Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Ergonomia, czy szkła...?

Domyślnie Ergonomia, czy szkła...?

Planuje zakupić lustrzankę. Na początku byłam w 100% zdecydowana na Canona 600d, gdybym w tamtym momencie mogła go kupić na pewno bym to zrobiła, ale im więcej zaczęłam czytać, tym bardziej głupia jestem... Na mojej drodze stanął C 60d - wyższa półka lepsza ergonomia.
    Byłam w sklepie oglądałam, macałam - wizualnie bardziej podoba mi się Canon - 600d lepiej leżał mi w dłoni od Nikona d5100 - więc natychmiast odrzuciłam te opcje. Niestety w najbliższym otoczeniu nie mam możliwości ''pobawić się '' 60d - a czytałam, że jest większy i cięższy ( mam dość małe dłonie ) ale mogłabym się do tego przyzwyczaić.
    Moje pytanie brzmi : Lepiej wziąć :
    body 600d + 50mm 1.4 ( lub 85 1.8 ) + jakiś jasny zmiennoogniskowy
    body 60d + 50mm 1.8 ( ew. w zestawie z kitem ) ?
    Wiem, że największą rolę odgrywają szkła, ale korpus też jest ważny. Chodzi mi przede wszystkim o jakość zdjęć, gdy np. będę robić zdjęcie sylwetki- dobrą ostrość, o kolory - czy nie będą mdłe - lub zbyt nasycone. Zajmuje się fotografią bardziej sesyjną, ew. w pomieszczeniach. Pracowałam już na kilku lustrzankach ( przede wszystkim sony - i nigdy bym się na nie nie zdecydowała) i jestem już można powiedzieć - bardziej zaawansowanym amatorem.
    Nie wiem, czy lepiej inwestować w szkło, czy raz a porządnie w korpus? Czy jeśli wezmę 60d + stałkę - czy to nie będzie zbyt biedny zestaw?
    No chyba, że Nikon d7000......

Jestem otwarta na wszelkie propozycje obiektywów ( przede wszystkim jasnych - chodzi mi o ładnie rozmyte tło przy zdjęciach całej sylwetki )
    Mój budżet : 4000zł - a najlepiej 3999zł

Proszę mnie od razu nie skreślać i nie mieszać z błotem...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Ergonomia, czy szkła...?

60 czy 600 to praktycznie to samo,roznicy nie bedzie

Dopiero zaczyna

ja zaproponowałbym sigmę 18-35 mm f 1.8 do tego 600D lub nawet 550D, niestety przekroczy to 4 k

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Tak jak przedmówca napisał te aparaty są w dość dużym stopniu bliźniacze. Różnice w obsłudze są raczej subtelne typu dodatkowy wyświetlacz i koło nasta w 60D. Aczkolwiek ja gdy kiedyś stanąłem przed podobnym dylematem wybrałem 60D bo bardziej mi pasował. Ergonomia jest świetna chociaż blokada kółka zmiany trybów jest trochę irytująca. Jeśli robisz dużo zdjęć w zmieniających się warunkach, gdzie musisz często manipulować ustawieniami to ja wybrałbym ergonomię. Przez częste manipulowanie w menu żeby zmienić cokolwiek można szału dostać. Co do kita to w cale nie jest taki zły jak się ludziom wydaje choć przy świetle 3.5-5.6 to postaci od tła raczej nie odseparujesz. Natomiast ogniskowa 50 mm na cropie to trochę wąsko jak na robienie zdjęć całym sylwetkom w pomieszczeniach, chyba że masz dużo miejsca. Odpowiedz sobie też na pytanie jak długo zamierzasz korzystać z tego aparatu, bo body się wymienia a obiektywy zostają.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

60d plus Sigma 17-50/2.8 EX

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Jak mogę coś wskazać, to byłbym bardzo zadowolony z zestawu

EOS 60D z obiektywem 18-135 STM, oferty:

CANON EOS 60D BODY - Cyfrowe.pl to nie tylko dodatkowe kółeczko, ale jest ono świetne.

Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS STM (OEM) - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

lub 60D i faktycznie sigma ze światłem 2,8. Wówczas budżet jednak nieco powyżej 4k PLN.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2014 o 19:00

Pełne uzależnienie

Obydwa body dadzą Ci podobny obrazek, więc musisz zdecydować sama co Tobie się bardziej podoba. Ja uważam, że lepiej kupić porządne body i do niego z czasem kompletować szkła.
    Obiektywy tak bardzo nie tracą na wartości i dużo łatwiej je sprzedać lub wymienić. Puszki niestety o wiele szybciej się starzeją
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Ja jestem innego zdania; 600d jest teraz w dobrej cenie. za różnicę z 60d kupisz sobie dodatkowy obiektyw używany (np. 35mm f2 który już całą sylwetkę zrobi).
    jeżeli chodzi o ergonomię to faktycznie wyższy model jest wygodniejszy. ja natomiast uważam że przeskok opłaca się raczej w kierunku 600d->7d a najlepiej od razu 6d; reszta to strata czasu i pieniędzy, bo matryce w 600d, 60d, 7d są takie same. A w studio rządzi matryca jednak

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Jeśli robisz dużo zdjęć w zmieniających się warunkach, gdzie musisz często manipulować ustawieniami to ja wybrałbym ergonomię.
    Hmm... Albo konkretnie w pomieszczeniu - albo konkretnie na powietrzu. No chyba, że jakaś wycieczka.

Cytat Zamieszczone przez blade-mrn Zobacz posta
    Odpowiedz sobie też na pytanie jak długo zamierzasz korzystać z tego aparatu, bo body się wymienia a obiektywy zostają.
    No właśnie... Musi mi wystarczyć co najmniej na 4-5 lat...

--- Kolejny post ---

A może C 650d + 50mm 1.4 ?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    Ja jestem innego zdania; 600d jest teraz w dobrej cenie. za różnicę z 60d kupisz sobie dodatkowy obiektyw używany (np. 35mm f2 który już całą sylwetkę zrobi).
    jeżeli chodzi o ergonomię to faktycznie wyższy model jest wygodniejszy. ja natomiast uważam że przeskok opłaca się raczej w kierunku 600d->7d a najlepiej od razu 6d; reszta to strata czasu i pieniędzy, bo matryce w 600d, 60d, 7d są takie same. A w studio rządzi matryca jednak
    Gdzie się naczytałeś takich dziwnych rzeczy, że matryca 600D i 7D jest taka sama ??? To nie jest prawda Nie ma porównania między xxxD a xD, bo to dwie klasy różnicy.
    Poza tym 600D to obecnie 1500zł a 7D przynajmniej 2 razy tyle czyli min 3000zł za ładną używkę.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 22-01-2014 o 20:44
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów