Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Poszukuję fajną szerokość pod 50D

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie Poszukuję fajną szerokość pod 50D

Szukam, czytam i jeszcze raz czytam i czytam, i w sumie człowiek się robi coraz to głupszy.

Poszukuję do mojego 50D (zaznaczę, że przez wzgląd na cenę raczej dobrej używki) szerokiego szkła.

W kręgu moich zainteresowań są szkła w cenie do 1500zł za używkę (jak da Bóg to i nówka może być).

I tak w sumie dużego wyboru nie ma, bo tak naprawdę:

- Sigma 10-20 3.5
    - Sigma 10-20 4 - 5.6 (nieco ciemnawo)
    - Canon 10-22 3.5 - 4.5 (jak dla mnie trochę tandetnie wykonany)
    - Tamron 12-24 (nie wiem jak wygla sprawa z AF w tym szkle)

W sumie tak najbardziej mam się ku tej Sigmie bo światło też jest dla mnie ważne w tym momencie a ma ona stałe f3.5.

Gdyby była kasa to bym się pokusiła na Tokinę 11-16, no ale .....

Czy ktoś posiada albo posiadał tą Sigmę ze stałym światłem 3.5 i mógłby się podzielić jakimiś wnioskami na jej temat?

Rzeczy typu FF/BF aż tak bardzo mnie nie martwią, w końcu mam możliwość mikroregulacji w body.

Jak ktoś jakieś fajne, ciekawe wnioski ma na temat poszczególnych szkieł posiada i chciałby się podzielić to śmiało, chętnie poczytam.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Poszukuję fajną szerokość pod 50D

tyle takich samych tematow w ostatnim czasie bylo
    i w kolo macieja
    naprawde to taki problem przeczytac o tych starych szklach co juz bylo na forum?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    - Tamron 12-24 (nie wiem jak wygla sprawa z AF w tym szkle)
    Usuń z branych pod uwagę. Według mnie to najsłabszy obiektyw w swoim segmencie (może miałem kiepski egzemplarz), bardzo szybko wystawiłem na sprzedaż (a sprzedanie nie było to łatwe). AF koszmar nawet w miękkim świetle na dworze, mydło w całym zakresie przysłon i ogniskowych.

Gdyby była kasa to bym się pokusiła na Tokinę 11-16, no ale .....
    ...no ale odłóż kasę i kup. Wg. mnie najlepsza opcja ze wszystkich wymienionych (przegrywa tylko zakresem ogniskowych i ceną; optycznie i AF rewelka). Na szybko poszukałem i pierwsza lepsza aukcja na allegro - używka 1650zł.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 28-01-2014 o 21:18

Początki nałogu Awatar 5pirit

Tylko to jest pewnie pierwsza wersja tego szkła, a mi chodziło bardziej o tą drugą wersję.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Tylko to jest pewnie pierwsza wersja tego szkła, a mi chodziło bardziej o tą drugą wersję.
    O, damn. Nawet nie wiedziałem/nie pamiętałem, że jest już druga wersja tego szkła. Tak czy siak, z pierwszą wersją mam bardzo pozytywne wspomnienia. Gdybym został przy cropie, to z tym szkłem bym się nie rozstawał. Teoretycznie zatem wersja II powinna być jeszcze lepsza. :>

Coś już napisał
    Miasto
    Tczew

A widzieliście jak ta Tokina pracuje pod światło? Do krajobrazów - zachody, wschody słońca raczej kiepsko.

Taki przykład z testu tego szkła tutaj:

Też myślałem, żeby ten obiektyw kupić, ale po obejrzeniu jak sobie radzi z odblaskami, zrezygnowałem. Teraz zastanawiam się między dwoma Sigmami. Prawdę mówiąc sam nie wiem, który tak na prawdę jest lepszy optycznie. Jest rozbieżność opinii na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Grabus ; 29-01-2014 o 13:10

Uzależniony Awatar PoulN

- Canon 10-22 3.5 - 4.5 (jak dla mnie trochę tandetnie wykonany)
    Zanim przesiadłem się na FF, działałem parę lat na 10-22 i 30D, złego słowa powiedzieć nie mogę
    Wykonanie nie jest może typowo L`kowe, ale też nie jest złe, pierścienie chodziły płynie choć ten od ostrości miał od nowości minimalny luz ale w osi obiektywu więc bez wpływu na komfort i dokładność manualnego ostrzenia - po prostu ten ten typ tak ma, podobnie jak EF-S 17-55mm 2.8.

Z obiektywu nie zrobiła się piaskownica... może dlatego że cały czas była nakręcona UVka, ostry od pełnej dziury, celny cichy AF niczym się nie różniący od tego w 17-40.

Apropos różnic,... między 17-40 a 10-22 jest taka że 17-40 jest na FF i to jest w zasadzie największą zaletą-różnicą samą w sobie, bo jeśli chodzi o tablice testowe, to 10-22 było ostrzejsze od Lki.

ps. 500tny post podziele się uzależnieniem i stawiam po kożuchu
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 29-01-2014 o 14:20

Szkoda tylko, że w teście jest Tokina pierwszej generacji.
    Miałem drugie wydanie tego obiektywu i MZ jest lepszy od Canona. Poprawiona praca pod słońce i lepsze światło niż Canon. Obrazek też chyba lepszy z Tokiny na analogicznej przysłonie jak w Canonie. Dobre, solidne wykonanie. Jedyny minus to cena i brak przełącznika AF-MF (musimy przyciągnąć pierścień ostrości do siebie). Co do zakresu, to 11÷16mm wystarcza, bo dla takich ogniskowych kupuje się takie szkło.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 29-01-2014 o 16:38

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Jest jeszcze coś takiego jak tokina 12-24 f4. Użytkowałem z powodzeniem przez ok. 2lata. Jedyną wadą szkła była spora ac. Obecnie korzystam z canona 10-22 podpiętego do 50d. Nieodłączny towarzysz wszelkiego rodzaju wycieczek, a i do wnętrz niczego sobie. Szkło ostre, pozbawione krzywizn (znikoma dystorsja), af szybki, celny, nawet pod światło daje radę choć ustępuje c 17-40. Owszem, myślałem o powrocie do tokiny 11-16, niemniej na świetle przy wycieczkach aż tak bardzo mi nie zależało ( do wnętrz to mam statyw), a poza tym canon przy ogniskowej 22mm robi się standardem, stąd jego uniwersalność zdecydowanie większa od tokiny.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów