, żeby na moją odpowiedzialność "przesunąć w drugą stronę o tyle i tyle" i... wtedy trafili praktycznie idealnie.

Wolałbym nie mieć już nic wspólnego z tym serwisem.
    Twoja historia napawa mnie optymizmem.... :/
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Witajcie
    No to wyleczyłem się z kalibracji 300 f/4. AF ostrzy na granicy GO z tendencją do BF. Trochę mnie to denerwuje, bo fotografując ptaki muszę ostrzyć na najbliższą mi w danej chwili ich część ciała . Ale skoro serwis działa dalej bez zmian to chyba podziękuję.
    Żałosne, gdzie standardy ISO, renoma marki itd. Ja bym nie odpuścił. To nie szpital, w którym przed operacją lekarz mówi pacjentowi, że może się nie udać.
    PZ

Zawsze zostaje podobno dobry serwis w Berlinie.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

No tak, nie pierwsza taka historia, każdy chciałby znaleźć się wśród tych 'szczęściarzy', którzy mieli farta i serwis wyregulował im jak należy.

Ja tylko wspomnę o pewnym myku, z którego skorzystałem jakieś 2 lata temu. Otóż miałem wówczas 5d i szkło 35/2.0, które ustawiało ostrość jakieś 6cm za właściwym punktem. Naczytałem się o kręceniu imbusem 1.27mm, ale sam nie chciałem tym kręcić gdyż miałem parę innych słoiczków, które współgrały z korpusem jak trzeba. Ale jako że wtedy 35mm było moją ulubioną i podstawową ogniskową (i w sumie jest do dzisiaj), wiedziałem, że szkło rzadko bym zdejmował, jeśli w ogóle.
    Co zrobiłem. Otóż zamiast kręcić imbusami, nakleiłem na mniejsze lustro (wiadomo które), w miejscach gdzie opierało się ono na śrubach regulujących, po 2 warstwy cienkich paseczków srebrnej taśmy. Problem zniknął. Bez serwisu i bez grzebania w śrubkach.
    Po co to piszę. Być może ktoś miałby pilną potrzebę wyregulowania backfocusa (na front już to nie podziała, logicznie myśląc, wiadomo dlaczego), może sobie coś takiego zrobić bez serwisowania, na jeden czy dwa wieczory. Potem taśmę zdjąć i mieć AF w stanie wyjściowym. Warunkiem jest odpowiednia taśma i precyzja jej naklejenia by o nic nie zawadzała. Taśma o raczej mocnym kleju (nie chcemy jej przypadkowo między listkami migawki czy przyklejonej do matrycy ), oraz w jakiś sposób gruba, by stanowiła jakiś dystans opierając się na śrubkach (to chyba mimośrody tak w ogóle?, tak było przynajmniej w Nikonach). Ja używałem srebrnej taśmy do uszczelniania zabudowy kominka (tej do łączenia płyt wełny).
    Zaletami są niewątpliwie odwracalność procesu w trybie natychmiastowym oraz mała inwazyjność zabiegu a także zastosowanie w przypadku korpusów gdzie nie da się regulować AF imbusem oraz bez adjustacji z poziomu menu. Do wad można zaliczyć to, że wyregulować jesteśmy w stanie tylko BF, trzeba to nakleić w miarę precyzyjnie, oraz, że taśma się po jakimś czasie wyrobi. Chyba po ok. tysiącu klapnięć naklejałem nowe paski bo w starej pojawiały się wgłębienia i widać było lekki BF. Myślałem włożyć coś twardego pod taśmę, w zagłębienie w plastiku lustra ale dałem sobie spokój, aż tak często jej nie wymieniałem.
    Wiem, że można to nazwać robotą na partyzanta, ale będąc pod ścianą lepsze to niż nic Dodam, że taśmy nigdy mi się samoistnie nie odkleiły.Zaś później po prostu zmieniłem szkło i pożegnałem się z problemem.
    Zdjęć nie zamieszczam bo chyba każdy sobie wyobraża w których miejscach powinny znaleźć się paseczki taśmy.
    5D, stałki, zoomy

Z tego co wiem, to serwis kalibruje na 50x ogniskowa. Wcześniej warto sprawdzić puchę, tzn ustawienie AF do wzorca. Kalibrowałem 2 obiektywy - 85/1,8 i 70-200/2,8. Nie mam zastrzeżeń.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów