Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł

Domyślnie Odp: Podstawowy zestaw do zdjęć produktowych - ok 2000 zł

pawel1178 GIMP jest darmowy, a z darmowych to chyba daje najwięcej możliwości.
    Przypominam, że na forum nie ma mowy o "ściąganiu" nielegalnie, czyli najzwyklejszym złodziejstwie.
    A zakup programów Adobe to spora część budżetu.

EOS_1DX ja wolałbym większą matrycę i możliwość wymiany obiektywów. A jak dobrze się zakręcisz, to za 600 zł kupisz lustro plus przyzwoite szkiełko na M42 (400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8). Fajne efekty podobnym sprzętem uzyskał Krzysztof Winnik zwycięzca EISA MEASTRO 2013-2014 "Makro / Z bliska".
    Zgodzę się z Tobą, że najważniejszy jest pomysł i zdolności manualne. Ja sporo fotografii wykonuję przy użyciu bardzo tanich lampek biurkowych (tańszych od świetlówek kompaktowych). Używam również światła błyskowego i ciągłego. Blendy z przeróżnych "śmiesznych" materiałów. Lubię kombinować.
    A Pan z Twojego odnośnika używa przystawki cyfrowej do aparatu kilkadziesiąt krotnie przewyższającej założony budżet. Wtedy dobrze dawać rady.

Z tego co się zorientowałem to sprzęt ma być nowy i bezproblemowy. Sądzę, że moja propozycja warta jest przemyślenia. Ale jak zwykle - nie nalegam.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 04-02-2014 o 19:10

Coś już napisał

przemo-lukas, jestem pewny, że kupując nowego 600D wtopi kasę i nie wykorzysta jego potencjału. Megapiksele niczego nie wniosą do jego fotografii. oczywiście masz racje 400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8 to by był najlepszy zestaw.

Namiot można zrobić praktycznie za darmo w domu.

Ale mi raczej chodziło o wielkość fizyczną matryc. W aps-c to jest ponad 300mm^2 a w takim s9600 z 50mm^2. Owszem, przy publikacji w internecie jeszcze nie widać tej różnicy, ale wprawne oko i tak wychwyci, że "cóś" mocno kombinowane na krzywych i suwaczkach.
    A taki namiot można wykonać bardzo solidnie i jako "rozpraszaczy" używać całej gamy kalek i pianek.

Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18–200 mm f/3.5–5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez radius Zobacz posta
    Witajcie jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam taki problem chcę wydac 2000 na zestaw do fotografii produktowej. Mam Canona 500d plus EF-S 18–200 mm f/3.5–5.6 IS. Wiem że jest to bardzo uniwersalne szkło, ale kupiłem go zamist kita i do prób musi wystarczyc. zastanawiam się jaki kupic stół, lampy (chciałbym aby były 3- w tym jedna do podświetlenia stołu) softboxy
    do fotografii produktowej akurat problemu zadnego nie ma bo wszystko jest proste do kupienia, chcesz tanio to kup box do fotografii produktowej z lampami w zestawie na allegro łatwo znaleźć czy to z 3 czy 4 lampami, jezeli chcesz stół to też go tam znajdziesz , w tej sprawie nie ma duzej filozofii, kupujesz tak duzy stół/box jak produkty chcesz focic, do tego lampy , im wiekszy produkt tym mocniejsze, proste
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

źle napisałem- nie chodzi mi o zwykłą fotografię produktową, taką na alegro chciałbym więcej wycisnąc np coś takiego
    Italian Pasta Food Ingredients Royalty Free Stock Photography - Image: 27176747
    a tu już potrzeba konkretnego sprzętu

GalaktycznyMuczaczo dokładnie wytłumaczył. Softy kupujesz takie, jakie Ci potrzebne. Lampy fajnie jak by nie mniejsze niż 300ws. Ja pomyślałbym jeszcze o białych i czarnych blendach. Szczególnie ważne przy szkle. Na dobrą sprawę na początku dwiema lampami ogarniesz takie fotografie jak powyżej. Ja bym nie skupiał się jedynie na tak małych przedmiotach, ale z takim budżetem kupił coś, czym można fotografować i ludzi.

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    GalaktycznyMuczaczo dokładnie wytłumaczył. Softy kupujesz takie, jakie Ci potrzebne. Lampy fajnie jak by nie mniejsze niż 300ws. Ja pomyślałbym jeszcze o białych i czarnych blendach. Szczególnie ważne przy szkle. Na dobrą sprawę na początku dwiema lampami ogarniesz takie fotografie jak powyżej. Ja bym nie skupiał się jedynie na tak małych przedmiotach, ale z takim budżetem kupił coś, czym można fotografować i ludzi.
    300ws ok ale jakąś markę polecisz?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez radius Zobacz posta
    300ws ok ale jakąś markę polecisz?
    Lampa to lampa, świeci, bierz światło białe i tyle,
    https://www.youtube.com/watch?v=DIKUT3K4C6o 13:13 kreatywnosc bez swiatła...
    fotografiowanie zarcia tez nic specjalnego, gorzej z kompozycja i pomysłem na kard, swiecisz lekko albo wcale, swiatlo zastane , byle bylo miękko https://www.youtube.com/results?sear...od+photography
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

dzięki

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów