Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jaki obiektyw do 450d ? uzywany, pomocy

Widok wątkowy

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do 450d ? uzywany, pomocy

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Tym bardziej namawiam do lektury bowiem opinii o tych szkłach znajdziesz sporo. Może nawet domyślisz się skąd się bierze dobra cena. http://www.the-digital-picture.com/R...mp=1&APIComp=0
    A to taki ciekawy link jakby chciało Ci się stracić parę minut na porównania i złożyć to do kupy z opiniami kolegów.
    Podany link porównuje jakość obrazu pełnej klatki z cropem, a nie jest to miarodajne.
    Zgadza się, niemniej zerknięcie choćby na środek daje pewien pogląd. Zasugerowałem koledze wyłącznie narzędzie do porównań - interpretacja zawsze pozostaje po stronie użytkownika. Żeby autor wątku nie miał wątpliwości - mam pełna świadomość, testy i cyfry nie są absolutnym wyznacznikiem jakości obrazu generowanego przez obiektyw, ot warto czasem zerknąć by mieć punkt odniesienia. I jeszcze jedno: warto mieć świadomość, że obiektywy opracowane w czasach fotografii na negatywach (tak mi się kojarzy 28-105) nie musiały się cechować aż tak wyśrubowanymi parametrami (choćby kwestia telecentryczności) i nie zawsze (choć znów nie będzie to regułą) obiektywy uznane za bardzo dobre do analoga będą dobrze pracować na cyfrze, szczególnie na APS. Warto może podpiąć obiektyw przed zakupem (jeśli można) i zrobić kilka zdjęć i to nie baterii czy papieru milimetrowego, ale tego co zamierzamy danym szkłem docelowo fotografować.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 26-01-2014 o 16:35

Uprawnienia umieszczania postów