Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jaki obiektyw do 450d ? uzywany, pomocy

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do 450d ? uzywany, pomocy

Cytat Zamieszczone przez tricu20 Zobacz posta
    A może: Canon EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM

lub: Canon EF 28-105 mm f/3.5-4.5 II USM

słyszałem dobre opinie na ich temat
    Wspomniany Tamron jest lepszy od obu podanych obiektywów pod względem plastyki obrazu, ostrości i światła. Jeśli chodzi o pokrycie ogniskowych, to zawsze możesz trochę wykadrować obraz, żeby nadrobić do brakujących milimetrów na dłuższym końcu. Wg. mnie zwłaszcza ten drugi obiektyw jest zakupem nieopłacalnym, ze względu na ryzyko braku na szerokim kącie, który na APS-C da o sobie znać prędzej czy później.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

tak tylko ja mam dwie propozycje i pytam się specjalistów czy by się sprawdziła bo mam do kupienia od znajomego w dobrej ceni:

Canon EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM

lub: Canon EF 28-105 mm f/3.5-4.5 II US
    Tym bardziej namawiam do lektury bowiem opinii o tych szkłach znajdziesz sporo. Może nawet domyślisz się skąd się bierze dobra cena.

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=1&APIComp=0
    A to taki ciekawy link jakby chciało Ci się stracić parę minut na porównania i złożyć to do kupy z opiniami kolegów.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 26-01-2014 o 13:48

dziękuję, już otwieram zimne piwko i pije za wasze zdrowie. Dzięki za wszelkie porady. Biore się za lekturę

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

pierwsza odpowiedź powinna być satysfakcjonująca.
    Nie znajdziesz nic lepszego niż 55-250 od CANONA (to duże C a po nim 55-250 to nic innego jak skrót od CANON 55-250 I MA STABILIZACJĘ ) używkę kupisz za 400zł to w połączeniu z Twoim kitem da Ci zestaw, który do nauki będzie bardzo ok.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

dziękuję, już otwieram zimne piwko
    No, dobrze robi na myślenie i odrobinę spowalnia chęć podejmowania szybkich (nie do końca przemyślanych) decyzji. A co do obiektywów to warto czasem porównać stare z nowymi, opracowanymi specjalnie pod kątem współpracy z cyfrówkami. Człek może się zadziwić jak różnie wypadają. Polecam oglądanie nie tylko testów, ale przede wszystkim stron ze zdjęciami.
    Wyszukiwanie zaawansowane
    A swoją drogą wspomnianego Tamronika mogę polecić na podstawie własnych doświadczeń, ale o tum obiektywie napisaliśmy już chyba wszystko.

Dopiero zaczyna

Ja również polecam Tamrona 17-50/2,8, jasny i stałe światło w całym zakresie, prędzej czy później to docenisz. Tylko dobrą sztukę trzeba wybrać. Po zakupie mojego pierwszego lustra (450D) pierwsze co zrobiłem to wymieniłem kita na tego tamrona.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

tak tylko ja mam dwie propozycje i pytam się specjalistów czy by się sprawdziła bo mam do kupienia od znajomego w dobrej ceni:
    Canon EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM
    lub: Canon EF 28-105 mm f/3.5-4.5 II USM
    Rozumiem, że mowa o EOS 450D, czyli aparacie APS-C. Jeżeli tylko z tych dwóch to pierwsza propozycja - obiektyw nie ma zbyt wielu fanów i jest krytykowany za słabą ostrość i to, że jest dość ciemny. Niewątpliwie ma zalety w postaci stabilizacji i uniwersalnego zakresu.

Canon 28-105 to obiektyw, który na pełnej klatce ma szerokość widzenia 75.4 - 23.3 deg, to na cropie około 47-14 deg, czyli raczej będzie "wąsko".
    Dla porównania 17-85 będzie miał szerokość widzenia 77.3 - 18.2 - na cropie.

--- Kolejny post ---

Poszukaj tego typu wątków za pomoca narzędzia:

http://maciejko.net/cbsearch/

Wątek do poczytania

http://www.canon-board.info/dla-pocz...-55-stm-93660/

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Tym bardziej namawiam do lektury bowiem opinii o tych szkłach znajdziesz sporo. Może nawet domyślisz się skąd się bierze dobra cena. http://www.the-digital-picture.com/R...mp=1&APIComp=0
    A to taki ciekawy link jakby chciało Ci się stracić parę minut na porównania i złożyć to do kupy z opiniami kolegów.
    Podany link porównuje jakość obrazu pełnej klatki z cropem, a nie jest to miarodajne.
    Porównaj lekko przymknięty 17-85 z tamronem, a oba są na APS-C.

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=3
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-01-2014 o 16:17

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Tym bardziej namawiam do lektury bowiem opinii o tych szkłach znajdziesz sporo. Może nawet domyślisz się skąd się bierze dobra cena. http://www.the-digital-picture.com/R...mp=1&APIComp=0
    Podany link porównuje jakość obrazu pełnej klatki z cropem, a nie jest to miarodajne.
    Zgadza się, niemniej zerknięcie choćby na środek daje pewien pogląd. Zasugerowałem koledze wyłącznie narzędzie do porównań - interpretacja zawsze pozostaje po stronie użytkownika. Żeby autor wątku nie miał wątpliwości - mam pełna świadomość, testy i cyfry nie są absolutnym wyznacznikiem jakości obrazu generowanego przez obiektyw, ot warto czasem zerknąć by mieć punkt odniesienia. I jeszcze jedno: warto mieć świadomość, że obiektywy opracowane w czasach fotografii na negatywach (tak mi się kojarzy 28-105) nie musiały się cechować aż tak wyśrubowanymi parametrami (choćby kwestia telecentryczności) i nie zawsze (choć znów nie będzie to regułą) obiektywy uznane za bardzo dobre do analoga będą dobrze pracować na cyfrze, szczególnie na APS. Warto może podpiąć obiektyw przed zakupem (jeśli można) i zrobić kilka zdjęć i to nie baterii czy papieru milimetrowego, ale tego co zamierzamy danym szkłem docelowo fotografować.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 26-01-2014 o 16:35

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Warto może podpiąć obiektyw przed zakupem (jeśli można) i zrobić kilka zdjęć i to nie baterii czy papieru milimetrowego, ale tego co zamierzamy danym szkłem docelowo fotografować.
    Święte słowa, podpiąć każdy z tych obiektywów do aparatu, przestrzelić na krańcowych ogniskowych i otwartej przysłonie (poźniej przymkniętej do 5,6-8) i porównać zdjęcia.
    Myślę, że wówczas wiele się "samo" wyjaśni.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-01-2014 o 16:38

Wybór padł na : Tamron 17-50/2.8 )) dziękuje za pomoc

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów