Witam,
zakupiłem zestaw Canon EOS 600D + EF 18-135IS. Potrzebuję fotografować biżuterię. Czy sprawdzą się z tym szkłem pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki? Jaka będzie odległość obiektywu od przedmiotu?
Witam,
zakupiłem zestaw Canon EOS 600D + EF 18-135IS. Potrzebuję fotografować biżuterię. Czy sprawdzą się z tym szkłem pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki? Jaka będzie odległość obiektywu od przedmiotu?
Takie fotografie wykonuje się ze statywu, więc nie wiem, czy nie lepiej kupić obiektyw 50mm/M42, pierścienie M42 i przejściówkę. Taniej i lepiej
Ale wolałbym zeby automatyka działała, mam tego bardzo dużo do sfotografowania
AF przy 3pierscieniach działa jakby chciał a nie mógł a często nie jest w stanie w ogóle ustawić.
Biżuterię focić będziesz we wnętrzu, a kupiłeś spacerzuma. Tak, jak radzi hensu - jasna 50 byłaby dużo lepsza. Jak boisz się obiektywu manualnego M 42, to kup budżetową stałkę Canona 50 mm 1.8. Duuuużo więcej światła do focenia wewnątrz, w świetle zastanym.
Ostatnio edytowane przez krakał ; 27-01-2014 o 20:48
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
No dobrze, ale ustawię automatycznie chociazby przysłonę. Chodzi mi o to żeby było wygodnie, zeby uzyskać maksymalną GO i zeby nie wchodzić z aparatem do namiotu. A może najlepiej zainwestować od razuw obiektyw macro i nie bawić się w pierścienie?
bangi sprzedaje bardzo tanio super obiektyw do macro (w dziale giełda)
105mm sigmy, będzie jak znalazł i za taką kasę naprawdę warto, tylko mógł się już sprzedać :d
Hmmm a czy 18-135mm na długim końcu nie da rady? Do tego Flash jakiś przez softbox i wydaje mi się że uzyskasz dobre zbliżenie bez zabawy w m42?
Słuchajcie, ja się nie znam. Mam taki zestaw plus namiot bezcieniowy, plus światło stałe.
Opcji jest kilka: pierścienie pośrednie, Raynox 250, pierścień odwrotnego mocowania lub kupienie dodatkowego obiektywu macro, np tamrona 90 mm 2.8 macro.
Co da najlepszy efekt jeśli chodzi o stosunek jakość/cena? Jakość to dla mnie: ostre zdjęcie i jak największa GO.
wiadomo, że obiektyw macro da najlepsza jakość i stosunek jakość cena
wszystko inne to półśrodki.
Sprawdź giełdę bo naprawdę cena 650zł za sigmę 105mm f/2.8 macro jest świetną ceną i warto.
I nie ma szans żebyś za 650zł uzyskał lepszą jakość od tej którą da ten obiektyw