pawel1178 GIMP jest darmowy, a z darmowych to chyba daje najwięcej możliwości.
Przypominam, że na forum nie ma mowy o "ściąganiu" nielegalnie, czyli najzwyklejszym złodziejstwie.
A zakup programów Adobe to spora część budżetu.
EOS_1DX ja wolałbym większą matrycę i możliwość wymiany obiektywów. A jak dobrze się zakręcisz, to za 600 zł kupisz lustro plus przyzwoite szkiełko na M42 (400D + adapter M42 + INDUSTAR 61Ł MC czy Takumar 55 1.8). Fajne efekty podobnym sprzętem uzyskał Krzysztof Winnik zwycięzca EISA MEASTRO 2013-2014 "Makro / Z bliska".
Zgodzę się z Tobą, że najważniejszy jest pomysł i zdolności manualne. Ja sporo fotografii wykonuję przy użyciu bardzo tanich lampek biurkowych (tańszych od świetlówek kompaktowych). Używam również światła błyskowego i ciągłego. Blendy z przeróżnych "śmiesznych" materiałów. Lubię kombinować.
A Pan z Twojego odnośnika używa przystawki cyfrowej do aparatu kilkadziesiąt krotnie przewyższającej założony budżet. Wtedy dobrze dawać rady.![]()
Z tego co się zorientowałem to sprzęt ma być nowy i bezproblemowy. Sądzę, że moja propozycja warta jest przemyślenia. Ale jak zwykle - nie nalegam.