Także polecam ten programik.
Co prawda ma on bardzo skromne możliwości co do obróbki wideo (to samo można zrobić już na etapie samej kamery, tj przycięcia, przejścia) jak i samego pokazu slajdów (tylko funkcja panoramowania) - jednak ma też wiele zalet.
Należą do nich:
- bardzo dużo opcji przetworzenia materiału wejściowego na inne formaty i nośniki
- bardzo dobre kodeki w przypadku eksportowania filmów na You Tube. Osobiście polecam szybciej skonwertować film w tym programie na MP4 a później przesłać go przez samo You Tube - nie wiem czemu, ale zdając się na konwersję przez You Tube film ma później gorszą jakość (podejrzewam, że ten kanał ma ciut "gorsze" kodeki niż sam program)
- zastosowanie tego programu wymaga aktualizacji starszych kart graficznych (sam proces jest bardzo prosty, tzn program samemu rozpoznaje jaką masz kartę graficzną i przekierowuje później na stronę do aktualizacji - wystarczy wpisać tylko model karty). W przypadku mojego lapka aktualizacja odniosła pozytywny skutek, tzn znacząco poprawiły się kolory na monitorku
- program działa naprawdę szybko w przypadku posiadania w miarę silnego procka i karty z serii GeeForce (najlepiej jakiś wyższy model)
Z wymienionych powodów go polecam - na jego korzyść przemawia także fakt, że jest on za darmo.
Przypomniała mi się też jedna wada: eksportując za pomocą tego programu film na You Tube można przekazać plik o długości tylko do 15 minut. Pomimo rozszerzenia na samym koncie w kanale You Tube możliwości przesyłania filmów o dłuższym czasie trwania, program Freemake Video Converter ma w ustawieniach domyślnie zapisany maksymalny czas 15 minut - jak ktoś montuje filmy dłuższe, to za pomocą tego softu po prostu nie da się go wyeksportować na jutube.