Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie

Na razie czekam na wężyk. Napisałem też do dwóch serwisów we Wrocławiu z zapytaniem czy się podejmą (czy potrafią to zdiagnozować i naprawić- nie wymienić cały spust!). Jak po podłączeniu wężyka nie zaskoczy sam, to w przyszłym tygodniu zaniosę do tego, który się podejmie.

To jest tak, jakby zamiast spustu migawki nacisnąć pilocik- ostrzy i od razu robi zdjęcie, nie da się wyostrzyć tylko. Próbowałem też trybu wcześniejszego podnoszenia lustra i pół przycisku podnosi lustro, pełne wciśnięcie nie robi, dopiero znów pół robi. Na zdjęciach seryjnych wcisnięcie do połowy wyzwala serię, na samowyzwalaczu ustawia ostrość i włącza odliczanie.

Jakbym miał 100% pewność, że usterka nie narobi więcej syfu to bym to olał i robił z przyciskiem AF... Aparatu raczej w najbliższym czasie- najbliższe 2 lata- sprzedawał nie będę, więc mi to nie przeszkadza.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

musisz miec gdzie zwarcie miedzy dwiema "dalszymi" plaszczyznami stykowymi w gniazdku - tymi gdzie ma przylegac "gulka" i "srodek" mini-jacka.
    mozesz probowac jakas wykalaczka pomacac, czy cos nie utkwilo, ale tak z czuciem.

www albo tez flickr

Ło Panie! Dzięki! Teraz zaczynam coś kumać. Wróce do domu to zobaczę jak wygląda jack, który wsadziłem, ale jak oglądam podobne w internecie to właśnie tak jest. Może mieć dwie części i to zrobiło zwarcie. Dzięki, szacun! Napisze jak wygląda ten kabel.

Rozmawiałem właśnie z kumplem, elektronikiem. Twierdzi, ze nic się nie spięło, tylko wsadzając nie taką wtyczkę jak trzeba (z dwoma częściami), ma ponoć ona minimalnie inny kształt. To spowodowało zgięcie pinu w środku i po wyjęciu są one złączone. Dzięki temu, wciskając spust do połowy idzie informacja o wyzwoleniu migawki i leci strzał. Podłączenie prawidłowego kabelka, może, lecz nie musi pomóc.

Czy wie ktoś może, czy znajdujące się tam gniazdo jack jest jakieś specjalne, czy moge je zastąpić jakimś innym, np: Gniazdo Jack 2.5 mm z wyłącznikiem - ElectroPark.pl ? Ewentualnie jeśli by mi w serwisie po prostu odłączyli to gniazdo i spust by działał normalnie, to to raczej bym to olał

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

I Jak, poradził sobie kolega z tym gniazdem? http://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net...g4sawBhL.large tutaj jest widoczne gniazdo na pilota w tym body. Proponuje szukać filmów/instrukcji jak rozebrać to body i tam napewno będzie można sprawdzić jak to gniazdo wygląda.

Poradziłem sobie tak, że dałem do serwisu i czekam na wycenę naprawy. Niestety po podłączeniu wężyka spustowego nic nie zaskoczyło. A wręcz na wężyku jest to samo- pół spustu= wyzwolenie migawki.
    Trochę sie boję tej wyceny- niby za darmo, ale jak zapytałem ile biora za czyszczenie matrycy, powiedzieli, ze 80zł. We Wrocławiu znalazłem za 65... Najgorsze jest to, ze właściwie mogą powiedzieć mi cokolwiek i rzucić cenę z kosmosu i właściwie nie mam jak tego zweryfikować i odwołać się od tego. Mogę zrezygnować z naprawy bez ponoszenia żadnych kosztów, ale co dalej? Jeśli zamkną się w 150zł to naprawiam. Jeśli więcej to prawdopodobnie poszukam innego serwisu (we Wrocławiu sa jeszcze co najmniej trzy, z czego w jednym ponoć można nawet niektóre naprawy gwarancyjne robić).

Odebrałem wczoraj aparat z naprawy. Naprawa polegała na wymianie płyty interfejsu PCB. Za całość policzyli mi 316zł, z czego 92zł to robocizna, a 224zł część. Sprawdziłem ile kosztuje sama płytka i jest to +/- $50. Z przesyłką do Polski w 200zł sie by zmieściło, czyli cena 224zł nie jest mocno zawyżona, albo nawet w ogóle bo w Polsce kapkę drożej jest.

Pytanie jednak czy za wymianę jej 92zł to dobra cena? Tzn. nie mówię, ze nie. Chciałbym sie poradzić w razie w. na przyszłość. Po prostu próbuję wyrobić sobie opinię o serwisie (a w internecie na ich temat w niektórych miejscach aż wrze, że naciągacze i szubrawcy).

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Odebrałem wczoraj aparat z naprawy. Naprawa polegała na wymianie płyty interfejsu PCB. Za całość policzyli mi 316zł, z czego 92zł to robocizna, a 224zł część. Sprawdziłem ile kosztuje sama płytka i jest to +/- $50. Z przesyłką do Polski w 200zł sie by zmieściło, czyli cena 224zł nie jest mocno zawyżona, albo nawet w ogóle bo w Polsce kapkę drożej jest.

Pytanie jednak czy za wymianę jej 92zł to dobra cena? Tzn. nie mówię, ze nie. Chciałbym sie poradzić w razie w. na przyszłość. Po prostu próbuję wyrobić sobie opinię o serwisie (a w internecie na ich temat w niektórych miejscach aż wrze, że naciągacze i szubrawcy).
    A ktory to był serwis ?

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta

Wg mnie nie. Pomyśl, ze ten aparat trzeba rozebrać, wymienić element, poskładać i jeszcze sprawdzić. Na moje oko to ok 30-45 minut, więc usługa za mniej niż stówkę włącznie z Vatem, który należy jeszcze od tego odliczyć jest normalną ceną. Pomyśl, serwis wynajmuje jakiś lokal, którego wynajęcie kosztuje w W-wie kilka tysięcy, trzeba zapłacić za prąd, opłacić pracowników, ich ZUS-y ni i firma musi wyjść z bilansem dodatnim.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Chcesz mieć sprawny aparat czy nie ? Ja na kalibracje wydalem 123 zl bez rozbierania aparatu- to dużo czy nie ?;] Ciesz sie działającym sprzętem ..

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów