Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie

Domyślnie 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie

Witam,

Chyba z wlasnej głupoty coś popsułem. Podłączyłem do gniazda wężyka spustowego nie ten kabelek co trzeba (zamiast wężyk, podłączyłem tam taki od lampy, podłączony do niej. Zaczął mi wariować i robić sam zdjęcia. Po czym przestal reagować w ogóle (aparat). Odłączylem, wyłączyłem i... jak nacisnę migawkę do połowy robi zdjęcie. AF działa. Co z tym zrobić?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie

ustawienia fabryczne? "kasowanie nast. aparatu"

niestety nic... Myślicie, że załączenie wężyka spustowego i użycie go może naprawić problem? Taki pomysł mam (tylko musze kupić sam wężyk, bo go nie mam).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

no sprawdz najpierw czy w tym gniadku nie doszlo do zwarcia ktorychs pinow.

z innej beczki, ale nie tej powaznej: mam 5D mkII, ktory reaguje na pol spustu ale nie na pelny. zaproponowalbym wymiane, no...

No pewnie własnie doszło. wsadzenie samego kabelka powoduje tyle, ze aparat robi zdjęcia sam. Nie działa wtedy sam spust i nie wyświetla zdjęć (czyli tak jakby non stop ostrzył i robił zdjęcia). Z tym, ze sam nie sprawdzę tego gniazdka...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ale z zewnatrz nie widac zadnego zwarcia?

teoretycznie pierwszym lepszym miernikiem mozesz to przemacac, to sa raptem 3 kombinacje... ale jak zwarcie jest gdzies w srodku, to na serwis trzeba...
    www albo tez flickr

z zewnątrz nic nie ma. W środku jakies napięcie jest, bo jak wsadze ten kabelek to zachowuje się tak jak się zachowywał- czyli robi zdjęcia. I no właśnie średnio chcę wysyłać gdziekolwiek, bo pewnie nikt nie będzie się bawił w naprawę i szukanie przyczyny i zwarć, tylko mi za 2,5 stówy wymienią spust i po sprawie. Niby nic, ale planuje kupić statyw i kilka rzeczy do lampy, a zbieram na 300 L... :/

Próbowałem BULB i normalnie tak jak jest, tylko spust do połowy zamiast do końca i strzela. I jak trzymam do połowy to naświetla. Podłączyłem do kompa na sterowanie z kompa i najeżdżam myszką- ostrzy, klik strzela. Tak jak być powinno.

Teoretycznie mozna nacisnąć przycisk AF i wtedy spust i aparat użytkować mogę. Tylko pytanie ile tak mogę i czy za chwilę przez to nie porobię więcej zwarć i mi wszystko inne szlag trafi :/

Aha... zamówiłem wężyk i zobaczę co i jak z nim.
    Ostatnio edytowane przez Peter87 ; 27-01-2014 o 22:56

Dodam jeszcze- jeśli trzeba będzie i nie będzie innego wyjścia to pójdzie serwis. Ale podejrzewam, że to jakaś drobnica, ktorą można naprawić za 25zł- wszak wszystko działa, tylko spust zaskakuje za wcześnie. I boję się, że za taki drobiazg zapłacę kilkukrotnie więcej. Więc jeśli po podłączeniu wężyka jak przyjdzie nie zaskoczy na nowo to najpierw przejdę się po wrocławskich serwisach. Jeśli tam nic, to dopiero wtedy wyślę na Żytnią.

Tak, aparat ma gwarancję, ale amerykańską i pewnie nie uznają mi jej tutaj :/ Muszę poczytać.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Jaka lampa ma kabelek z wtykiem mini-jack?

Spust to są trzy styki - jedna para ma ewidentnie zwarcie zwarcie - ale jak żadne blaszki w środku nie są wygięte to chyba tylko serwis.
    R3 + RF85LDS

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Jaka lampa ma kabelek z wtykiem mini-jack?

Spust to są trzy styki - jedna para ma ewidentnie zwarcie zwarcie - ale jak żadne blaszki w środku nie są wygięte to chyba tylko serwis.
    no ale skoro to jest mini-jack (nie wiem czemu bylem przekonany ze 60D ma N3-ke) to tam nie ma sie jak zrobic zwarcie przez odgiecie blaszek.
    moze przez jakis element fizyczny w gniazdku, albo juz wewnetrzne uszkodzenie obwodow (od temperatury????)....
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów