Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
Kupiłem dandelion z potwierdzeniem ostrości, z myślą o obiektywie Zenitar 50 mm MC 1.9. Po podpięciu do mojego 60D zestaw wykazuje solidny backfokus – w momencie potwierdzenia ustawienia ostrości dźwiękiem i mrugnięciem aktywnego pola AF w celowniku obraz, na który ustawiony jest obiektyw, jest ostry w wizjerze, ale na zdjęciu jest nieostry, a strefa ostrości znajduje się około 40 cm za przedmiotem na który ustawiałem ostrość.
A jaki jest wynik testu: ustawiasz ostrość "na piknięcie" przez celownik, widzisz osty obraz w wizjerze, robisz zdjęcie, przełączasz na lv i dajesz powiększenie - czy ostrość jest tam, gdzie widziałeś w celowniku? Jeśli nie, to sugeruję serwis - sprawdzenie, czy układ AF poprawnie "trafia" z ostrością. Twoje pozostałe obiektywy są ciemniejsze, może z powodu większej g.o. nie zauważyłeś problemu, choć różnica 40cm wydaje mi się za duża.
Spróbuj ustawić ostrość "na oko" przez celownik (nie przejmując się podpowiedziami potwierdzenia), i po ustawieniu porównaj z tym co widać na lv - jeśli przedmiot ostry w celowniku jest nieostry na lv to być może jest rozjazd między optyką celownika/AF i odległością obiektyw/matryca.
Oczywiście do takich testów aparat na statyw i ostrzenie na nieruchomy przedmiot, ale to chyba jasne.